Златан Ібрагімович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ібрагімович Златан)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Златан Ібрагімович
Златан Ібрагімович
Златан Ібрагімович
Особисті дані
Повне ім'я Златан Ібрагімович
Народження 3 жовтня 1981(1981-10-03)[1][2][…] (42 роки)
  Мальме, Швеція Швеція
Зріст 195 см
Вага 95 кг
Прізвисько Ібра
Громадянство  Швеція
Позиція центральний нападник
Юнацькі клуби
1989—1991
1991–1995
1995–1999
Швеція «Мальме БІ»
Швеція «Балкан»
Швеція «Мальме»
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1999–2001 Швеція «Мальме» 40 (16)
2001–2004 Нідерланди «Аякс» 74 (35)
2004–2006 Італія «Ювентус» 70 (23)
2006–2009 Італія «Інтернаціонале» 88 (57)
2009–2011 Іспанія «Барселона» 29 (16)
2010–2011   Італія «Мілан» 29 (14)
2011–2012 Італія «Мілан» 32 (28)
2012–2016 Франція «Парі Сен-Жермен» 122 (113)
2016–2018 Англія «Манчестер Юнайтед» 33 (17)
2018–2019 США «Лос-Анджелес Гелаксі» 56 (52)
2020–2023 Італія «Мілан» 64 (34)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
1999 Швеція Швеція (U-18) 4 (1)
2001 Швеція Швеція (U-21) 7 (6)
2001–2023 Швеція Швеція 122 (62)
Звання, нагороди
Нагороди

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Зла́тан Ібрагі́мович (швед. Zlatan Ibrahimović; шведська вимова — [ˈslaːtan ɪbraˈhiːmʊvɪtɕ], боснійська вимова — [zlǎtan ibraxǐːmoʋitɕ]; нар. 3 жовтня 1981(19811003), Мальме, Швеція) — колишній шведський футболіст боснійського походження. Виступав за національну збірну Швеції.

Найкращий бомбардир в історії збірної Швеції (62 голи), третій гравець світу за кількістю нагород — 31[джерело?].

Грав на чотирьох чемпіонатах Європи (2004, 2008, 2012 і 2016) і на двох чемпіонатах світу (2002 і 2006).

5 червня 2023 року оголосив про закінчення власної футбольної кар'єри.[5]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Златан Ібрагімович народився в Мальме на півдні Швеції в родині вихідців з Боснії і Герцеговини; його батько Шефік — боснійський мусульманин з Бієліни, мати Юрка — боснійська хорватка. Його батьки зустрілися і одружилися у Швеції; Златан виріс в Русенгорді, передмісті Мальме, відомому своєю численною іммігрантською громадою. Він почав грати в футбол в десятирічному віці в місцевому русенгордському дитячому клубі «Балкан», команду якого складали в переважно діти іммігрантів, в основному югославського і сомалійського походження. 1995 року Ібрагімович почав грати в юнацькій команді клубу «Мальме».

Клубна кар'єра[ред. | ред. код]

«Мальме»[ред. | ред. код]

Професіональна кар'єра Ібрагімовича почалася в сезоні 1999 року у складі основної команди «Мальме», який грав у вищій лізі шведського футболу Аллсвенскан. Це був надзвичайно невдалий для клуба сезон: вдруге у своїй історії і вперше за останні 63 сезони «Мальме» вилетів з вищої ліги. В наступному сезоні «Мальме» повернувся до шведської футбольної еліти, чому сприяли 12 голів, забиті Ібрагімовичем. Успіхи молодого нападника привернули увагу відомого тренера Арсена Венгера, який намагався влаштувати його перехід до лондонського «Арсеналу», але «Мальме» відмовився продати гравця.

2001 року Ібрагімович привернув увагу іншого іменитого тренера Лео Бенгаккера, який в той час був президентом амстердамського «Аякса». Бенхаккер спостерігав за тренувальними іграми «Мальме» в Ла-Манзі в Іспанії, і після чудового голу, забитого Ібрагімовичем у ворота норвезького клубу «Мосс», вирішив придбати талановитого гравця. Бенхаккер повернувся до Амстердаму, і 22 березня 2001 року «Аякс» підписав з «Мальме» угоду про перехід Ібрагімовича до складу голландського клубу за рекордні на той час 7,8 млн євро; це найбільша сума, яку отримував будь-який шведський клуб за свого гравця.

«Аякс»[ред. | ред. код]

В «Аяксі» тренер Ко Адріансе випускав Ібрагімовича на поле дуже рідко. Однак 29 листопада 2001 року його звільнили, і команду очолив Рональд Куман, який почав регулярно включати Златана до стартового складу, і його кар'єра швидко пішла вгору. У сезоні 2001/02 років «Аякс» став чемпіоном Нідерландів.

В наступному сезоні Ібрагімович гучно заявив про себе на найвищому рівні європейського клубного футболу, в Лізі Чемпіонів. У своєму першому матчі в цьому турнірі проти чемпіона Франції ліонського «Олімпіка» він забив два голи, один з яких став справжнім футбольним шедевром: показавши чудовий дриблінг, він зумів обіграти бразильського захисника Едмілсона і з незручного гострого кута повз воротаря влучити у ворота. Ібрагімович бездоганно провів усі матчі турніру, в якому «Аякс» в той сезон дійшов до чвертьфіналу, де поступився з мінімальним рахунком майбутньому чемпіону Європи італійському «Мілану».

Напруга матчів у Лізі Чемпіонів дала про себе знати в національному чемпіонаті, який «Аякс» в той сезон завершив другим, поступившись ПСВ (Ейндховен). Втім, в наступному сезоні 2002/03 років «Аякс» знову здобув чемпіонський титул. Ібрагімович продовжував чудово грати як в національному чемпіонаті, так і, зокрема, в Лізі Чемпіонів, де він забив видовищний гол у ворота іспанської «Сельти». В груповому матчі проти «Мілана» 16 вересня 2003 року міланського півзахисника Дженнаро Гаттузо видалили з поля за удар Ібрагімовича в обличчя; втім, цього сезону «Аяксу» не вдалося вийти за межі групового турніру.

Наступний сезон почався для Ібрагімовича дуже вдало. 22 серпня 2004 року він забив у ворота «Бреди» неймовірний гол, який глядачі каналу «Євроспорт» визнали найкрасивішим голом року. В стилі Дієго Марадони він обіграв майже всю оборону «Бреди», постійно виконуючи фінти (один з яких обдурив навіть телевізійного оператора), а потім майстерно обійшов воротаря і спокійно пробив у порожні ворота. Але вже 31 серпня 2004 року, в останній день літнього трансферного вікна, Ібрагімович покинув «Аякс» і за 19 млн євро перейшов до туринського «Ювентуса».

