Європейські інженерні змагання BEST

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
EBEC
Гасло Design the Future. Today
Тип Європейські змагання
Засновано 2009
Материнська
організація
BEST
Вебсайт: ebec.best.eu.org

CMNS: Європейські інженерні змагання BEST у Вікісховищі

Європейські інженерні змагання BEST (ЕВЕС, European BEST Engineering Competition) — це щорічні інженерні змагання, які проводить міжнародна студентська організація Board of European Students of Technology (BEST). EBEC проходить у 32 країнах і дає студентам можливість випробувати себе у вирішенні теоретичної чи практичної задачі. До змагань запрошуються студенти усіх інженерних спеціальностей, оскільки сформувавши команду з чотирьох учасників вони повинні вирішити міждисциплінарне завдання у категорії Case Study або Team Design. Case Study — вирішення теоретичних, технічних чи управлінських завдань. Team Design — практичне вирішення певного технічного завдання.

ЕВЕС об'єднує студентів, університети, компанії, інституції та неурядові організації. Працюючи в командах, студенти мають змогу повністю застосувати свої міждисциплінарні знання та особисті навички, а також розкрити свій потенціал через вирішення актуальних проблем.

Європейські інженерні змагання BEST це один з сервісів, що надає BEST у сфері додаткової освіти. Під час змагань активні та допитливі студенти можуть застосувати знання, отриманні в університеті, випробувати себе, розширити горизонти та розвинути креативність та комунікативні навички. Це — основні складові ЕВЕС, проте змагання також сприяють розвитку технологічної освіти, а також сприяють співпраці у міжкультурному середовищі.

Історія змагань[ред. | ред. код]

Ідея інженерних змагань прийшла в BEST з партнерської організації Canadian Federation of Engineering Students (CFES) та їхніх Канадських інженерних змагань. Члени BEST відвідали СЕС у 2002 році як гості й у тому ж році ідею організації таких же змагань у BEST обговорили на Генеральній Асамблеї. З цього і почалася історія ЕВЕС. Перші Інженерні змагання (BEST European Engineering Competition (BEEC)) були проведені у Ейндговені у 2003, перший Національний етап відбувся у Португалії у 2006 році, а перший Фінальний етап — у Генті у 2009, учасників до якого обирали з 2300 студентів 51 університету у 18 країнах. Так і з'явилася піраміда Інженерних змагань.

Структура[ред. | ред. код]

Піраміда EBEC

Змагання проходять у три етапи, таким чином формуючи Піраміду ЕВЕС. ЕВЕС — це одні з найбільших інженерних змагань, організованих студентами у Європі, оскільки у 84 Локальних етапах, 15 Національних/Регіональних та 1 Фіналі щороку беруть участь майже 7000 студентів.

Локальний етап[ред. | ред. код]

Локальні етапи проходять у університетах, при яких існують Локальні BEST групи. Переможець у кожній категорії проходить в наступний етап.

Національний/Регіональний етап[ред. | ред. код]

Національний/Регіональний етап проходить в межах однієї країни або певного багатонаціонального регіону і організовується однією локальною BEST групою у цій країні чи регіоні. Переможці локальних етапів продовжують змагання у своїй категорії за місце у Фіналі. Наразі у межах Інженерних змагань проводиться 15 Національних та Регіональних етапі, у яких беруть участь більше, ніж 700 студентів.

