Яковенко Євген Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яковенко Євген Іванович
Народився 1865
Шишаки, Шишацька волость, Миргородський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Помер 1943
Діяльність громадський активіст
Alma mater Санкт-Петербурзький державний університет

Євген Іванович Яковенко  (* 1865[1], Шишаки — † 1943) — український лікар, науковець, громадський та політичний діяч у Херсоні.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Шишаках. Брат Володимира Івановича Яковенка. Навчався на природничому факультеті Петербурзького університету. За активну участь у революційному русі в адміністративному порядку був висланий на п'ять років до Східного Сибіру, частину терміну ув'язнення дозволили відбути у Шишаках. Вирішивши стати лікарем Євген Яковенко виїхав на навчання до Швейцарії, а потім продовжував отримувати знання у Вюрцбурзькому університеті.

До 1917 року — санітарний лікар Херсонського повітового земства, з березня 1917 року — Херсонський міський голова, член партії «Народна Свобода», член Ради товариства «Українська Хата». Влітку 1917 року єдиний з українського блоку переміг на виборах в Херсонську міську Думу. Голова губернської управи.

Останні два десятиліття свого життя Є. І. Яковенко віддав науковій та викладацькій роботі. Його перу належить визначна монографія «Медична статистика». Євген Іванович працював завідувачем відділу Наркомату охорони здоров'я Російської Федерації, професором кафедри гігієни Московського медичного інституту, одним із редакторів журналу «Гигиена и эпидемиология». Похований у Шишаках на Фурманівському кладовищі.

Примітки[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Яковенко Е., Медицинская статистика, М.—Л., 1924
  • Яковенко Е. И. Земские участковые врачи/Очерки истории русской общественной медицины. — М.,1965.
  • Земская медицина и санитарное состояние Херсонского уезда в 1904 году: Годовой обзор / Сост. Е. И. Яковенко.- Херсон: Паровая типо-литогр. преем. О. Д. Ходушиной, 1905. — 294 с.
  • Медико-санитарный обзор Херсонского уезда за 1898 год / Сост. Е. И. Яковенко. — Херсон: Паровая Типо-Литогр. О. Д. Ходушиной (бывш. Ващенко), 1899. — 147 с.

Джерела[ред. | ред. код]