Єфрем Переяславський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Єфрем ІІ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єфрем II Переяславський
Митрополит Київський і всієї Русі
1091 — 1097
Церква: Константинопольська православна церква
Попередник: Іоанн ІІІ
Наступник: Миколай
 
Діяльність: священник
Народження: XI ст.
Смерть: 1098
Переяслав

CMNS: Єфрем Переяславський у Вікісховищі

Єфре́м II Переясла́вський (*XI ст. — †між 1091 і 1101) — церковний діяч XIXII століть, єпископ Переяслава, пізніше митрополит Київський, святий. День ушанування пам'яті припадає на Собор святих ближніх печер — 28 вересня.

Життя[ред. | ред. код]

За походженням грек. До свого постриження у чернецтво був скарбником і завідував господарством при дворі Великого князя Київського Ізяслава I Ярославича (1054-1068).

Був єпископом Переяславським. 1089 року освятив церкву св. Михайла (Переяславського). Ініціатор та натхненник будівництва багатьох церков та монастирів.

Після смерті Іоанна III на митрополичий престіл обирають Переяславського єпископа Єфрема. Римська орієнтація проявилася тоді в українській Церкві знаменним кроком — заведенням в 1090-х роках суто латинського свята — перенесення мощів св. Миколи (теплий Микола), незнаного ні в одній східній Церкві, крім київської.

Переклав для Феодосія Печерського Студійський монастирський устав.

1096 року митрополит Єфрем дав Суздальському монастирю церкву св. Дмитрія з селами.

Помер між 1091 і 1101[1]. Спочатку був похований у переяславській Михайлівській кафедральній церкві, згодом як святий перенесений до Ближніх печер.

Єфрем Переяславський — фундатор лікарняної справи на Русі[ред. | ред. код]

Історичні літописи свідчать, що він — фундатор лікарняної справи на Русі XIXII століть. Єфрем першим розробив монастирський статут, виходячи з положень якого будував громадські лазні, безкоштовні лікарні для бідних і мандрівників, стаціонарні відділення для важкохворих. У Переяславі, куди його було призначено єпископом, «Єфрем заложи строение банное и врачеве», що підтверджує Никонівський літопис. Ціла мережа лікувальних закладів існувала при монастирях на принципах християнського милосердя і протягом семи століть служила людям.

Із благословення батьків церкви і міста, Переяславська ЦРЛ носить ім'я святого Єфрема, а в центрі медмістечкака нащадків зустрічає в білокам'яному вбранні пам'ятника і осяює хресним знаменням він сам. «Не сотвори зла, не придет зло к тебе», — висічено на скульптурі.

  • 1091 рік — єпископ переяславський Єфрем приказав будувати при церквах лікарні.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Попередник
Іоанн ІІІ
Митрополит Київський
1091-1097
Наступник
Миколай
  1. ЕФРЕМ. Православная энциклопедия. Архів оригіналу за 14 серпня 2020.