«Ювентус»[ред. | ред. код]

В «Ювентусі» він досить швидко здобув місце в стартовому складі, частково через травму одного з найкращих бомбардирів команди Давіда Трезеге, частково через особливу прихильність тренера клубу Фабіо Капелло до шведського гравця. (Капелло вже намагався придбати Ібрагімовича, коли очолював «Рому»), але в основному завдяки своїй надзвичайній продуктивності. В сезоні 2004/05 Серії A він забив 16 голів; для італійського чемпіонату, в якому через традиційно добре організовану оборону італійських клубів нападнику, особливо іноземному, дуже важко проявити себе під час свого першого сезону в Серії A, такий початок вважається винятково успішним. Уболівальники «Ювентуса» визнали Ібрагімовича найкращим гравцем клубу цього сезону.

Наприкінці сезону в пресі почали циркулювати чутки про те, що «Ювентус» начебто відмовився продати Ібрагімовича мадридському «Реалу» за 70 млн євро; як з'ясовано згодом, це була піар-компанія, влаштована агентом Ібрагімовича для підвищення його ціни на футбольному ринку.

14 листопада 2005 року Ібрагімович здобув шведський «Золотий м'яч» — нагороду, якою відзначається найкращий шведський футболіст року.

Наступний сезон був для Ібрагімовича більш важким і нервовим. Він завжди мав проблеми зі шведськими журналістами, і зі зростанням інтересу преси до нього напруженість стосунків з пресою також зростала. Протягом осені 2005 року роль Ібрагімовича в атаці «Ювентуса» поступово змінювалася; з центра поля він все більше відтягувався на фланг, від безпосередньо атакувальних функцій переходячи на роль плеймейкера й цільового гравця, для якої він виявився добре пристосованим завдяки своїм чудовим фізичним кондиціям. Він став менше забивати сам і більше робити гольових передач.

Хоча він продовжував показувати дуже якісну гру, можливо, найкращу у своїй кар'єрі, преса почала критикувати його за відсутність голів. Коли у весняному колі італійського чемпіонату його фізичний стан дещо погіршився і якість його гри за межами штрафного майданчика також знизилася, у пресі, як італійській, так і шведській, вибухнула справжня буря: вболівальники і журналісти вважали, що замість Ібрагімовича треба більше давати грати кумиру вболівальників Алессандро Дель П'єро. Втім, Ібрагімович відіграв до кінця сезону у стартовому складі, а «Ювентус» в цьому сезоні став чемпіоном Італії. Попри це, він здобув серед журналістів репутацію людини гордовитої та нестриманої, особливо у Швеції, де це враження було підкріплене кількома його сварками зі шведськими журналістами, які набули резонансу у пресі.

Влітку 2006 року «Ювентус» і Ібрагімович втратили чемпіонські титули, здобуті в двох попередніх сезонах, внаслідок скандалу з договірними матчами; «Ювентус» був також переведений до нижчої ліги. Нове керівництво клубу робило спроби умовити Ібрагімовича та інших провідних гравців залишитися у команді, але Златан і його агент твердо вирішили піти, і навіть погрожували судовим процесом, якщо клуб не погодиться скасувати контракт. 10 серпня 2006 року Ібрагімович підписав чотирирічний контракт з міланським «Інтернаціонале» (24,8 млн євро).

«Інтернаціонале»[ред. | ред. код]

Сезон 2006/07 у складі «Інтера» Ібрагімович вдало почав матчем проти «Фіорентини», в якому забив один гол і зробив результативний пас, але потім трапилася низка не дуже вдалих ігор, як в чемпіонаті Італії, так і в Лізі Чемпіонів. Справи поліпшилися після перемоги з рахунком 4:3 над «Міланом» у міланському дербі; «Інтер» провів дивовижну безпрограшну серію з сімнадцяти матчів і вперше з 1989 року виборов чемпіонський титул в полі (скудетто 2006 року «Інтер» здобув лише завдяки дискваліфікації «Ювентуса»); тренер «Інтера» Роберто Манчіні зробив Ібрагімовича провідним нападником команди. Продуктивність Ібрагімовича в цьому сезоні дала підстави Роберто Манчіні і нападнику «Ліворно» Крістіано Лукареллі порівняти його з легендарним голландським бомбардиром Марко ван Бастеном.

В травні 2007 преса знову, як і в 2005 році, заговорила про можливий перехід Ібрагімовича до мадридського «Реала»[6]. Цього разу його трансфер до Іспанії вважався ймовірнішим, позаяк «Реал» тоді очолював Фабіо Капелло, з яким Ібрагімович плідно співпрацював ще в «Ювентусі».

«Барселона»[ред. | ред. код]

У 2009 році, в обмін на не менш перспективного гравця Самюеля Ето'о, футболіст перейшов до рядів іспанського гранда «Барселони». Дебютував за «блаугранас» 23 серпня 2009 року в матчі за Суперкубок Іспанії проти «Атлетіка» (Більбао). 28 серпня 2009 Златан виграв Суперкубок УЄФА. У першому турі іспанської Прімери сезону 2009/2010 в матчі проти команди «Спортінга» з Хіхон Златан забив свій перший гол за «Барселону». Після чого швед відзначався в трьох матчах поспіль.

20 жовтня Златан забив свій перший гол у Лізі чемпіонів 2009/2010 у матчі групового етапу проти «Рубіна». П'ять днів потому Ібрагімович зробив дубль, відзначившись у матчі проти «Реал Сарагоси» (6:1). Проте 7 листопада Ібрагімович отримав травму стегна і вибув на три тижні. Він повернувся на матч проти «Реал Мадрида», вийшовши на заміну замість Тьєррі Анрі на початку другого тайму, (на 56-й хвилині) і з передачі Дані Алвеса забив переможний м'яч, відзначившись сьомий раз в семи зустрічах. 19 грудня 2009 Златан став переможцем Клубного чемпіонату світу з футболу 2009, обігравши у фінальному матчі «Естудіантес» (2:1).

Перший гол у 2010 році Златан забив 14 лютого о матчі проти «Атлетіко Мадрид». 6 березня Ібрагімович отримав червону картку в матчі проти «Альмерії» (2:2), після чого пропустив одну зустріч. Під час розминки перед матчем іспанської Прімери проти «Атлетіка» (Більбао) Златан пошкодив триголовий м'яз гомілки, внаслідок чого пропустив матч-відповідь чвертьфіналу Ліги чемпіонів 2009/10 проти «Арсеналу» (4:1), і Ель- Класіко проти «Реала» (2:0), а також наступний матч ліги проти «Депортіво». Він повернувся на поле в матчі проти «Еспаньйола», вийшовши на 82-й хвилині.

