Євлевич Хома Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євлевич Хома Якович
Народився 17 століття
Могильов, Російська імперія
Країна  Велике князівство Литовське
Діяльність поет, письменник, педагог
Alma mater Q31207538? і Ягеллонський університет
Заклад Київська братська школа
Мова творів польська
Magnum opus Лабіринт або Заплутана стежка

Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Євле́вич Хома́ (То́маш) Я́кович (*?, Могильов — † не пізніше 1647) — український, білоруський поет, гуманіст, релігійний і культурний діяч.

Біографічні дані[ред. | ред. код]

Народився у м. Могильов. Навчався у Краківській академії, яку закінчив 1625 року.

16281632 — ректор Київської братської школи. Після утворення Києво-Могилянського колегіуму (1632) повертається до Могильова.

Творчість[ред. | ред. код]

Серед творів Євлевича — відома польськомовна поема «Лабіринт» (сучасною українською мовою її переклав Володимир Крекотень), відзначена яскраво вираженою ренесансно-гуманістичною спрямованістю, зокрема в тлумаченні історичного процесу як наслідку розумної чи нерозумної діяльності певного народу та його керівної верстви, а не як результату провіденціалістської функції Бога.

Головна героїня твору — абстрактна персоніфікована категорія «мудрість», здатна діяти на рівні світової історії, історії окремих народів, певних станів і окремих індивідів. Шанобливе ставлення до мудрості та її настанов за княжої доби призвело, на думку Євлевича, до величі й розквіту давньоукраїнської держави, забезпечило процвітання її міст, у першу чергу Києва й Галича. Навернення до мудрості, плекання своїх звичаїв і віри, розвиток освіти, підтримуваної щедрими меценатами, здатні, як стверджує Євлевич, повернути втрачену могутність, відродити давню славу.

В поемі у непрямій формі висловлено ідею володаря як «філософа на троні». Представник ренесансного гуманізму, Євлевич сприймає довколишню природу як об'єкт естетичної насолоди. Так, виникнення могильовського братства він порівнює з небом, що «пишно світанком зоріє і по квітах росою перли крапель сіє» (таких місць у поемі дуже багато). Ренесансною ознакою твору є також постійна присутність у тому чи іншому контексті персонажів античної міфології.

Твори[ред. | ред. код]

  • Лабіринт, або Заплутана дорога, де красна мудрість з повинності своєї панам могилянам і ще декому, в заходах своїх подібному, коротшу і далеко кращу дорогу показує // Пам'ятки братських шкіл на Україні. — К., 1988.
  • Те саме // Українська поезія XVII ст. — К., 1988.
  • Те саме // Хроніка-2000. — Випуск 37—38. — К., 2000.

Література[ред. | ред. код]