Мерцалов Іван Антонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Мерцалов
Ім'я при народженні Іван Антонович Мерцалов
Народився
Панківка, Україна
Помер 1853
Країна  Російська імперія
Національність росіянин
Місце проживання Панківка, Бахмутський повіт,
Наступник Бантиш Ганна Антонівна

Іван Антонович Мерцалов (рос. Иван Антонович Мерцалов; нар. ? — пом. 1853) — російський поміщик, один з основоположників зоотехнічної науки на теренах Україні, селекціонер, творець нової породи овець Російська інфандо.

Біографія[ред. | ред. код]

Батьками Івана були майор Антон Лаврентійович і Віра Назарівна Мерцалови, у нього також була сестра Анна. Його батькам належало село Панківка де вони і проживали.

Свою кар'єру розпочав зі служби в армії, служив в кавалерії. Пішов у відставку в чині порутчіка.

Решту свого життя присвятив сільському господарству. За словами сучасників І. А. Мерцалов був «тонким знатаков тонкорунного вівчарства» і «цілком може бути названий батьком тонкорунного вівчарства східної України»

Його вважали одним з основоположників вітчизняної зоотехнічної науки в Україні. Вже після його смерті в друкарні в Харківського університету були опубліковані «Записки про розведення, утримання та поліпшення іспанських овець …» «Записки про сортування іспанських овець і якості вироблених ними вовни».[1]

Російська інфандо[ред. | ред. код]

Іван Антонович створив нову українську тонкорунну породу «Російська інфандо», придатна для умов клімату і вимогам вовняного ринку. Мерцаловську вівці важили 50-60 кіллограмов, давали в середньому по 5 кілограмів вовни і відрізнялися витривалістю. Гармонійне поєднання цих властивостей відповідала суворим умовам утримання овець. Вівці легко переносили морози не даючи убутку. Сам Мерцалов писав «по суворості клімату, численності стад і простору наших степів, з часом ці вівці повинні отримати в нашій батьківщині новий вид тонкорунні російські». Своїй улюбленій справі Іван Антонович присвятив 27 років життя.[1]

Наукові праці[ред. | ред. код]

  • «Записки про розведення, утримання та поліпшення іспанських овець …». Харків, 1860.
  • «Записки про сортування іспанських овець і якості вироблених ними вовни». Харків 1865

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б 1-й номер історико-краєзнавчого альманаху «Добре поле» Стр 80