Музей української гармоніки (Жашків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Музей гармоніки (Жашків))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей української гармоніки
Музей української гармоніки, червень 2020 року
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Україна Україна м. Жашків (Черкаська область)
Адреса вул. Соборна, 60
Засновано 2006
Директор І. І. Сухий

Музей української гармоніки («Дім гармоніки») — тематичний музей, присвячений музичному інструменту гармоні в місті Жашкові Черкаської області; оригінальне зібрання артефактів про і власне зразків музичних інструментів; унікальний музейний заклад, як для України.

Заклад є приватною ініціативою аматора й збирача гармоні Івана Сухого.

Розташований за адресою:

вул. Соборна, буд. 60, м. Жашків (Черкаська область) - 19 200.

Керує закладом незмінно Іван Іванович Сухий.

З історії закладу[ред. | ред. код]

Жашківський музей гармоні був відкритий У 2006 році, на честь 15-річчя незалежності України і 15-річчя творчої діяльності зразкового дитячого ансамблю гармоністів. Ініціатором створення, засновником і активним й натхненним поповнювачем експозиції є заслужений працівник культури України Іван Сухий [1].

Експозиція та її формування[ред. | ред. код]

Іван Сухий одержує артефакти, пов'язані з гармонікою, з усіх куточків України: історичні фотографії, листи з розповідями про людей, які все життя присвятили грі на цьому інструменті, власне самі гармоніки.

Перший історичний подарунок музею зробив відомий баяніст, професор Київської консерваторії Володимир Бесфамільнов — набір з 20 міні-гармошок, яким уже понад 80 років, що став не лише окрасою музею, а на них навчаються грати юні гармоністи.

Відтак наразі (кінець 2010-х) у музеї зібрано цікавий матеріал про історію побутування та розвиток гармоніки в Україні. У музеї виставлена експозиція різних видів гармоні, в тому числі і саморобних. Загалом нараховується 160 гармонік (дані на літо 2011 року[2]). Найстаріший експонат музею — інструмент 1890 року, а найунікальніший — гармонь, складена з сірників: створив її жашківчанин Богдан Сенчуків за 4 місяці, використавши 18 тисяч сірників. Є також 3 гармоніки першого російського гармоніста Петра Невського та інструмент отамана Нестора Махна[3].

В музейній експозиції також — стенди й підбірки «Гармоністи-лауреати міжнародного конкурсу Кубок Кривбасу», «Вони починали з гармоні», «Гармонь у їхньому житті», «Що ми знаєм про гармонь».

Унікальність жашківської музейної кімнати гармоні в тому, що до кожного експонату можна торкнутися руками, спробувати заграти. Має вагу і те, що заняття дитячого ансамблю гармоністів проводяться в цій же кімнаті, відтак діти долучаються до творення закладу.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музей гармоніки на www.zhashkiv.info. Архів оригіналу за 27 січня 2019. Процитовано 27 січня 2019.
  2. Ірина Гришко, Павло Тимошенко На Черкащині існує єдиний в Україні музей гармошки [Архівовано 28 січня 2019 у Wayback Machine.] // інфо-матеріал каналу «Інтер» за 23 червня 2011 року
  3. "Махно грав і ганяв гусей" - чим дивує єдиний в Україні музей гармоніки // матеріал за 30 липня 2018 року на Gazeta.ua
  4. У Жашкові функціонує унікальний музей гармоніки на www.provce.ck.ua. Архів оригіналу за 28 січня 2019. Процитовано 27 січня 2019.

Джерела та посилання[ред. | ред. код]