Іванусів Олег Володимир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іванусів Олег Володимир
Народився 28 липня 1935(1935-07-28) (88 років)
Вацевичі, нині Залужани, Дрогобицького району Львівської області
Громадянство II Польська РеспублікаКанада Канада
Діяльність громадський діяч

Оле́г Володимир Івану́сів (нар. 28 липня 1935, Вацевичі біля Дрогобича) — інженер-електрик, науковий та громадський діяч, президент Фундації енциклопедії України в Канаді.

Головний спонсор будівництва Лемківської церкви у Львівському скансені. Провідний інженер й міжнародний консультант з питань енергетичних систем. Дослідник історії української церкви, спонсор багатьох видань, серед них —

  • «Церква в руїні», випущена в видавництві «Бібліотека українознавства», Нью-Йорк, 1987,
  • «Церкви України»,
  • «Метелики спогадів» Ірини Сеник.

Життєпис[ред. | ред. код]

До 1939 року родина проживала в селі Лесівка під Станіславовом, в 1939—1941 — у Новому Сончі, з 1941 — в Івано-Франківську, 1943 — еміграція на Захід, 1945—1948 — табори для біженців.

1982 року до СРСР родину не пустили: свого часу вона «зрадила Батьківщину» — проживали в Канаді з 1948.

З 1957 року працює в Торонто.

1965 року почав історіографічні поїздки з дружиною по Європі: задля створення приватного проекту з нагоди тисячоліття хрещення України-Русі.

Розшукав та перевидав «Реймське Євангеліє Анни Ярославни», передав тираж бібліотекам України.

Займався перевиданням одинадцятитомної енциклопедії України — спільно з НТШ.

Його дружина, Божена, співпрацює з товариствами по наданню допомоги найбіднішим. Бере участь у злетах Світового Конґресу Українців. У середині 2000-х в Україні діаспоряни організували близько 30 кухонь для малозабезпечених — в Запоріжжі, Києві, Львові.

Родина Іванусівих допомагала в будівництві Лемківської церкви святих Володимира і Ольги у Львові — за кошти від вільного продажу альбому закупили дерево для будівельних робіт в церкві — будівництво завершено 1992 року.

Для Фундації дослідження Лемківщини вони передали 1500 примірників книги-альбому «Церква в руїні: загибель українських церков Перемиської єпархії».

Довголітній член Управи Об'єднання Лемків Канади, 1991 року обраний віце-головою.

Для можливості надрукування «Церкви в руїні» продав власну фірму.

В травні 2015 року у Києві презентовано факсимільне видання пам'ятки української релігійної книжкової культури — Архиєрейського служебника і требника Івана Боярського 1632 року, ініціатором проекту по збереженню, який тривав 10 років, був Олег Іванусів.

Джерела[ред. | ред. код]