Ідарізій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ідаризій)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ідарізій
Ιδαριζιος
Ідарізій
Ідарізій
Фібула з Пеньківської культури. По оздоблені могла належати вожду антів.
Князь Антів
540-559 рр.
Попередник: Бож, як вожд антів. Хорив, як вождь східних полян.
Наступник: Межемир
 
Народження: VI століття
Смерть: 550-ті роки
Діти: Межемир, Келагаст

Ідарізій (грец. Ίνταριτς, Ідар, Ідарій) — князь, вождь антів, представник знаті Антського союзу. Згадуваний в 560-ті рр., батько Мезамира та Келагаста.

Письмові свідчення[ред. | ред. код]

Ідарізій — член одного із знатних родів, можливо вождь антських племен. Згаданий візантійським істориком Менандром Протектором у зв'язку боротьби слов'ян з кочовим плем'ям аварів у 2-й половині VI ст., як батько посла Мезамира[1]. Опинившись в скрутному становищі, анти змушені були відправити до аварів посланника Мезамира з проханням про викуп деяких полонених. У ставці аварського кагана Мезамира було вбито і «володарі антські були поставлені в тяжке становище і втратили свої надії» (Менандр).

В історічних працях Менандра VI століття про Ідарія згадується в одному рядку. В грецькому варіанти «Μεζαμηρος ο Ιδαριζιον, Κελαγαστον αδελφος», що перекладається «Мезамира сина Ідарізієва, брата Келагаста».[2] І є єдиною писемною згадкою.

Вожді антські доведені були до тяжкого становища і втратили свої надії. Авари грабували і спустошували їх землю. Пригнічені нападами ворогів, анти відправили до аварів посланника Мезамира, сина Ідарізієва, брата Келагаста, і попросили допустити їх викупити деяких полонених з свого народу. [2]

Припущення істориків[ред. | ред. код]

Ю. В. Коновалов трактує повідомлення Менандра як перша згадка про наявність у слов'ян князівських родів, династій. У візантійських текстах VI-VII ст. цей випадок є унікальним.

В. В. Мавродін, розглядаючи відомості Менандра про Ідарія та його синів, включав їх до свідчень зародження у предків східних слов'ян державності. Зіставляючи свідчення Менандра і Прокопія Кесарійського, який писав про більш ранні події VI століття, історик дійшов висновку, що навала авар, що обрушилася на Північне Причорномор'я в 550-х — на початку 560-х років, призвела до значних змін у становищі військової знаті. Князі та їхні дружини стали грати більшого значення у питаннях управління союзом племен, ніж вічові традиції. Серед таких військових вождів було й сімейство Ідарізія. В. Мавродін припустив, виходячи зі слів Котрагіра, що Ідаровичі узурпували владу над антами і що правління мало спадковий характер.

Російський історик Андрій. М. Сахаров розглядає посольство Мезамира в контексті відомостей про дипломатичні відносини антів з іншими народами. Межемир діяв від імені племінного союзу на користь одноплемінників. Такий статус Мезамира говорить про зародження державних відносин у слов'ян.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Бубенок, О. Б. (2005). Анти: слов'яни чи іранці? (PDF). Східний світ. К.: Інститут сходознавства імені Агатангела Кримського. 2: 9—34. Архів оригіналу (PDF) за 26 лютого 2019.
  • СЛОВ'ЯНСЬКА ДОБА, Українське народознавство - Лозко Г.С. Бібліотека українських підручників
  • Державність антів
Попередник
Хорсабад
Князь Антів
560-580
Наступник
Мезамир
Келагаст
  1. Про антів та їх протистояння з аварами.«Історія» Менандра Протектора.
  2. а б 2.I. Про антів та їх протистояння з аварами.