В'язові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ільмові)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В'язові
Ulmus laciniata
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: В'язові (Ulmaceae)
Mirb., 1815
Типовий рід
В'яз (Ulmus)
Роди

Abelicea Baill.
Ampelocera Klotzsch
Chaetacme Planch.
Chaetoptelea Liebm.
Hemiptelea Planch.
Holoptelea Planch.
Phyllostylon Capan. ex Benth. & Hook.f.
Plagioceltis Mildbr. ex Baehni Planera J.F.Gmel.
Ulmus L.
Zelkova Spach.

Вікісховище: Ulmaceae

 

В'язові[1] (Ulmaceae) — невелика родина, що належить до порядку розоцвітих (Rosales) у складі квіткових рослин (Magnoliopsida). Приблизно сім родів і близько 35 видів поширені в основному в північній півкулі. Деякі види вирощують як декоративні рослини, інші використовуються як джерело деревини .

Опис та екологія[ред. | ред. код]

Ілюстрація з описом береста (Ulmus minor)

Зовнішній вигляд і листки[ред. | ред. код]

Рідко вічнозелені, а переважно листопадні, в більшості дерева, рідше кущі. Черешкові листки, розташовані на гілках почергово і переважно в два ряди, мають асиметричну біля основи листкову пластинку з сильно зазубреним краєм. Листки з прилистками .

Суцвіття, квіти і плоди[ред. | ред. код]

Квітки двостатеві, дрібні, в пучках, причому крайові частіше тичинкові і неплодючі, а серединні частіше плодючі. Плід однонасінний, стислий і сухий, рідше м'ясистий. Квіткові бруньки не містять листя (вони лише до розпускання прикриті опадаючими приквітками), розкриваються звичайно раніше їх і розташовані у кутах річних гілочок, на середині і кінцях яких розташовуються листові бруньки, пізніше розкриваються; це ознака всієї родини.

Квітки - окремі або зібрані в кілька суцвіть різної будови. Квітки гермафродитні або одностатеві. Мають (від двох до) п'яти (деякі дев'яти) вільних приквітків. Від двох до п'ятнадцяти фертильих не зрослих між собою тичинок. Зазвичай два, рідше три плодолистки зрощені у верхню зав'язь. Запилюється вітром (анемофілія).

Плоди - горіхи з крилатками, зав’язь яких складається з двох плодолистків, які відокремлюються, коли плід дозріває. Поширення насіння здійснюється вітром:

Поширення[ред. | ред. код]

Види мають свої ареали переважно в помірних широтах північної півкулі.

У Центральній Європі ростуть в'яз шорсткий (Ulmus glabra), в'яз гладкий (Ulmus laevis), берест ( Ulmus minor ) і підвид береста, який раніше вважався окремим видом Ulmus procera, останній переважно у Франції та Великій Британії.

Гілка з крилатками Holoptelea lanceolata
Крилатки в'яза низького (Ulmus pumila)
Дзельква японська (Zelkova serrata)

Родина в'язових в Україні[ред. | ред. код]

Родина в'язових представлена у флорі України двома родами — в'яз (Ulmus L. — 4 види) і дзельква (Zelkova Spach. — 1 вид).

Систематика[ред. | ред. код]

Назва родини в'язлві (Ulmaceae) була опублікована в 1815 році Шарлем-Франсуа Бріссо де Мірбелем у Elémens do Physiologie Végétale et de Botanique, 2, стор. 905. Типовий рід — в'яз (Ulmus)

Довгий час родина Ulmaceae складалася лише з двох підродин Celtidoideae та Ulmoideae у порядку Urticales. Молекулярно-генетичні дослідження показали, що шість або сім родин і 2600 видів колишнього порядку Urticales належать до порядку Rosales. Підродина Celtidoideae, що містить роди Aphananthe, Celtis, Gironniera, Pteroceltis і Trema, виявилася не дуже близькою до підродини Ulmoideae[2][3]. Роди Celtidoideae, натомість, належать до Cannabaceae, а не до Ulmaceae.

Споріднені родини в межах порядку Rosales:

Cannabaceae (outgroup)

Ulmaceae

Holoptelea

Ampelocera

Hemiptelea

Zelkova

Ulmus

У родині Ulmaceae на даний час існує лише сім родів із приблизно 35 видами :

  • Ampelocera Klotsch : принаймні три види поширені в неотропіках .
  • Hemiptelea  Planch: містить лише один вид:
  • Holoptelaea Planch : Приблизно два види поширені в тропічній Африці .
  • Phyllostylon Capan. ex Benth. & Hook. f.: В неотропіках поширені приблизно два види.
    • Phyllostylon rhamnoides (J.Poiss.) Taub.: Центральна Америка, південна Мексика, Карибський басейн, Венесуела, Колумбія, центральна та східна Бразилія до Болівії, Аргентини та Парагваю
  • Planera J.F.Gmelin: Він містить лише один вид:
    • Planera aquatica J.F.Gmelin: родом із південно-східної частини Сполучених Штатів, він дає «фальшиве сандалове дерево».
  • В'язи (Ulmus ): 20-30 видів в основному поширені в помірних зонах північної півкулі: від Євразії та Північної Америки до Мексики. Тільки в Китаї зустрічається 21 вид, з них 14 тільки там. Його плоди — крилатки, з насінням у центрі крила. Деревина використовується, перш за все, для виготовлення шпону.
  • Дзельква ( Zelkova Spach): п'ять-сім видів є вихідцями з південної Європи та південно-західної та східної Азії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ulmaceae // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. S. J. Wiegrefe, K. J. Sytsma & R. P. Guries: The Ulmaceae, one family or two? Evidence from chloroplast DNA restriction site mapping, In: Plant Systematics and Evolution, 210, 1998, S. 249–270.
  3. K. K. Ueda & Kosuge H. Tobe: A molecular phylogeny of Celtidaceae and Ulmaceae (Urticales) based on rbcL nucleotide sequences. in Journal of Plant Research, 110, 1997, S. 171–178.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Родина Ulmaceae згідно з поточною систематикою на сайті AP. (Опис розділу та систематика)
  • Kenneth J Sytsma, Jeffery Morawetz, J Chris Pires, Molly Nepokroeff, Elena Conti, Michelle Zjhra, Jocelyn C Hall & Mark W Chase Urticalean rosids: circumscription, rosid thumb, and phylogenetics based on rbcL, trnL-F, and ndhF sequences., в American Journal of Botany, 2002, 89, стор. 1531–1546: Інтернет.
  • Denk, T; GW Grimm (February 2005). «Phylogeny and biogeography of Zelkova (Ulmaceae sensu stricto) as inferred from leaf morphology, ITS sequence data and the fossil record». Botanical Journal of the Linnean Society (Linnean Society of London) 147 (2): 129—157. (англ.)
  • Watson, L.; Dallwitz, M. J. (1992 onwards). «The Families of Flowering Plants: Ulmaceae Mirb.»

Література[ред. | ред. код]

  • Kenneth J. Sytsma, Jeffery Morawetz, J. Chris Pires, Molly Nepokroeff, Elena Conti, Michelle Zjhra, Jocelyn C. Hall & Mark W. Chase: Urticalean rosids: circumscription, rosid ancestry, and phylogenetics based on rbcL, trnL-F, and ndhF sequences., In American Journal of Botany, 2002, 89, S. 1531–1546: Архівна копія на сайті Wayback Machine.
  • В'язові: інформація на сайті GRIN

Вебпосилання[ред. | ред. код]