Національний/Регіональний етап Локальні етапи
ЕВЕС Альпе-Адріа Загреб, Грац, Ерланген, Любляна, Марібор
ЕВЕС Балкани Белград, Мостар, Ніш, Нові-Сад, Підгірці, Скоп'є
ЕВЕС Балтика Єкатеринбург, Єкатеринбург УрФУ, Каунас, Москва, Рига, Санкт-Петербург, Таллінн
ЕВЕС Бенелюкс Аахен, Брюссель, Брюссель ULB, Гент, Делфт, Лувен-ла-Нев, Льовен, Льєж
ЕВЕС Греція Афіни, Патри, Салоніки, Ханья
ЕВЕС Іспанія Валенсія, Вальядолід, Барселона, Лас-Пальмас, Мадрид, Мадрид Карлос III
ЕВЕС Італія Мессіна, Мілан, Неаполь, Рим, Рим Tor Vergata, Турин
ЕВЕС Нордик Гетеборг, Гельсінкі, Копенгаген, Стокгольм, Тампере, Тронхеймі, Уппсала
ЕВЕС Польща Варшава, Вроцлав, Гданськ, Гливиці, Краків, Лодзь
ЕВЕС Португалія Алмада, Авейро, Коїмбра, Лісабон, Порту
ЕВЕС Румунія і Республіка Молдова Брашов, Бухарест, Кишинів, Клуж-Напока, Тімішоара, Ясси
ЕВЕС Туреччина Ізмір, Стамбул, Стамбул Ілдиз
ЕВЕС Україна Вінниця, Запоріжжя, Львів, Київ
ЕВЕС Франція ENSAM, ENSTA ParisTech, Ліон, Париж Ecole Centrale, Париж Політехнік, Супелек
ЕВЕС Централ Брно, Братислава, Будапешт, Веспрем, Кошице, Прага

Фінальний етап[ред. | ред. код]

Фінальний етап Інженерних змагань BEST, EBEC Final, — це один з найбільших проектів BEST, що проводиться однією локальною групою. Найуспішніші студенти, що представляють більш, ніж 80 найкращих університетів Європи, збираються, щоб 10 днів працювати над різними завданнями у багатокультурному середовищі. Під час змагань учасники мають змогу познайомитися з людьми з різних культур, побачити нове місто та зустрітися з представниками провідних компаній на Ярмарку Кар'єри, що проходить в останній день.

Категорії[ред. | ред. код]

До того, як Інженерні змагання набули кінцевої форми (яку вони і мають сьогодні), будучи поділеними на Case Study та Team Design, до змагань входили різні категорії, серед яких, наприклад, Дебати та Переговори.

Категорія Team Design

Case Study[ред. | ред. код]

Презентація вирішення проблеми у категорії Case Study

Case Study (CS) — це теоретичне вирішення проблеми, що вимагає аналізу, вивчення, обговорення, випробування і презентації існуючого рішення до економічної, юридичної чи соціальної проблеми. Час вирішення задачі — обмежений, так само як і обмеженні ресурси, що входять до умови — будь то час чи гроші.

Team Design[ред. | ред. код]

Team Design (TD) — це практичне завдання, основане на проекті, що вимагає конструювання, створення та презентації прототипу, що відповідає усім поставленим вимогам щодо побудови та функціонування. Час на виконання завдання — обмежений. Як матеріали учасники використовують обмежену кількість недорогих матеріалів, що їх надають організатори.

Огляд змагань[ред. | ред. код]

До сьогодні було проведено 7 повних змагань EBEC.

EBEC 2009 Гент, Бельгія — 1-12 серпня
EBEC 2010 Клюж, Румунія — 1-11 серпня
EBEC 2011 Стамбул, Туреччина — 1-11 серпня
EBEC 2012 Загреб, Хорватія — 1-8 серпня
EBEC 2013 Варшава, Польща — 1-9 серпня
EBEC 2014 Рига, Латвія — 1-9 серпня
EBEC 2015 Порто, Португалія — 2-11серпня

EBEC 2009[ред. | ред. код]

Уперше Фінальний етап EBEC був організований Локальною BEST групою Гент у серпні 2009 року. Зі 2300 студентів з 51 університету у 18 країнах лише 80 вибороли право брати участь у фіналі. Проект був підтриманий ЮНЕП, що надала практичне завдання для категорії Team Design, а EBEC визнали партнером Європейського року креативності та інновацій.

