Іменинниця (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іменинниця
Birthday Girl
Жанр комедія
кримінальна драма
Режисер Джез Баттерворт
Продюсер Стів Баттерворт
Даяна Філліпс
Сценарист Джез Баттерворт
Том Баттерворт
У головних
ролях
Бен Чаплін
Ніколь Кідман
Матьє Кассовіц
Венсан Кассель
Оператор Олівер Степлтон
Композитор Стівен Ворбек
Кінокомпанія Miramax Films
Film Four
Дистриб'ютор UIP-Dunafilmd, Netflix і Xfinity Streampixd
Тривалість 93 хв.
Мова англійська
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Рік 2001
Кошторис 13 млн. $
Касові збори 16,1 млн. $
IMDb ID 0188453

«Іменинниця» (англ. Birthday Girl) — британсько-американська авантюрна комедійна драма режисера Джеза Баттерворта, яка вийшла в світовий прокат у 2001 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джон (Бен Чаплін), самотній англієць, який працює в банку, знайомиться в інтернеті з російською дівчиною Надєю (Ніколь Кідман) і запрошує її до себе. Попри свою недовірливість, він швидко сходиться із сексуальною героїнею, хоч вона й не знає жодного слова англійською, а Джон — не розуміє російської. Джон не вірить, що йому так поталанило. Незабаром настає день народження Наді, на який вона запрошує двох хлопців, представивши їх Джону як свого брата Юрія і його друга Олексія. З цього моменту звичайний клерк опинився втягнутим у кримінальну аферу.

Наступного дня Олексій бере Надю в заручники в будинку Джона і вимагає за неї викуп. Джон, який уже встиг закохатися в дівчину, згодний на все — бандити змушують його обікрасти банк, в якому він працював протягом 10 років. Однак віддавши гроші Олексію, Джон розуміє, що Надя обдурила його і заручницю вона лише вдавала, більше того, Олексій — її коханець. Таким способом бандити змусили молодика вчинити злочин — як виявилося, Джон був не першою жертвою трійці аферистів, яка зникла, отримавши, що хотіла, і залишила Джона голим та прив'язаним до унітазу в готелі.

Нарешті Джону вдається звільнитися. Він знаходить зв'язану Надю і довідується, що Олексій кинув дівчину, дізнавшись, що вона чекає від нього дитину. Джон розв'язує дівчину, і між ними відбувається розмова. З'ясовується, що насправді її звати Софія і вона прекрасно говорить англійською.

Джон збирається здати дівчину поліції, щоб очистити своє ім'я перед колегами та керівництвом банку. Та далебі, він дуже сильно закохався в Надю. Відмовившись від її пропозиції разом втекти до Росії, він залишає її в аеропорті. Там дівчину викрадає Олексій, який вирішив, що хоче виховувати свою дитину. Джон вирішує врятувати Софію: він викрадає у аферистів гроші, звільняє Надю, чи то пак Софію, як вона себе називає. Вони разом відлітають до Росії.

В ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти та ляпи[ред. | ред. код]

  • Зйомки фільму відбувалися в Англії та Австралії з серпня по листопад 1999 року.
  • Жоден з акторів, так само й режисер, не говорять російською.
  • Щоб перевтілитися в російську дівчину, Ніколь Кідман вирушила до Російського Посольства в Австралії, щоб їй допомогли вивчити кілька фраз російською мовою. Тепер вона вміє лаятися по-російськи і може викликати таксі російською.
  • В одній зі сцен, коли Джон б'є Олексія гітарою, можна помітити, що гітара навіть не зачепила актора.
  • Між сценами, в яких Джон залишає аеропорт і дістається готелю, переслідуючи таксі, помітно, що актор поголився.

Посилання[ред. | ред. код]