Ібрагімович закінчив сезон з 16 забитими м'ячами, а «Барселона» виграла Ла Лігу, набравши 99 очок у 38 матчах. Свій останній гол за «Барсу» швед забив у матчі Суперкубка Іспанії, 14 серпня проти «Севільї», а 25 серпня він зіграв останній матч за синьо-гранатових в рамках Кубка Жоана Гампера проти «Мілана». Після чого в ЗМІ стала з'являтися інформація про конфлікт Ібрагімовича з тренером «Барселони» Хосепом Гвардіолою. У сезоні 2010/11 був на правах оренди в «Мілані».

«Мілан»[ред. | ред. код]

Після закінчення оренди в «Мілані», італійський клуб викупив Ібрагімовича. І в сезоні 2011/12 Златан виступав за італійський «Мілан»[7]. У дебютному матчі проти «Лаціо» забив гол на 22 хвилині. Наступний матч став для Златана дебютним за «Мілан» у Лізі чемпіонів. Там швед теж відзначився голом. У 3 турі групового етапу цього турніру, забив гол у ворота БАТЕ. На 79 хвилині 9 туру чемпіонату уразив ворота «Парми». У наступному матчі проти «Роми» оформив дубль. Продовжив свою гольову серію знову забивши в єврокубковому матчі з БАТЕ, а потім забив гол і віддав гольову передачу в поєдинку з «Катанією». У 5 турі групового етапу Ліги чемпіонів уразив ворота «Барселони», розпочавши ще одну гольову серію. У наступному матчі оформив дубль, а далі забивав у ворота «Дженоа», «Кальярі», «Болоньї», «Сієни» й «Аталанти». Зіграв у дербі з «Інтернаціонале» й оформив у наступному матчі дубль. Далі віддав гольовий пас і відзначився голом. У матчі 22 туру з «Наполі» Златана видалили з поля. У плей-оф Ліги чемпіонів забив гол у ворота лондонського «Арсеналу». Потім оформив хет-трик у ворота «Палермо». У 27 турі забив у ворота «Лечче». Далі забив гол у ворота «Парми», а в наступному поєдинку з «Ромою» забив два м'ячі. У 31 турі відзначився голом у ворота «Фіорентіни». На 90 хвилині приніс нічию своїй команді, відзначившись забитим м'ячем у ворота «Болоньї». Оформив дубль у ворота «Сієни» в 35 турі. У міланському дербі відзначився дублем, але «Мілан» не переміг.

«Парі Сен-Жермен»[ред. | ред. код]

З сезону 2012/2013 виступає за французький Парі Сен-Жермен. Зіграв 2016 року в фіналі кубка країни. Для 34-річного нападника Златана Ібрагімовича цей поєдинок став останнім у футболці паризького клубу. Швед відзначився двома голами і результативною передачею.

«Манчестер Юнайтед»[ред. | ред. код]

2016 року перейшов до англійського клубу «Манчестер Юнайтед». 1 липня «Манчестер Юнайтед» офіційно оголосив про підписання контракту з Ібрагімовичем. У своєму першому товариському матчі за «червоних дияволів» Ібрагімович забив гол у ворота «Галатасарая» в падінні «ножицями». Офіційний дебют Ібрагімовича за «Юнайтед» відбувся 7 серпня 2016 року в матчі на Суперкубок Англії, в якому він забив переможний м'яч у ворота «Лестер Сіті».

14 серпня Ібрагімович відзначився голом у своєму дебютному матчі Прем'єр-ліги проти «Борнмута», пробивши з 23 метрів у нижній лівий кут воріт. Тим самим він встановив рекорд як гравець, який забивав м'ячі в своїх дебютних матчах у чемпіонатах Англії, Італії, Іспанії, Франції та в Лізі чемпіонів. 19 серпня Ібрагімович дебютував за «Юнайтед» на «Олд Траффорд» в офіційному матчі. Ібрагімович також був визнаний кращим гравцем матчу.

У домашньому матчі 4-го туру, у манчестерському дербі 10 вересня (1:2), Ібрагімович забив свій четвертий м'яч у чемпіонаті Англії. Ібрагімович забив переможний гол у ворота луганської «Зорі» в матчі 2-го туру групового раунду Ліги Європи (1:0). Швед став третім футболістом, який забивав за сім різних клубів у турнірах УЄФА.

Наприкінці 2016 року з'явилася інформація, що клуб запропонував 35-річному нападникові увійти до тренерського штабу команди після закінчення кар'єри. На початку січня Ібрагімович уперше став кращим гравцем у «Манчестер Юнайтед» у грудні за версією вболівальників. У матчі 21-го туру чемпіонату Англії проти «Ліверпуля» (1:1) забив гол на 84-й хвилині зустрічі й урятував «манкуніанців» від поразки. Хет-трик Ібрагімовича приніс «МЮ» перемогу над «Сент-Етьєном» (3:0) у першому матчі 1/16 фіналу Ліги Європи.

26 лютого 2017 року в фінальному матчі Кубка англійської ліги «Манчестер Юнайтед» на стадіоні «Вемблі» в Лондоні обіграв «Саутгемптон» (3:2) завдяки дублю Ібрагімовича.

3 березня Ібрагімовича вдруге визнано кращим гравцем «Манчестер Юнайтед» у лютому за версією вболівальників. 7 березня Ібрагімовича дискваліфіковано на три матчі за удар ліктем захисника «Борнмута» в матчі 27-го туру.

4 квітня врятував «МЮ» від поразки в матчі з «Евертоном» (1:1), забивши гол на 94-й хвилині. 21 квітня, в матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги Європи проти «Андерлехта» травмував коліно внаслідок невдалого приземлення на газон наприкінці другого тайму й не зміг продовжити гру, пізніше у нього були діагностовані «значні пошкодження зв'язок коліна», які вивели його зі строю мінімум до закінчення сезону. У ЗМІ з'явилися чутки, що Ібрагімович завершить кар'єру через травму, але в своєму Інстаграмі Ібрагімович заявив: «я повернуся навіть сильнішим, здаватися — не варіант».

