Іван Друкаревич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Друкаревич
Народився 1561
Москва, Московське царство
Помер 1586
Львів, Львівська земля, Руське воєводство, Малопольська провінція, Корона Королівства Польського, Річ Посполита

Іван Друкаревич (Іван, син Друкаря) (1561, Москва1586, Львів) — острозький та львівський інтролігатор (палітурник), син і спадкоємець Івана Федоровича.

Факти із життя[ред. | ред. код]

Біографічні відомості про Івана Друкаревича надзвичайно скупі. Відомо, що помер він у 25-річному віці, а отже, народився, імовірно, 1561 року у Москві. Відомо, що був "старшим сином" (а отже, не єдиним) книгодрукаря Івана Федоровича. Відомостей про матір Івана Друкаревича не збереглося, можливо, через ранню її смерть.

Вперше ім'я І. Друкаревича згадано у архівних документах від 2 березня 1579 року: батько видає йому доручення на одержання боргу від Пилипа Остапковича.

У 15791580 році одружується з русинкою з Краківського передмістя Львова Тетяною з Анципорковичів. У 1580 переїздить в Острог, де допомагає батькові у типографії друкувати Острозьку Біблію. В документі від 5 вересня 1582 року він названий "Іваном Друкаревичем із Острога".

У 1583 році, після смерті Івана Федоровича, стає правонаступником у майнових та фінансових справах батька: 4 лютого 1584 року Іван Друкаревич видав Ганушу з Острога доручення «одержати борг в сумі 15 литовських кіп, позичених його покійним батьком, друкарем Іваном з львівського Підзамча, Нестору, протопопу із Заблудова», а 27 березня уповноважив Мартина Голубникевича одержати борг у сумі 100 злотих з власника паперової фабрики в місті Буську, Варфоломея».

У 1586 році, не отримавши боргів батька, кредитори засудили І. Друкаревича до покарання борговою ямою — поширеного різновиду екзекуцій, коли боржника кидали до сирого льоху, аж поки хтось інший не оплачував його боргів або у гіршому разі — до його смерті.

Похований, імовірно, у могилі поруч з батьком на цвинтарі Святоонуфріївського монастиря у Львові.

Спадкоємницею І. Друкаревича стала дружина Тетяна, яка у березні 1588 продала обладнання палітурної майстерні, що належала її чоловікові.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Немировский Е. Л. Иван Фёдоров (около 1510—1583) / Отв. ред. А. А. Чеканов. — М. : Наука, 1985. — 320 с.