Іслам у Польщі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Іслам в Польщі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гданська мечеть.

Іслам у Польщі — одна з малочисельних релігій у Польщі. Перша згадка про Польщу в арабомовних джерелах зафіксовано в X столітті арабським мандрівником Ібрагімом ібн Якубом. Постійна присутність мусульман у Польщі почалася в 14 столітті та пов'язана вона була перш за все з польсько-литовськими татарами. Станом на 2004 рік загальна кількість мусульман у Польщі становить близько 31 000 осіб[1].

Ранній період[ред. | ред. код]

Перші контакти поляків із мусульманами відбулися в XIII столітті, під час монголо-татарської навали, а вже в XIV столітті на території сучасної Польщі оселилися татари. Велика кількість арабських монет, знайдених у численних археологічних розкопках свідчить про тісний контакт арабських купців із цим регіоном[2].

У XIV столітті перші татарські племена оселилися на землях Великого князівства Литовського. Татарам було дозволено зберегти свою релігію в обмін на зобов'язання нести військову службу. У XV столітті татарська кіннота, стрілки та розвідувальні війська брали участь у багатьох битвах[яких?]. У знаменитій Грюнвальдській битві на боці Вітовта брали участь татари під командуванням Джелал ад-Дін-хана.

XX століття[ред. | ред. код]

У Другій Польській республіці мусульманська громада була невеликою. На 1933 рік за офіційними даними в Польщі було 16 мечетей[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stella Brozek (Human Rights Without Frontiers): Islam in Poland (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 жовтня 2009. Процитовано 28 травня 2018.
  2. Historia Islamu w Polsce. Oficjalna strona Muzułmańskiego Związku Religijnego w RP. Архів оригіналу за 15 жовтня 2012. Процитовано 23 лютого 2006.
  3. Микуленок А. А. Положение Русской православной церкви в Польше в 1920—1930-е годы // Aspectus. — 2016. — № 1. — С. 55

Посилання[ред. | ред. код]