2 травня успішно переніс операцію на коліні, підтвердивши це своїм постом в Інстаграмі. Агент Ібрагімовича Міно Райола спростував можливе завершення кар'єри через травми й повідомив, що він буде відновлюватися в США. 9 травня Daily Mail надала інформацію про зарплату Ібрагімовича, вона становила понад £ 19 млн, в тиждень футболіст отримував £ 367 тис., а також бонус у розмірі £ 2,8 млн за певну кількість голів. 24 травня «Манчестер Юнайтед» обіграв у фінальному матчі Ліги Європи «Аякс» (0:2), кубок УЄФА став 33-м трофеєм для шведа. За підсумками турніру Ібрагімович увійшов до символічної збірної. 31 травня Райола повідомив, що Ібрагімович хоче продовжити свою кар'єру в «МЮ».

9 червня «Манчестер Юнайтед» виключив Ібрагімовича з заявки на АПЛ, після чого в ЗМІ з'явилися чутки про можливе повернення шведа в «Мілан», про перехід в «Зеніт» або «Герту», ​​а також переїзд в MLS. 30 червня контракт з «МЮ» закінчився й Ібрагмович став вільним агентом. 11 серпня головний тренер манкуніанців Жозе Моурінью підтвердив, що «МЮ» веде переговори з Ібрагімовичем про новий контракт.

24 серпня 2017 року Ібрагімович підписав новий контракт з «Манчестер Юнайтед». Угода розрахована на один сезон.

«Лос-Анджелес Гелаксі»[ред. | ред. код]

23 березня 2018 року стало відомо, що «Манчестер Юнайтед» достроково припинив дію контракту футболіста. Цього ж дня повідомлено, що Златан Ібрагімович став гравцем «Лос-Анджелес Гелаксі».

На 20 липня 2019 року в сезоні 2018/19 на рахунку Ібрагімовича в чемпіонаті Major League Soccer (MLS) — 13 голів (третє місце серед бомбардирів), серед яких два гет-трики: 29 липня 2018 року форвард забив три м'ячі в матчі проти «Орландо Сіті» (загальний рахунок 4:3 на користь «Гелаксі») та 19 липня 2019-го — у ворота «Лос-Анджелеса» (загальний рахунок матчу 3:2).[8]

Повернення до «Мілана»[ред. | ред. код]

27 грудня 2019 року на правах вільного агента 38-річний нападник уклав контракт до кінця сезону 2019/20 з італійським «Міланом».

31 серпня гравець підписав нову угоду з Міланом. Контракт розрахований на один сезон, до 30 червня 2021 року.[9] За умовами нової домовленості, гравець гарантовано отримає 7 мільйонів євро. Також Златан попросив про зміну ігрового номера з 21 на 11, під яким він виступав за клуб у сезоні 2011/2012 років.[10]

4 червня 2023 року, наприкінці останнього матчу Серії А сезону 2022—2023, Златан Ібрагімович оголосив про завершення футбольної кар'єри.[11]

Національна збірна[ред. | ред. код]

Златан Ібрагімович у збірній

У складі збірної Швеції Ібрагімович уперше вийшов на поле 31 січня 2001 року в товариському матчі проти Фарерських островів, який закінчився нульовою нічиєю. В цьому матчі у складі збірної грали тільки гравці національних чемпіонатів скандинавських країн. Його перший турнірний матч у складі збірної відбувся 7 жовтня того ж року; це був відбірний матч до чемпіонату світу 2002 року проти Азербайджану. Ібрагімович був у складі збірної у фінальній частині цього чемпіонату в Японії і Південній Кореї, де Швеції вдалося вийти з «групи смерті», в якій грали збірні Аргентини, Англії і Нігерії. Ібрагімович відіграв на цьому чемпіонаті лише один тайм в останньому матчі проти Сенегалу, який Швеція програла, пропустивши «Золотий гол» у додатковий час.

У відбірному циклі до чемпіонату Європи 2004 року Ібрагімович вже регулярно виходив на поле у стартовому складі, і після вдалого сезону в «Аяксі» він підійшов до фінальних ігор чемпіонату в Португалії в чудовій спортивній формі. У складі збірної він грав в атаці разом з зіркою шотландського «Селтіка» Генріком Ларссоном і Фредріком Юнгбергом з лондонського «Арсеналу». На чемпіонаті Ібрагімович показав дуже добру гру; він забив пенальті в матчі з Болгарією, а в матчі проти Італії на останніх хвилинах матчу зумів прорватися крізь добре організовану оборону італійців і, вистрибнувши у повітря спиною до воріт, неймовірним ударом п'яткою дістав м'яч на висоті півтора метра над полем і забив гол, зрівнявши рахунок. В цьому чемпіонаті Швеція дійшла до чвертьфіналу, в якому програла Нідерландам за результатами серії післяматчевих пенальті; Ібрагімович був одним з гравців, що не забив гол у цій серії.

Ібрагімович також зробив значний внесок у потрапляння Швеції до фінальної частини чемпіонату світу 2006 року в Німеччині, хоча як його самого, так і збірну в цілому критикували за недостатню активність протягом цього відбірного циклу. В першому матчі чемпіонату проти Парагваю Ібрагімович був замінений після першого тайму й у наступній грі проти Англії не зміг вийти на поле через серйозне пошкодження. Наскільки воно вплинуло на його гру в наступних матчах збірної, невідомо; на цьому чемпіонаті Швеція вийшла з групи, але в ⅛ фіналу програла Німеччині.

Невдовзі після свого переходу до «Інтера» Ібрагімович був викликаний до збірної для участі в матчі кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи 2008 року проти Ліхтенштейну 6 вересня 2006 року. Напередодні матчу Ібрагімович разом з Крістіаном Вільгельмссоном і Улофом Мельбергом всупереч правилам, встановленим тренерами збірної, відвідали нічний клуб. Хоча під час цієї прогулянки жоден з гравців нічого не пив, тренери збірної Ларс Лагербек і Роланд Андерссон вбачили порушення режиму серйозним і відіслали трьох гравців додому, і в матчі з Ліхтенштейном вони участі не брали.

Меллберг і Вільгельмссон, хоча і невдоволено, підкорилися рішенню тренерів, але Ібрагімович сприйняв його як особисту образу й відмовився грати за збірну в наступних матчах проти Іспанії і Ісландії (в яких Швеція перемогла без нього), а також у товариському матчі проти Єгипту 7 лютого 2007 року. Пізніше в пресі почали циркулювати чутки про повернення Ібрагімовича до збірної[12], які здійснилися 28 березня 2007 року, коли він вийшов на поле в кваліфікаційному матчі проти Північної Ірландії (Швеція несподівано програла 2:1). Ібрагімович забив у цьому матчі один гол, який не зараховано через офсайд.

