Ірландська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірландська кухня
Культура culture of Irelandd
CMNS: Ірландська кухня у Вікісховищі

Ірландська кухня дуже традиційна і проста. Самі ірландці не дуже цінують її. Проте нині завдяки міжнародним впливам вона набула вишуканішого характеру.[джерело?]

Традиційною стравою є картопля. Всесвітньо відоме ірландське рагу. Багато сортів пива (стаут, гіннес).

Їжа в старовинній Ірландії[ред. | ред. код]

У старовинній ірландській літературі періодично описувалися їжа та напої.

Розкопки на поселенні вікінгів у лісі, у районі набережної Дубліна дали значний обсяг інформації про раціон і харчування жителів міста. Раціон складався з м'яса великої рогатої худоби, овець, свиней, а також дикої птиці, риби і молюсків. Із рослинної їжі вживалися ягоди, лісові горіхи. Насіння лободи йшли на приготування каші.

У середньовіччі до появи картоплі, домінантною рисою сільського господарства було тваринництво. М'ясо могли дозволити собі тільки найбагатші верстви населення. Бідні харчувалися молоком, маслом, сиром, ячменем та вівсом. Часто вживали молоко, змішане з кров'ю великої рогатої худоби і маслом[1] (молоко з кров'ю також популярне в африканського народу масаї).

Картопля в Ірландії[ред. | ред. код]

Поява картоплі у другій половині XVI століття сильно вплинула на кухню цієї країни.

Картопля з'явилася в Ірландії у другій половині XVI століття, спочатку як декоративна культура. Як продовольство була поширена в основному серед бідних верств населення.

Сучасна кухня Ірландії[ред. | ред. код]

Ірландське рагу

У XX столітті ірландська кухня почала зазнавати конкуренцію через широке розповсюдження італійської, індійської, китайської кухонь. З ірландської кухні сплеск популярності припав на ірландське рагу (тушкована баранина з морквою та цибулею), коддл (сосиски і бекон, тушковані з картоплею і цибулею), Ірландський сніданок.

Список традиційних ірландських страв та напоїв[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ireland: State of the Nation, 18th Century (англ.). Архів оригіналу за 29 березня 2010. Процитовано 6 вересня 2010.