Іванов Сергій Ілліч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Ілліч Іванов
Народження 10 вересня 1957(1957-09-10) (66 років)
Кам'янець-Подільський
Країна СРСР, Україна
Жанр графіка, живопис
Навчання Українська академія друкарства
Діяльність художник
Вчитель Прийдан Іван Харитонович
Відомі учні Грищук Іван Петрович
Твори оформлення книг

Сергі́й Іллі́ч Івано́в (нар. 10 вересня 1957, Кам'янець-Подільський) — український графік і живописець. Член Національної спілки художників України. Заслужений художник України (2008).

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчив Кам'янець-Подільську середню школу № 3. Одночасно навчався у міській дитячій художній школі, яку закінчив у червні 1973 року (це був перший випуск із часу створення школи) [1].

У Львові закінчив Українську академію друкарства (спеціальність — графіка), тут живе і працює.

Твори Сергія Іванова експонуються на виставках від 1976 року. Художник неодноразово брав участь у міжнародних заходах, серед яких Міжнародні бієнале екслібриса в Польщі, графіки в Іспанії, трієнале малої графіки, міжнародні виставки графіки та екслібриса тощо.

Бере участь у численних міжнародних виставках естампу. Зокрема: в Україні, Норвегії, Швеції, Польщі, Данії, Німеччині, Росії, Словаччині, США, Великій Британії, Австрії, Японії, Кореї, Нідерландах, Іспанії, Італії, Франції, Бельгії, Македонії, Румунії, Фінляндії, Словенії [2].

Від 1993 року Сергій Іванов мав близько десяти персональних виставок у всьому світі. Серед нагород — перша премія на конкурсі імені фламандського поета Guido Gezelle (Бельгія), друга премія бієнале графіки (Італія).

Роботи Іванова зберігаються в приватних колекціях в Україні, США, Японії та інших країнах.

Понад 10 років (до 1996 року) працював викладачем кафедри оформлення й ілюстрації книги Української академії друкарства, розробив декілька потрібних навчальних курсів — «Теорія композиції», «Основи композиції видань» та «Естамп».

19 серпня 2008 року Указом Президента України надано звання «Заслужений художник України» [3].

Творчість[ред. | ред. код]

Сергій Іванов. Роздуми

У творчості художника переважають біблійні сюжети («Адам і Єва», «Апокаліпсис», «Каїн і Авель»), класична міфологія («Орфей», «Викрадення Європи», «Дедал», «Діана»), українська міфологія («Лада», «Дана», «Дажбог»), теми, вічні й незмінні упродовж віків, — «Вогонь і вода», «Музика», «Подорож у часі», «Леонардо да Вінчі», «Бачу, чую, мовчу», «Муза». І в графічних роботах, і в картинах художник приділяє найбільше уваги деталям. Саме завдяки яскравим подробицям задум автора опукло проступає на полотні, постає у цілісності та єдності.

Ось мистецтвознавча характеристика картини «Роздуми» [4]:

«Блазень у капелюсі з балабончиками. Душа, занурена у світ власних фантазій і переживань. Картина Сергія Іванова називається „Роздуми“. Кожна деталь на полотні видається, з одного боку, випадковою, а з іншого — виправданою внутрішньою логікою картини. Скульптурна голова позаду блазня має зав'язані чорною стрічкою очі: душі не потрібні очі, щоб бачити. Зміщені кути дивної форми кімнати, зміщене шахове поле підлоги: душа живе у власному світі, де не діють закони тривимірного простору. У кришталевій кулі під ногою блазня не віддзеркалюється майбутнє: душа сама знає все наперед».

Сергій Іванов оформив чимало видань (серед яких повне зібрання творів Михайла Грушевського), які нині є гордістю української книги.

Забезпечив дизайн і художнє оформлення книги Олега Будзея «Вулицями Кам'янця-Подільського» (Львів, 2005).

Письменник Роман Лубківський так відгукнувся про творчість художника [5]:

«Мені подобається розлите в усіх творах Сергія Іванова сяйво доброти. У нашу дуже агресивну сучасність єдине, що може об'єднувати, — це те, що робить людей людьми. Сергій Іванов знаходить це. Він будує сюжети своїх творів на позитиві, на доброті, й це те, що не може не тримати при ньому».

Персональні виставки[ред. | ред. код]

3—17 жовтня 2007 року в галереї «Неф» на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відбулася виставка Сергія Іванова «Гуцульська мітологія». На ній представлено 10 скульптур та 66 живописних полотен, а також кілька левкасів, що проілюстрували роман письменниці Марії Матіос «Майже ніколи не навпаки». 16 жовтня виставку відвідала Катерина Ющенко. Вона, зокрема, поспілкувалася з художником, подарувала йому двотомник «Україна і українці».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Будзей Олег. Вулицями Кам'янця-Подільського. — Львів, 2005. — С. 238.
  2. Перша міжнародна виставка вишуканих мистецтв. Архів оригіналу за 11 червня 2008. Процитовано 16 квітня 2008.
  3. Указ Президента України «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій з нагоди Дня незалежності України» від 19 серпня 2008 року. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 3 липня 2015.
  4. Тисовська Наталя. Таїнство мистецтва. Архів оригіналу за 30 вересня 2006. Процитовано 1 лютого 2007.
  5. Коваль Ярина. Гуцульська міфологія Сергія Іванова. Архів оригіналу за 12 березня 2007. Процитовано 1 лютого 2007.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]