У 2016 році після чемпіонату Європи 2016 заявив, що завершує кар'єру за збірну. Чутки про його повернення ходили ще 2 роки після цього, а згодом припинилися, адже всі враховували вік футболіста.

Проте несподівано у березні 2021 року у віці 39 років Ібрагімович опублікував фото у своїх соцмережах, де він у футболці національної збірної Швеції, з підписом у властивому для нього стилі «Повернення Бога». Згодом стало відомо, що він включений в заявку збірної Швеції на матчі відбору до чемпіонату світу 2022.[13]

Стиль гри[ред. | ред. код]

Ібрагімович — високий (зріст 195 см, вага 84 кг), кремезний і потужний гравець; його виняткові фізичні кондиції — одна з головних його переваг. Після того, як він почав грати в Італії, ця перевага розвинулася ще більше, тому що тренер «Ювентуса» Фабіо Капелло, відомий своєю прихильністю до фізично міцних гравців, призначив йому спеціальну додаткову програму фізичної підготовки. Сам Ібрагімович визнавав, що він, мабуть, набрав кілька зайвих кілограмів, і саме це негативно вплинуло на якість його гри весною 2006 року[14]. Попри свої значні габарити Ібрагімович відрізняється стрибучістю і здатністю добре грати високо піднятою ногою, можливо, завдяки тому, що в юності він займався тхеквондо.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Одружений зі шведською актрисою і фотомоделлю Геленою Сегер. У пари є два сини — Максиміліан (нар. 22.09.2006) та Вінсент (нар. 06.03.2008). Зараз[коли?] живе в Парижі, літо проводить у своєму літньому будиночку в Мальме.

Ібрагімович має чорний пояс з тхеквондо. Ним він займався з дитячих років у клубі «Енігет» (швед. Enighet AB) у Мальме.[15]

Златан володіє шістьма мовами: шведською, боснійською, англійською, іспанською, італійською, та французькою.

Кумир для Златана — Мухаммед Алі. Про це він неодноразово згадував: в інтерв'ю для «Євроспорт» і у власній книзі.

Досягнення[ред. | ред. код]

  • Володар «Золотого м'яча» як найкращий шведський футболіст 2005, 2007, 2008, 2009 та 2010 років
  • Найкращий бомбардир Серії А (2009, 2012)
  • Найкращий іноземний футболіст Серії А (2005, 2008, 2009)
  • Найкращий футболіст Серії А (2008, 2009)
  • Найкращий футболіст Швеції (2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011)
  • Найкращий спортсмен Швеції (2007, 2010)
  • Нагорода імені Ференца Пушкаша: 2013
  • Найкращий бомбардир в історії збірної Швеції (62 голи)

Статистика[ред. | ред. код]

Клубна статистика[ред. | ред. код]

Станом на 10 травня 2021 року

Клуб Сезон Чемпіонат Кубок Єврокубки Всього
Ігри Голи Пер. Ігри Голи Пер. Ігри Голи Пер. Ігри Голи Пер.
«Мальме» 1999 6 1 0 6 1 0
2000[16] 26 12 1 3 2 0 29 14 1
2001 8 3 2 4 0 0 12 3 2
Разом 14 4 2 4 0 0 0 0 0 18 4 2
«Аякс» 2001-02 24 6 4 3 1 1 6 2 0 33 9 5
2002-03 25 13 1 4 3 0 13 5 1 42 21 2
2003-04 22 13 7 1 0 0 8 2 0 31 15 7
2004-05 3 3 1 1 0 0 4 3 1
Разом 74 35 13 9 4 1 27 9 1 110 48 15
«Ювентус» 2004-05 35 16 7 0 0 0 10 0 3 45 16 10
2005-06 35 7 3 3 0 0 9 3 1 47 10 4
Разом 70 23 10 3 0 0 9 3 1 92 26 14
«Інтер» 2006-07 27 15 5 2 0 2 7 0 1 36 15 8
2007-08 26 17 11 1 0 0 7 5 0 34 22 11
2008-09 35 25 7 4 3 1 8 1 3 47 29 11
Разом 88 57 23 7 3 3 22 6 4 117 66 30
«Барселона» 2009-10 29 16 9 3 1 1 13 4 3 45 21 13
2010-11 0 0 0 1 1 0 0 0 0 1 1 0
Разом 29 16 9 4 2 1 13 4 3 46 22 13
«Мілан» (1) 2010-11 29 14 12 4 3 0 8 4 0 41 21 12
2011-12 32 28 8 4 2 0 8 5 4 44 35 12
Разом 61 42 20 8 5 0 16 9 4 85 56 24
ПСЖ (Париж) 2012-13 34 30 10 3 2 0 9 3 7 46 35 17
2013-14 33 26 15 5 5 2 8 10 0 46 41 17
2014-15 24 19 6 7 9 1 6 2 1 37 30 8
2015-16 31 38 13 10 7 3 10 5 3 51 50 19
Разом 122 113 44 25 23 6 33 20 11 180 156 61
«Манчестер Юнайтед» 2016-17 28 17 5 7 6 1 11 5 4 46 28 10
2017-18 5 0 0 1 1 0 1 0 0 7 1 0
Разом 33 17 5 8 7 1 12 5 4 53 29 10
«Лос-Анджелес Гелаксі» 2018 27 22 7 27 22 7
2019 31 31 8 31 31 8
Разом 58 53 15 58 53 15
«Мілан» (2) 2019-20 18 10 5 2 1 0 20 11 5
2020-21 19 15 2 2 1 0 6 1 1 27 17 3
2021-22 23 8 3 0 0 0 4 0 0 27 8 3
Разом 60 33 10 4 2 0 10 1 1 74 36 11
Всього за кар'єру 609 393 151 75 48 12 152 57 32 833 496 195

Статистика виступів за збірну[ред. | ред. код]

