Єдина демократична ліва партія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єдина демократична ліва партія

Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά — ΕΔΑ
Країна  Греція
Голова партії Іоанніс Пасалідіс
Засновник Ioannis Pasalidisd
Дата заснування липень 1951
Дата розпуску 1977
Ідеологія демократичний соціалізм
Союзники та блоки Компартія Греції

Єдина демократична ліва партія (грец. Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, ΕΔΑ/Eniaia Dimokratiki Aristera, EDA) — політична партія Греції, активна здебільшого в добу військової хунти чорних полковників (1967—1974 років). У період 1951—1968 років EDA очолював Іоанніс Пасалідіс.

Історія[ред. | ред. код]

Єдина демократична ліва партія була заснована в Греції в червні 1951 року, напередодні парламентських виборів як політична коаліція соціалістичних і ліводемократичних сил. У EDA увійшли представники соціалістів, лівих демократів, комуністів. Зберігаючи свої політичні переконання, вони організаційно об'єдналися і виступили за здійснення в країні національно-демократичних перетворень в рамках конституції. На першій конференції у липні 1956 року EDA взяла курс на згуртування своїх лав, прийняла статут і обрала центральні органи партії. Зміцненню EDA сприяли рішення її Першого з'їзду у листопаді 1959 року, який сформулював політичні цілі партії і визначив її організаційну структуру. З'їзд заявив, що EDA є демократичною партією грецького народу, виражає його інтереси і захищає його конституційні права і свободи. Другий з'їзд у грудні 1962 року EDA підкреслив, що антинаціональна і антинародна політика правлячих кіл нехтує інтересами всіх класів і соціальних верств Греції, чим створює об'єктивні передумови для широкої єдності дій усіх національних політичних сил країни.

З'їзд розробив програму для єдиних дій, що включала вимоги відновлення демократичних порядків і конституційної законності, проведення політики миру, дружби і співробітництва з усіма народами, поліпшення економічного становища працівників шляхом скорочення військових витрат і захисту країни від експлуатації іноземних і місцевих монополій. EDA виступила за демократичний шлях розвитку Греції, вихід її з НАТО і перехід на позиції нейтралітету, скасування всіх надзвичайних законів і заходів, легалізацію компартії Греції. На парламентських виборах 16 лютого 1964 за списками EDA було обрано 22 депутати з 300. Після державного перевороту в Греції, здійсненого 21 квітня 1967 року реакційними військовиками за підтримки США і НАТО, влада офіційно заборонила 30 квітня 1967 року діяльність EDA. Однак EDA продовжувала діяти у підпіллі, маючи свої організації серед греків, які мешкали у країнах Західної Європи.

Після відновлення демократії, ΕDΑ з'явилися на виборах в 1974 році в союзі з Комуністичною партією Греції та іншими лівими партіями, під керівництвом Ільяса Іліу, найвиднішого політика лівих сил у Греції. Після розколу в альянсі, ΕDΑ ніколи не брала участь самостійно в грецькій політиці після 1977 року. Під керівництвом Маноліса Глезоса, партія брала участь у виборах 1981 і 1985 років в союзу із ПАСОК.

Вищим органом EDA був з'їзд, який виробляв генеральну політичну лінію, обирав Адміністративний комітет та голову партії. Виконавчий орган — Виконком (14 член і 8 кандидатів). ЦО EDA — газета «Авгі».

Політики EDA[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]