Ударний метаморфізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Імпактний метаморфізм)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ударний метаморфізм, імпактний метаморфізм — процес перетворення структури та мінерального складу гірських порід під впливом високого тиску та температури внаслідок падіння великих метеоритів на поверхню Землі. Не має ніяких генетичних зв'язків з усіма іншими типами метаморфізму[1].

Імпактний метаморфізм характеризується високими температурами й надвисокими тисками (від 1—10 до 100 ГПа[2]), а також короткочасністю метаморфічних перетворень. Породи, що утворюються в результаті імпактного метаморфізму, називаються імпактитами. Для них характерні такі високобарні фази, як алмаз, шоковий кварц, коесит, стишовіт[1].

Імпактити зазвичай локалізуються в межах астроблем (наприклад, Попігайський кратер)[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Східний видавничий дім, 2013. — Т. 3 : С — Я. — 644 с.
  2. Вовк В.М., Мацібора О.В. МЕТАМОРФІЗМ УДАРНИЙ. Геологічний словник. Процитовано 13 листопада 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |3= (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)