 Статистика матчів і голів за збірну — Швеція Швеція
Дата Місто Господарі Результат Гості Турнір Голи Примітки
31-1-2001 Векше Фарерські острови Фарерські острови 0 – 0 Швеція Швеція Чемпіонат Північної Європи -
1-2-2001 Єнчепінг Швеція Швеція 0 – 1 Фінляндія Фінляндія Чемпіонат Північної Європи - Вийшов на заміну на 65-ій хвилині 65'
25-4-2001 Женева Швейцарія Швейцарія 0 – 2 Швеція Швеція товариський матч - Замінений на 46-ій хвилині 46'
7-10-2001 Стокгольм Швеція Швеція 3 – 0 Азербайджан Азербайджан Відбір до ЧС 2002 1 Вийшов на заміну на 66-ій хвилині 66'
10-11-2001 Манчестер Англія Англія 1 – 1 Швеція Швеція товариський матч - Замінений на 74-ій хвилині 74'
13-2-2002 Салоніки Греція Греція 2 – 2 Швеція Швеція товариський матч -
27-3-2002 Мальме Швеція Швеція 1 – 1 Швейцарія Швейцарія товариський матч - Вийшов на заміну на 69-ій хвилині 69'
17-4-2002 Осло Норвегія Норвегія 0 – 0 Швеція Швеція товариський матч - Вийшов на заміну на 73-ій хвилині 73'
17-5-2002 Стокгольм Швеція Швеція 1 – 2 Парагвай Парагвай товариський матч - Вийшов на заміну на 66-ій хвилині 66'
25-5-2002 Токіо Японія Японія 1 – 1 Швеція Швеція Кубок Kirin - Вийшов на заміну на 67-ій хвилині 67' — ЖК 81'
12-6-2002 Повіт Міяґі Швеція Швеція 1 – 1 Аргентина Аргентина ЧС 2002 - 1-й етап - Вийшов на заміну на 88-ій хвилині 88'
16-6-2002 Оїта Швеція Швеція 1 – 2 Сенегал Сенегал ЧС 2002 - 1/8 фіналу - Вийшов на заміну на 76-ій хвилині 76'
21-8-2002 Москва Росія Росія 1 – 1 Швеція Швеція товариський матч 1 ЖК 89'
7-9-2002 Рига Латвія Латвія 0 – 0 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2004 - ЖК 61' — Замінений на 64-ій хвилині 64'
12-10-2002 Стокгольм Швеція Швеція 1 – 1 Угорщина Угорщина Відбір до ЧЄ 2004 1 ЖК 41' — Замінений на 78-ій хвилині 78'
30-4-2003 Стокгольм Швеція Швеція 1 – 2 Хорватія Хорватія товариський матч 1
6-9-2003 Гетеборг Швеція Швеція 5 – 0 Сан-Марино Сан-Марино Відбір до ЧЄ 2004 2
10-9-2003 Хожув Польща Польща 0 – 2 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2004 - Вийшов на заміну на 89-ій хвилині 89'
11-10-2003 Стокгольм Швеція Швеція 0 – 1 Латвія Латвія Відбір до ЧЄ 2004 - Вийшов на заміну на 63-ій хвилині 63'
31-3-2004 Гетеборг Швеція Швеція 1 – 0 Англія Англія товариський матч 1 Замінений на 90-ій хвилині 90'
28-4-2004 Коїмбра Португалія Португалія 2 – 2 Швеція Швеція товариський матч - Замінений на 62-ій хвилині 62'
28-5-2004 Тампере Фінляндія Фінляндія 1 – 3 Швеція Швеція товариський матч -
5-6-2004 Стокгольм Швеція Швеція 3 – 1 Польща Польща товариський матч - Замінений на 63-ій хвилині 63'
14-6-2004 Лісабон Швеція Швеція 5 – 0 Болгарія Болгарія ЧЄ 2004 - 1-й етап 1 ЖК 65' — Замінений на 81-ій хвилині 81'
18-6-2004 Порту Італія Італія 1 – 1 Швеція Швеція ЧЄ 2004 - 1-й етап 1
22-6-2004 Порту Данія Данія 2 – 2 Швеція Швеція ЧЄ 2004 - 1-й етап -
26-6-2004 Фару Швеція Швеція 0 – 0 д.ч.
(4 – 5 п.п.)
Нідерланди Нідерланди ЧЄ 2004 - чвертьфінал - ЖК 58'
18-8-2004 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 2 Нідерланди Нідерланди товариський матч 1
4-9-2004 Та-Калі Мальта Мальта 0 – 7 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2006 4
8-9-2004 Гетеборг Швеція Швеція 0 – 1 Хорватія Хорватія Відбір до ЧС 2006 -
13-10-2004 Рейк'явік Ісландія Ісландія 1 – 4 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2006 - Вийшов на заміну на 53-ій хвилині 53'
26-3-2005 Софія (місто) Болгарія Болгарія 0 – 3 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2006 - ЖК 9'
4-6-2005 Гетеборг Швеція Швеція 6 – 0 Мальта Мальта Відбір до ЧС 2006 1
3-9-2005 Стокгольм Швеція Швеція 3 – 0 Болгарія Болгарія Відбір до ЧС 2006 1
7-9-2005 Будапешт Угорщина Угорщина 0 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2006 1 Замінений на 90+3-ій хвилині 90+3'
12-10-2005 Стокгольм Швеція Швеція 3 – 1 Ісландія Ісландія Відбір до ЧС 2006 1 ЖК 31' — Замінений на 74-ій хвилині 74'
1-3-2006 Дублін Ірландія Ірландія 3 – 0 Швеція Швеція товариський матч - Замінений на 38-ій хвилині 38'
2-6-2006 Стокгольм Швеція Швеція 1 – 1 Чилі Чилі товариський матч -
10-6-2006 Дортмунд Тринідад і Тобаго Тринідад і Тобаго 0 – 0 Швеція Швеція ЧС 2006 - 1-й етап -
15-6-2006 Берлін Швеція Швеція 1 – 0 Парагвай Парагвай ЧС 2006 - 1-й етап - Замінений на 46-ій хвилині 46'
24-6-2006 Мюнхен Німеччина Німеччина 2 – 0 Швеція Швеція ЧС 2006 - 1/8 фіналу -
2-9-2006 Рига Латвія Латвія 0 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2008 - ЖК 42'
28-3-2007 Белфаст Північна Ірландія Північна Ірландія 2 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2008 -
6-6-2007 Стокгольм Швеція Швеція 5 – 0 Ісландія Ісландія Відбір до ЧЄ 2008 - Вийшов на заміну на 73-ій хвилині 73'
22-8-2007 Гетеборг Швеція Швеція 1 – 0 США США товариський матч - Замінений на 66-ій хвилині 66'
8-9-2007 Стокгольм Швеція Швеція 0 – 0 Данія Данія Відбір до ЧЄ 2008 - ЖК 80' — Замінений на 89-ій хвилині 89'
17-10-2007 Стокгольм Швеція Швеція 1 – 1 Північна Ірландія Північна Ірландія Відбір до ЧЄ 2008 -
17-11-2007 Мадрид Іспанія Іспанія 3 – 0 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2008 -
21-11-2007 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 1 Латвія Латвія Відбір до ЧЄ 2008 -
1-6-2008 Стокгольм Швеція Швеція 0 – 1 Україна Україна товариський матч - Замінений на 56-ій хвилині 56'
10-6-2008 Вальс-Зіценгайм Греція Греція 0 – 2 Швеція Швеція ЧЄ 2008 - 1-й етап 1 Замінений на 71-ій хвилині 71'
14-6-2008 Інсбрук Швеція Швеція 1 – 2 Іспанія Іспанія ЧЄ 2008 - 1-й етап 1 Замінений на 45-ій хвилині 45'
18-6-2008 Інсбрук Росія Росія 2 – 0 Швеція Швеція ЧЄ 2008 - 1-й етап -
6-9-2008 Тирана Албанія Албанія 0 – 0 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2010 -
10-9-2008 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 1 Угорщина Угорщина Відбір до ЧС 2010 - ЖК 36' — Замінений на 80-ій хвилині 80'
11-10-2008 Стокгольм Швеція Швеція 0 – 0 Португалія Португалія Відбір до ЧС 2010 - кап. - ЖК 34'
6-6-2009 Стокгольм Швеція Швеція 0 – 1 Данія Данія Відбір до ЧС 2010 -
10-6-2009 Гетеборг Швеція Швеція 4 – 0 Мальта Мальта Відбір до ЧС 2010 1 кап.
5-9-2009 Будапешт Угорщина Угорщина 1 – 2 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2010 1 кап.