EBEC 2010[ред. | ред. код]

EBEC 2013

ЕВЕС продовжував розвиватися, цього року змагання охоплювали 71 університет Європи. Із 5000 студентів з 31 країни лише 104 учасники були відібрані для того, щоб у Клюжі показати, на що вони здатні.

EBEC 2011[ред. | ред. код]

Понад 5000 студентів із 71 університетів взяли участь в локальному етапі, 104 студентів вибороли шанс побачити Стамбул, а над реалізацією та розвитком проекту працювали більш, ніж 200 членів BEST.

EBEC 2012[ред. | ред. код]

Фінальний етап ЕВЕС 2012 пройшов у Загребі під покровительством президента Хорватії. Захід складався з чотирьох робочих днів, офіційного відкриття та закриття та вільного дня, під час якого учасники мали змогу побачити місто.

EBEC 2013[ред. | ред. код]

Уп'яте Фінальний етап Інженерних змагань пройшов у Варшаві, у ньому були задіяні 83 технічні університети Європи, було проведено 15 Національних/Регіональних раундів та більш як 6500 студентів взяли участь. Захід пройшов за підтримки Варшавської політехніки та таких інституцій як Міністерство науки та вищої освіти та Центру науки «Коперник».

EBEC 2014[ред. | ред. код]

87 локальних етапів, більш як 6000 учасників, 116 фіналістів та більш як 500 організаторів-членів BEST з 32 країн стали частиною підготовки та успішного проведення шостого фінального етапу Змагань у Ризі.

EBEC 2015[ред. | ред. код]

EBEC 2011

У 2015 році Фінальний етап пройшов у Порто, залучивши поки що найбільшу кількість учасників (120) та піднявши планку для наступних змагань.

Прийом[ред. | ред. код]

EBEC — це змагання, що об'єднують тисячі студентів, університетів і компаній по всій Європі. Однак, змагання унікальні не тільки своєю популярністю та технічними досягненнями, але й відомим «ЕВЕСківським духом». Адже на EBEC панує особлива атмосфера командної роботи, безмежної креативності, що неодмінно пов'язана зі знаннями та прагненням постійного вдосконалення й особистісного зростання.

Саме це спонукає студентів брати участь у змаганнях та створювати якісні продукти. Саме тому професори та експерти пропонують свій досвід і знання для прозорості конкуренції між учасниками. Саме завдяки ЕВЕСківському духу компанії підтримують конкурс знов і знов та гарантують постійний потік технологічних задач, які потребують вирішення студентами. І, звичайно ж, дух EBEC мотивує  й членів BEST  безперервно працювати і робити конкурс кращим. Атмосфера EBEC — це те, що об'єднує всіх цих людей разом заради спільної мети, щоб «Створювати майбутнє. Сьогодні».

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Фінальний етап EBEC 2015 у Порто пройшов до наступного раунду European Charlemagne Youth Prize як найкращий проект Португалії.

Патронат[ред. | ред. код]

BEST завжди шукає підтримку з боку установ, які готові вкладати в організацію та висловлювати своє бачення, й тим самим впливати на європейських студентів. Наразі EBEC підтримується багатьма установами, такими як ЮНЕСКО, Young in action, European Society for Engineering Education, Інститутом інженерів з електротехніки та електроніки.

Університети, які підтримують EBEC: Університет Аристотеля в Салоніках та Афінський політехнічний університет (Греція), Чеський технічний університет в Празі (Чехія), Грацький технічний університет (Австрія), Сілезький технічний університет у Гливицях (Польща), Університет Порту (Португалія), Технічний університет Йилдиз (Туреччина).

Акредитація[ред. | ред. код]

Слід зазначити, що EBEC дедалі частіше визнається університетами як проект високого рівня й якості, та такий, що сприяє освіті студентів. У свій час Університет Порту став першим університетом, який визнав освітній напрям конкурсу приписавши ECTS кредити з дисциплін учасникам змагань.