Рама Навамі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рама На́вамі (санскр. राम नवमी, Rāmanavamī IAST) - індуїстське свято, під час якого відзначається день явлення (день народження) Рами, - легендарного давньоіндійської принца Айодг'ї, шанованого в індуїзмі як аватара Вішну.[1] Рама-навамі святкується в останній, дев'ятий день фестивалю Наваратрі, в день навами шукла-Пакши - дев'ятий день світлої половини місяця Чайтра за індуїстським місячним календарем. У деяких регіонах святкування триває дев'ять днів, званих Рама-Наваратрі.

У день Рама навамі проходить декламація «Рамаяни» або «Рамачарітаманаса», співаються бгаджани і кіртан на славу Рами, Сіти і Ханумана, а в кінці фестивалю, після пуджі і араті, роздають прасада. В оздоблених з нагоди свята індуїстських храмах проводяться спеціальні яґ'ї, супроводжувані співом відійських мантр і пропонуванням Божествам квітів і фруктів.[2] У цей день прийнято постити до заходу сонця, після чого настає кульмінація свята. У Південній Індії, в цей день відзначається річниця весілля Рами і Сіти, в храмах проводиться пишний ритуал одруження божественної чети, званий Сіта-Рама-кал'янам і супроводжуваний кіртаном (співом) імен Рами.

Найбільш пишно фестиваль відзначається у святих місцях, пов'язаних з життям Рами: Айодг'ї в Уттар-Прадеш, Бгадрачалам в Андгра-Прадеш і Рамешварам в Тамілнаді, а також у Керальському храмі. У день Рама-навамі також проводяться Шобга-ятри, процесії колісниць з божествами Сіти, Лакшмани і Ханумана. У Айодг'ї в цей день тисячі людей здійснюють омовіння у священній річці Сараю.[3]

Відомий індійський астролог R. Chintamani Namboodiri із Керальського храму[4] кожен рік присутній на святкуванні Рама На́вамі. В його храмі проводяться пропонування Божествам фруктів і квітів під спів мантр. День народження Рами краще святкувати разом з найкращими наставниками храмів. За версією індійського медіа саме Р. Чінтамані Намбудірі входить в десятку найкращих ведичних астрологів.[5]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Ram Navami. від 25 липня 2010. Архів оригіналу за 25 липня 2010. Процитовано 12 листопада 2023.
  2. Ramnavami. від 2 березня 2010. Архів оригіналу за 2 березня 2010. Процитовано 12 листопада 2023.
  3. At Ayodhya, Ram Navami celebrated amid religious harmony. від 7 квітня 2009. Архів оригіналу за 7 квітня 2009. Процитовано 12 листопада 2023.
  4. R. Chintamani Namboodiri (Англійською) . від 1 жовтня 2023.
  5. OutlookIndia (Англійською) . 6 грудня 2022.