Мейлішах-хатун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мелексима)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мейлішах-хатун
Народилася 1608
Сербія
Померла 1631
Константинополь
Поховання Софійський собор
Країна Османська імперія
Діяльність раб
Посада валіде-султан
Діти Шехзаде Омер

Мейлішах-султан (тур. Meyl-i Şah Hatun, Meleksima / Meylikaya, біля. 1608, ймовірно Сербія — біля. 1631, Стамбул) — наложниця, за іншими даними дружина султана Османа ІІ і мати шехзаде Омера[1][2].

Повне ім*я: Devletlu İsmetlu Meyl-i Şah Hatun Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri.

Біографія

[ред. | ред. код]

Мейлішах народилася приблизно в 1608 році, була сербського походження[3], ім'я при народженні Маріка. Час і обставини потрапляння Мейлішах в султанський гарем невідомі. 20 жовтня 1621 року вона народила сина Омера[4]. Звістка про народження сина застигла юного султана Османа ІІ під час повернення війська в столицю з Хотинської війни. Осман викликав Мейлішах з сином в Едірне, де було влаштоване грандіозний свято. Потім святкування перемістились в Стамбул, де в січні 1622 року несподівано помер шехзаде Омер. Обставини смерті шехзаде залишаються неясними: так, одні історики припускають, що Омер помер від шоку під час гарматної стрілянини, оскільки під час святкувань проходила імітація битв[5]; історик Хаммер-Пургшталь припускає, що син султана був убитий випадковим пострілом під час свята[6]. Після вбивства Османа II Мейлішах в числі інших наложниць була вислана в Старий палац. Мейлішах померла приблизно в 1631 році і була похована в мечеті Ая-Софія.

В культурі

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Consorts Of Ottoman Sultans (in Turkish). Ottoman Web Page. Архів оригіналу за 26 травня 2013. Процитовано 12 лютого 2019.
  2. Anthony Dolphin Alderson. The Structure of the Ottoman Dynasty [Архівовано 7 липня 2014 у Wayback Machine.]. — Clarendon Press, 1956.
  3. Levon P. Dabağyan. Osmanlı'da şer hareketleri ve II. Abdülhamid Hân, p.39
  4. John Freely. Inside the Seraglio: private lives of the sultans in Istanbul [Архівовано 9 січня 2019 у Wayback Machine.]. — Penguin, 2001.
  5. Altınay, Ahmet Refik, Kadınlar Saltanatı, c.1, (Istanbul, Tarih Vakfı Yurt Yay., 2000), p.103
  6. Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall: Geschichte des osmanischen Reiches, Bd 7, Pest, p=309