9-9-2009 Та-Калі Мальта Мальта 0 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2010 - кап.
10-10-2009 Копенгаген Данія Данія 1 – 0 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2010 -
14-10-2009 Стокгольм Швеція Швеція 4 – 1 Албанія Албанія Відбір до ЧС 2010 - кап. - Замінений на 77-ій хвилині 77'
11-8-2010 Стокгольм Швеція Швеція 3 – 0 Шотландія Шотландія товариський матч 1 Замінений на 59-ій хвилині 59'
3-9-2010 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 0 Угорщина Угорщина Відбір до ЧЄ 2012 - кап.
7-9-2010 Мальме Швеція Швеція 6 – 0 Сан-Марино Сан-Марино Відбір до ЧЄ 2012 2 кап. - Замінений на 82-ій хвилині 82'
12-10-2010 Амстердам Нідерланди Нідерланди 4 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2012 - кап.
9-2-2011 Нікосія Швеція Швеція 1 – 1 Україна Україна товариський матч - кап. - Замінений на 46-ій хвилині 46'
29-3-2011 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 1 Молдова Молдова Відбір до ЧЄ 2012 - кап.
7-6-2011 Стокгольм Швеція Швеція 5 – 0 Фінляндія Фінляндія Відбір до ЧЄ 2012 3 Вийшов на заміну на 25-ій хвилині 25'
2-9-2011 Будапешт Угорщина Угорщина 2 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2012 - кап. - ЖК 35'
6-9-2011 Серравалле Сан-Марино Сан-Марино 0 – 5 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2012 - кап.
7-10-2011 Гельсінкі Фінляндія Фінляндія 1 – 2 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2012 - кап. - ЖК 43'
11-11-2011 Копенгаген Данія Данія 2 – 0 Швеція Швеція товариський матч - кап. - Замінений на 64-ій хвилині 64'
15-11-2011 Лондон Англія Англія 1 – 0 Швеція Швеція товариський матч - кап. - Замінений на 46-ій хвилині 46'
29-2-2012 Загреб Хорватія Хорватія 1 – 3 Швеція Швеція товариський матч 1 кап. - Замінений на 86-ій хвилині 86'
30-5-2012 Гетеборг Швеція Швеція 3 – 2 Ісландія Ісландія товариський матч 1 кап. - Замінений на 63-ій хвилині 63'
5-6-2012 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 1 Сербія Сербія товариський матч 1 кап. - Замінений на 81-ій хвилині 81'
11-6-2012 Київ Україна Україна 2 – 1 Швеція Швеція ЧЄ 2012 - 1-й етап 1 кап.
15-6-2012 Київ Швеція Швеція 2 – 3 Англія Англія ЧЄ 2012 - 1-й етап - кап.
19-6-2012 Київ Швеція Швеція 2 – 0 Франція Франція ЧЄ 2012 - 1-й етап 1 кап.
6-9-2012 Гельсінгборг Швеція Швеція 1 – 0 КНР КНР товариський матч - кап. - Замінений на 46-ій хвилині 46'
11-9-2012 Мальме Швеція Швеція 2 – 0 Казахстан Казахстан Відбір до ЧС 2014 - кап. - ЖК 76'
12-10-2012 Торсгавн Фарерські острови Фарерські острови 1 – 2 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2014 1 кап.
16-10-2012 Берлін Німеччина Німеччина 4 – 4 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2014 1 кап.
14-11-2012 Стокгольм Швеція Швеція 4 – 2 Англія Англія товариський матч 4 кап. - ЖК 90+1'
6-2-2013 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 3 Аргентина Аргентина товариський матч - кап. - Замінений на 46-ій хвилині 46'
22-3-2013 Стокгольм Швеція Швеція 0 – 0 Ірландія Ірландія Відбір до ЧС 2014 - кап.
3-6-2013 Мальме Швеція Швеція 1 – 0 Північна Македонія Північна Македонія товариський матч - кап.
7-6-2013 Відень Австрія Австрія 2 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2014 - кап.
11-6-2013 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 0 Фарерські острови Фарерські острови Відбір до ЧС 2014 2 кап.
14-8-2013 Стокгольм Швеція Швеція 4 – 2 Норвегія Норвегія товариський матч 3 кап.
6-9-2013 Дублін Ірландія Ірландія 1 – 2 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2014 - кап.
10-9-2013 Нур-Султан Казахстан Казахстан 0 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2014 1 кап.
11-10-2013 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 1 Австрія Австрія Відбір до ЧС 2014 1 кап. - ЖК 90+3'
15-11-2013 Лісабон Португалія Португалія 1 – 0 Швеція Швеція Відбір до ЧС 2014 - кап.
19-11-2013 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 3 Португалія Португалія Відбір до ЧС 2014 2 кап.
5-3-2014 Анкара Туреччина Туреччина 2 – 1 Швеція Швеція товариський матч - кап. - Замінений на 46-ій хвилині 46'
28-5-2014 Копенгаген Данія Данія 1 – 0 Швеція Швеція товариський матч - кап. - Замінений на 46-ій хвилині 46'
4-9-2014 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 0 Естонія Естонія товариський матч 2 кап. - ЖК 25' — Замінений на 64-ій хвилині 64'
8-9-2014 Відень Австрія Австрія 1 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2016 - кап. - ЖК 22'
15-11-2014 Подгориця Чорногорія Чорногорія 1 – 1 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2016 1 кап.
27-3-2015 Кишинів Молдова Молдова 0 – 2 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2016 2 кап. - ЖК 65'
31-3-2015 Стокгольм Швеція Швеція 3 – 1 Іран Іран товариський матч 1 кап. - Замінений на 46-ій хвилині 46'
8-6-2015 Осло Норвегія Норвегія 0 – 0 Швеція Швеція товариський матч - кап. - Замінений на 63-ій хвилині 63'
14-6-2015 Стокгольм Швеція Швеція 3 – 1 Чорногорія Чорногорія Відбір до ЧЄ 2016 2 кап. - Замінений на 90+1-ій хвилині 90+1'
5-9-2015 Москва Росія Росія 1 – 0 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2016 - кап. - Замінений на 46-ій хвилині 46'
8-9-2015 Стокгольм Швеція Швеція 1 – 4 Австрія Австрія Відбір до ЧЄ 2016 1 кап.
9-10-2015 Вадуц Ліхтенштейн Ліхтенштейн 0 – 2 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2016 1 кап.
12-10-2015 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 0 Молдова Молдова Відбір до ЧЄ 2016 1 кап. - Замінений на 58-ій хвилині 58'
14-11-2015 Стокгольм Швеція Швеція 2 – 1 Данія Данія Відбір до ЧЄ 2016 1 кап. - Замінений на 82-ій хвилині 82'
17-11-2015 Копенгаген Данія Данія 2 – 2 Швеція Швеція Відбір до ЧЄ 2016 2 кап.
29-3-2016 Стокгольм Швеція Швеція 1 – 1 Чехія Чехія товариський матч - кап.
5-6-2016 Стокгольм Швеція Швеція 3 – 0 Уельс Уельс товариський матч - кап. - Замінений на 61-ій хвилині 61'
13-6-2016 Сен-Дені Ірландія Ірландія 1 – 1 Швеція Швеція ЧЄ 2016 - 1-й етап - кап.
17-6-2016 Тулуза Італія Італія 1 – 0 Швеція Швеція ЧЄ 2016 - 1-й етап - кап.
22-6-2016 Ніцца Швеція Швеція 0 – 1 Бельгія Бельгія ЧЄ 2016 - 1-й етап - кап.
Усього Матчів (7 місце) 116 Голів (1 місце) 62

