Євусеї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євусеї
Близькі до: семіти, зокрема араби
Юдейські гори і Юдейська пустеля, вигляд з боку Мертвого моря
Гора Сіон

Євусеї, або євусеяни (івр. יְבוּסִים‎) — згідно зі Старим Заповітом доєврейське населення Юдеї, які в кінці III тис. до н. е. заснували місто Єрусалим[1] (перш відомий як Салім або Євус — Суд 19:10) та спочатку населяли його. Згідно з Біблією, жили в горах (Нав. 11:3) і були нащадками євусеянина з роду Ханаана, онука Ноя (1 М. 10:15-16). Існує гіпотеза про спорідненість євусеїв з хеттами[2][3]. Керувалися царями, ім'я одного з них — Абду-Геба (раба Єви) — згадується в єгипетських папірусах часів Аменхотепа III[4], а ім'я іншого — Адоніседека — зберегла Біблія (Нав. 10:3). Втім, останній міг мати аморейське походження (Нав. 10:5), з чого робиться висновок, що на момент приходу євреїв євусеяни були народом змішаного семіто-хуррито-хеттського походження[5], що знаходить підтвердження в Біблії (Єз. 16:3).

При завоюванні Ханаану Ісусом Навином коаліція місцевих царів, в числі яких був цар Єрусалиму, була розгромлена в битві при Гаваоні, проте підкорити гірських євусеїв не вдалося (Нав. 15:63). У наступну епоху Суддів євусеї були цілком незалежним народом, а Єрусалим не входив до складу Ізраїлю:

І прийшов до Євусу, що [нині] Єрусалим; з ним пара нав'ючених ослів, і його наложниця з ним. Коли вони були при Євусі, то день дуже схилився. І сказав слуга до господаря свого: зайдемо в це євусейське місто та ночуємо в ньому. Казав йому господарь його: ні, не підемо до міста чужинців, бо вони не з Ізраїлевих синів, а перейдемо до Ґів'и (Суд. 19:10–12)

Край існуванню євусеїв не настав навіть за царя Давида, що взяв штурмом іевусейскій акрополь на горі Сіон і переніс туди столицю своєї держави[6]. До цього Давид правив в місті Хевроні. Після того, як Давид завоював Євусі, він почав правити над усім Ізраїлем[7].

І пішов Давид та весь Ізраїль до Єрусалиму, відомого як Євус. А там були євусеяни, мешканці того краю. І сказали мешканці Євусу ​​Давиду: Ти не ввійдеш сюди. Але Давид здобув твердиню Сіон (1Пар 11:4-5)

Це сталося за 33 роки до смерті Царя Давида (2Цар. 4: 5-9) або близько 1000 року до н. е.[8] Єрусалим втратив свого іевусейского царя в битві Бет-Хоронській, був розграбований і спалений коліном Юди; фортеця його, влаштована на висоті, була зайнята і підкорена Давидом (2Цар. V, 6, 7).

Зустріч Авраама з Мелхиседеком

Але, незважаючи на це, винищити або вигнати з Єрусалиму всіх євусеїв євреям не вдалося. Наприклад, за часів Давида цар купив у заможного ієвусеянина на ім'я Орна тока й худобу за 50 шеклів срібла. Цікаві подробиці, що повідомляються про цю чудову особистості в біблійній історії (2Цар. XXIV, 18-25).

Соломон звелів євусеям, фортецю яких було взято Давидом, платити данину (2Пар VIII, 7, 8). Разом з іншими жителями Єрусалима євусеї згадуються Біблією і після повернення юдеїв з полону вавилонського. Іоанн Дамаскін згадує євусеїв як один з чотирьох «розмов» самаритян[9].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

За деякими відомостями, євусеєм був також цар салімський Мелхиседек[10], який зустрічав Авраама хлібом та вином. Це підтверджується тим фактом, що священна для євусеян гора Сіон продовжила шануватися і в юдеїв.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Депутат Кнесету: Єрусалим заснували араби-євусеянин. Архів оригіналу за 8 січня 2010. Процитовано 5 липня 2012. 
  2. Сліпі та кульгаві сторожа. Архів оригіналу за 4 листопада 2011. Процитовано 5 липня 2012. 
  3. Цивілізації Близького Сходу. Архів оригіналу за 8 червня 2012. Процитовано 5 липня 2012. 
  4. Ліліт та інші. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 5 липня 2012. 
  5. Андрій Сазанов. Біблійна археологія. Частина 3 Археологія Єрусалиму[недоступне посилання з лютого 2019]
  6. Иевусеи - это... Что такое Иевусеи?. Словари и энциклопедии на Академике (рос.). Архів оригіналу за 25 листопада 2016. Процитовано 21 травня 2020. 
  7. Rol, Автор:; Zeltins, s. Что это за народ – Иевусеи?. Gars un Patiesība (ru-RU). Архів оригіналу за 27 листопада 2020. Процитовано 21 травня 2020. 
  8. Священная книга археологов – Библия. 100 великих тайн археологии. info.wikireading.ru. Процитовано 21 травня 2020. 
  9. Дамаскин Иоанн. О ста ересях вкратце. Откуда они начались и от чего произошли. 
  10. Мельхиседек — цар Єрусалиму. Архів оригіналу за 28 квітня 2012. Процитовано 5 липня 2012. 

Посилання[ред. | ред. код]