Пізньоцвітові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Colchicaceae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пізньоцвітові
Colchicum autumnaleтиповий вид типового роду родини
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Лілієцвіті (Liliales)
Родина: Пізньоцвітові (Colchicaceae)
DC.
Типовий рід
Colchicum
Роди

Androcymbium
Baeometra
Burchardia
Camptorrhiza
Colchicum
Disporum
Gloriosa
Hexacyrtis
Iphigenia
Kuntheria
Ornithoglossum
Sandersonia
Schelhammera
Tripladenia
Uvularia
Wurmbea

Вікісховище: Colchicaceae

Пізньоцвітові (Colchicaceae)[1][2][3] — родина однодольних рослин, що складається з 200 до 225 видів розподілених майже по всьому світу від помірних регіонів до тропіків.

Стебло пряме або сланке чи витке, просте або розгалужене, іноді майже відсутнє. Ці багаторічні трави, можуть мати не мати приповерхневої агрегації листя. Є бульбоцибулини (Colchicum) або подовжений тип бульбоцибулини або повзучі кореневища (Gloriosa). Листки чергові, прості, як правило, спіральні, розташовані вздовж стебла або в прикореневій розетці, з паралельним жилкуванням. Прилистників немає. Листки цілі, лінійні або ланцетні. Квітки можуть бути поодинокі або бути розташовані в різних типах суцвіття, прикінцеві або пахвові. Плід: капсула. Насіння більш-менш кулясте, коричневе або червоне.

Поширення та екологія

[ред. | ред. код]

Розподілені від помірних до тропічних регіонів Америки, Африки, Європи та Азії, Австралії та Нової Зеландії. Полюбляє середземноморський клімат — сезонний клімат з зимовими дощами.

Ефектні квіти запилюються комахами (різні бджоли, оси, мухи, молі й метелики). Насіння часто не показує очевидного пристосування для поширення, деякі арильні або утворюють арильного типу структури і можуть бути поширені мурахами і птахами.

Використання людиною

[ред. | ред. код]

Два роди особливо добре відомі в садівництві, а саме Colchicum і Gloriosa. Тим не менш, також Androcymbium, Baeometra, Littonia, Sandersonia і Uvularia іноді вирощують, переважно в теплицях, але також на відкритому повітрі в підходящих кліматичних умовах. Високотоксичні алкалоїди більшості родів викликають значні втрати худоби, але також використовуються в медицині, фармакології та біологічних лабораторіях. Промисловий попит зростає в останні роки, як на дикі так і культурні види родів Colchicum, Iphigenia, Gloriosa. Бульбоцибулини Gloriosa та Iphigenia локально використовуються в лікувальних цілях, але також для самогубства і вбивства.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Червона книга України. Архів оригіналу за 29 серпня 2015. Процитовано 11 вересня 2015.
  2. Перегрим М, Василюк О., Ширяєва Д., Коломицев Г. 50 рідкісних рослин Луганщини // Атлас-довідник. К.: Вид-во «Веселка», 2014.
  3. Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України «Про затвердження переліків видів рослин та грибів, що заносяться до Червоної книги України (рослинний світ), та видів рослин та грибів, що виключені з Червоної книги України (рослинний світ)»

Джерела

[ред. | ред. код]

Галерея

[ред. | ред. код]