Єрко Владислав Едвардович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Єрко Владислав)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єрко Владислав Едвардович
Єрко Владислав Едвардович
Владислав Єрко на презентації книги «Ромео і Джульєтта».
Народився 1 липня 1962(1962-07-01) (61 рік)
Київ
Громадянство Україна Україна
Місце проживання Україна, Київ
Діяльність ілюстратор
Alma mater Українська академія друкарства
Заклад А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА
Членство Національна спілка художників України
Нагороди

Владисла́в Едва́рдович Є́рко (нар. 1 липня 1962, Київ, СРСР) — український художник-ілюстратор, відомий своєю співпрацею з видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га». Член Національної спілки художників України з 1989 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Іван Малкович (ліворуч), Юрій Андрухович і Владислав Єрко (праворуч) читають уривок «Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра (видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га», переклад Юрія Андруховича)

Навчався в Українському поліграфічному інституті імені Івана Федорова, проте не закінчив його через конфлікт з викладачами[1].

Серед робіт Єрко найбільше визнання і популярність мають ілюстрації до українського видання серії книг Джоан Роулінг про Гаррі Поттера, до серії романів Карлоса Кастанеди та Пауло Коельо (ілюстрації Єрка до книг Коельо видавництво «Софія» навіть випустило окремим альбомом, пояснюючи це тим, що «при багаторазовому збільшенні в ілюстраціях Єрка проступають все нові й нові деталі»[2]).

«Снігова королева»[ред. | ред. код]

Снігова королева

«Снігова королева» Ганса Крістіана Андерсена з ілюстраціями Єрка вийшла в українському видавництві «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га», завоювала Гран-прі на всеукраїнському конкурсі «Книжка року-2000», а в 2005 р. вийшла англійською двома виданнями і стала лідером продажів англійської видавництва «Templar»[3], У США одержала титул «Найкраща дитяча книжка-2006», а також медаль Фонду Андерсена. Пауло Коельо дав «Сніговій королеві» Єрка таку характеристику: «Це найдивовижніша дитяча книжка, яку я бачив за своє життя».

2008 року оформлений Єрком новий український переклад трагедії Шекспіра «Гамлет» Юрія Андруховича, здобув Гран-прі Львівського Форуму видавців[4].

У 2018 році за ілюстрування книги «Маленький принц» (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018) занесено до Почесного списку ІВВY (IBBY Honour List)[5]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Владислав Єрко: «Нічого зайвого в дитинстві не буває» [Архівовано 9 січня 2010 у Wayback Machine.]: Бесіда з Яною Дубинянський. / / «Дзеркало тижня», № 53 (528), 30 грудня — 14 січня 2005.
  2. Владислав Єрко. Ілюстрації до книг Паула Коельо. Альбом [Архівовано 28 червня 2008 у Wayback Machine.] / / Видавництво «Софія»
  3. Українська «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» збирається підкорити світ[недоступне посилання з червня 2019] / / Newsru.ua, 14 травня 2007.
  4. Владислав Єрко: Я ніколи в житті не б погодився ілюструвати «Майстра і Маргариту» [Архівовано 4 червня 2010 у Wayback Machine.] / / ІА «УНІАН», 27.09.2008.
  5. НБУ. Національна бібліотека України для дітей. chl.kiev.ua. Процитовано 2 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]