Ірис (цукерка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірис
Thornton's special toffee
Походження  Англія
Необхідні компоненти Цукор
Зазвичай використовувані компоненти Меляса
387 ккал (1620 кДж)
Харчова
цінність
(на порцію)
3,3 г
7,5 г
Ірис у класичному вигляді

Іри́с — цукристі кондитерські вироби, вид молочних цукерок. Виготовляються уварюванням згущеного молока з цукром, патокою і жиром з додаванням смакових і ароматичних речовин — кави, горіхів, фруктів і т. д.

Ірис характеризується високою калорійністю і тривалим терміном зберігання.

Створення[ред. | ред. код]

Процес приготування ірису вимагає кип'ятіння інгредієнтів, поки суміш не буде достатньо жорсткою, щоб бути вилитою у форму, в якій тримається і має глянсову поверхню. Отриману суміш зазвичай виливають у неглибоке деко і дають охолонути, щоб утворилася плитка. Різні суміші, процеси та, головне, температури, призведуть до різних текстур і твердості, від м'яких та часто липких до твердих, крихких. Коричневий колір і димчастий смак придаються ірису карамелізацією цукрів.

Варіанти та уживання[ред. | ред. код]

Популярний варіант у США - це "Англійський ірис", що є дуже масляним ірисом, який часто виготовляється з мигдалем. Він доступний як у жувальній, так і в жорсткій версії. Heath bar[en] - це одна з марок цукерок, що виготовляються з англійським ірисом всередині. Незважаючи на те, що називається "Англійська іриска", вона мало нагадує широкий асортимент кондитерських виробів, відомих як ірис, які зараз доступні у Сполученому Королівстві. Хоча, цей продукт все ще можна там знайти під назвою "butter crunch".

Інший варіант - "пориста іриска[en]" ", що є газованою версією з бульбашками, які створюються додаванням харчової соди та оцту під час перемішування. Вони реагують з утворенням вуглекислого газу, який потрапляє у сильно в'язку суміш. У Великій Британії та Канаді найвідоміша пориста цукерка - батончик Crunchie[en]. Аналогічна австралійська шоколадна плитка - це Violet Crumble[en]. У Новій Зеландії ванільне морозиво з шматочками пористого ірису в ньому називається hokey pokey[en] .

Особливе видом ірису є ірисові яблука[en], що іноді називаються цукерковими яблуками. Це яблука на паличках, покриті твердим ірисом. Вони подібні до карамельних яблук.[en]

Ірис, який використовується в кондитерстві, можна змішувати з багатьма різними інгредієнтами для отримання різноманітних ароматів: рому та масла, покритого шоколадом, ванілі та шоколаду, рому та родзинок, малини.

Ще один варіант - італійська «цукерка mou», цукерка на основі ірису з додаванням молока. Вони настільки популярні, що в Італії люди почали ототожнювати іриски з mou.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]