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Ібрагімович має на обох передпліччях татуювання — серію цифр, яку вболівальники прозвали «кодом Ібрагімовича» (за аналогією з «Кодом Да Вінчі»). Це дати народження його батьків.
  • Ібрагімович став четвертим шведським гравцем в історії «Аякса»; до нього за цей клуб грали Інге Даніельссон, Петер Ларссон і Стефан Петерссон.
  • 84 % населення Русенгорда, району Мальме, в якому виріс Ібрагімович, становлять іммігранти та їхні нащадки, переважно біженці з Балканського півострова і Сомалі.
  • У ході опитування, влаштованого на сайті Zlatan.net 2003 року, 61 % (4221) відвідувачів висловились на користь того, щоб на футболці Златана Ібрагімовича було написано «Zlatan»; 29 % (2014) підтримали напис «Ibrahimović», 9 % (617) утримались.
  • У 2011 році Давід Лаґеркранц написав біографічну книгу про Ібрагімовича — «Я — Златан Ібрагімович» / швед. «Jag ar Zlatan Ibrahimovic». У 2021 році за мотивами книги було знято фільм «Я — Златан»
  • 24 вересня 2020 року Златан Ібрагімович заразився коронавірусом[17], про це він власноруч написав у своєму Twitter акаунті: «Вчора я здав негативний тест на COVID, а вже сьогодні — позитивний. Жодних симптомів взагалі. COVID мав мужність кинути виклик мені. Погана ідея».[18]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Transfermarkt.de — 2000.
  2. Discogs — 2000.
  3. Enciclopèdia de l'esport catalàGrup Enciclopèdia, 2012.
  4. а б https://www.acmilan.com/en/teams/men-first-team/players/zlatan-ibrahimovic/biography
  5. Zlatan Ibrahimovic announces his retirement from football at 41 in emotional speech after AC Milan's final game of 2022-23 | Goal.com UK. www.goal.com (en-GB). 4 червня 2023. Процитовано 5 червня 2023. 
  6. La Liga - Real plot Ibrahimovic bid (англійською мовою). Eurosport. Процитовано 30 травня 2007. 
  7. Ibra passes Milan medical. ESPN Soccernet. 30 серпня 2010. Архів оригіналу за 24 жовтня 2012. Процитовано 30 серпня 2010. 
  8. Відео голів Ібрагімовича у твіттер-екаунті турніру MLS, 19.07.2019. Архів оригіналу за 19 серпня 2019. Процитовано 20 липня 2019. 
  9. Ибрагимович продлил контракт с "Миланом" - новости Еспресо TV | Украина. ru.espreso.tv. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 25 вересня 2020. 
  10. Ибрагимович выбрал новый номер в «Милане». XSPORT.ua (рос.). Архів оригіналу за 7 листопада 2020. Процитовано 25 вересня 2020. 
  11. Zlatan Ibrahimovic announces his retirement from football at 41 in emotional speech after AC Milan's final game of 2022-23. GOAL.com. Архів оригіналу за 4 червня 2023. Процитовано 05 червня 2023.  {{cite news}}: Вказано більш, ніж один |accessdate= та |access-date= (довідка)
  12. Ibrahimovic agrees to return to Sweden side (англійською мовою). ESPNsoccernet. Архів оригіналу за 8 серпня 2009. Процитовано 2 березня 2007.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |3= (довідка)
  13. Суспільне. Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 7 листопада 2021. 
  14. Zlatan talar ut — om allt (шведською мовою). Sydsvenskan.se. Архів оригіналу за 10 лютого 2007. Процитовано 25 вересня 2006. 
  15. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel på Enighet Sportcenter [Архівовано 20 липня 2019 у Wayback Machine.] (швед.)
  16. Команда виступала у другій за рівнем шведській лізі.
  17. Златан Ібрагімович заразився коронавірусом. Архів оригіналу за 12 квітня 2022. Процитовано 4 квітня 2022. 
  18. Повідомлення про позитивний тест на COVID в Twitter аккаунті Златана Ібрагімовича. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 25 вересня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]