Єршов Петро Євгенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єршов Петро Євгенович
Народився 1894
Помер 1965
Діяльність письменник
Науковий ступінь кандидат філологічних наук
Науковий керівник Лазурський Володимир Федорович

Петро Євгенович Єршов (* 1894 — † 1965) — Історик літератури, письменник, літературознавець.

Життєпис та науковий доробок[ред. | ред. код]

Скінчив восьмикласну гімназію. До 1917 співпрацював у журналах як рецензент, давав приватні уроки. Протягом 6 років викладав історію літературу у середній школі.

У 1920 скінчив історико-філологічний факультет НУ, залишений для підготовки професорського звання на кафедрі історії західноєвропейської літератури. Учень професора Володимира Лазурського.

У 1920-х викладав в ОІНО (історію західноєвропейської літератури), у трудшколах Одеси, продовжував працювати над дисертацією під керівництвом В. Лазурського. У зв'язку з усуненням В. Лазурського від викладання у вищій школі завершення роботи над дисертацією уповільнилося. Наприкінці 1930-х П. Єршов знову повернувся в аспірантуру до В. Лазурського.

Влітку 1940 захистив в ОДУ дисертацію кандидата філологічних наук (опоненти — Р. Волков, Б. Варнеке). 19421944 — доцент кафедри західноєвропейської літератури Одеського румунського королівського ун-ту, Румунського народного ун-ту, співробітник Антикомуністичного ін-ту. Читав публічні лекції «Програма фашистської партії в Італії», «Мольєр та його значення в світовій літературі», публікувався у місцевій пресі. Після повернення радянської влади в Одесу емігрував у Румунію, з 1952 — у Нью-Йорку, викладав у Колумбійському ун-ті, співробітничав з «Новым журналом», «Новім русским словом», «Русской мыслью». Більшість робіт написано на перетині історії літератури та літературознавства. Опрацював спадщину та біографії Бомарше, Мольєра, Лафонтена. Проводив порівняльний аналіз розвитку російської та західноєвропейської літератури, намагаючись виявити взаємовпливи.

Наукові публікації[ред. | ред. код]

  • Басни Лафонтена и русская басня XVIII века. — Диссертация на соискание ученой степени канд. филолог. наук. — Одесса, 1940.

Посилання[ред. | ред. код]