Šariš

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pivovar Šariš
Броварня «Шариш»
Зовнішня реклама ТМ «Šariš»
Зовнішня реклама ТМ «Šariš»
Місцезнаходження Вельки Шараш,
Словаччина Словаччина
Рік заснування 1964
Власник SABMiller
Вебсайт www.topvar.sk
Адреса Pivovarská 9, 082 21 Veľký Šariš
Мапа

Броварня «Шариш» (словац. Pivovar Šariš) — словацьке пивоварне підприємство, що входить до групи компаній Pivovary Topvar, a. s., яка належить до активів одного з найбільших світових виробників пива міжнародної корпорації SABMiller.

Назва підприємства походить від назви містечка Вельки Шариш неподалік Пряшева, у якому воно розташоване.

Історія[ред. | ред. код]

Броварство у регіоні Вельки Шариша має багатовікові традиції, існування у містечку цеху броварів згадується вже у джерелах початку XVI ст.

Новітня ж історія броварні Šariš розпочалася 1964 року, у якому у Вельки Шариші розпочалося будівництво новітньої броварні, що із завершенням будівництва у 1967 стала найбільшим пивоварним підприємством на території Словаччини. Пізніше було проведено масштабну модернізацію виробництва, що дозволила довести річні обсяги виробництва пива до 10 мільйонів декалітрів вже у 1983 році. На початку 1990-х броварню було приватизовано і вона довела свою життєздатність в умовах ринкової економіки.

Новий етап історії підприємства почався 1997 року, коли контроль над ним отримав південноафриканський пивоварний гігант SAB, який згодом трансформувався у міжнародну корпорацію SABMiller. На початку 2007 року власники броварні прийняли рішення об'єднати свої активи у Словаччині, до яких крім броварні Šariš відносилася й броварня Topvar у Топольчанах, в одну юридичну особу, яка отримала назву Pivovary Topvar, a. s.

З березня 2010 року броварня Topvar повністю зупинила виробництво, залишивши за собою функції регіонального дистрибутора. Броварня Šariš повністю перебрала на себе виробничі функції у структурі компанії Pivovary Topvar, a. s.

Асортимент пива[ред. | ред. код]

Банка пива Šariš

Наразі броварнею виробляється пиво трьох сортів під торговельною маркою Šariš:

  • Šariš 10% — світле пиво. Найперший сорт броварні, з виробництва якого розпочалася історія торговельної марки у 1967.
  • Šariš 12% Premium — світле пиво подвійного бродіння.
  • Šariš 11% Tmavý — темне пиво, виробляється з використанням чотирьох видів солоду.

Крім пива торговельної марки Šariš броварнею виробляється пиво словацьких торговельних марок Smädný mních та Topvar, а також пиво чеських торговельних марок, що належать SABMiller: Pilsner Urquell, Gambrinus та Velkopopovický Kozel.

Посилання[ред. | ред. код]