Іслям III Ґерай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іслям III
Народився 1604
Бахчисарай, Кримське ханство
Помер 1654
Бахчисарай, Кримське ханство
Рід Ґераї
Батько Селямет I Ґерай
Підданство Османська імперія
Походження кримський татарин
Конфесія суніт
Кримський хан
16441654
Попередник Мехмед IV Ґерай
Наступник Мехмед IV Ґерай

Ісля́м III, іноді Аслан-Гірей[1] (крим. III İslâm Geray, ٣ اسلام كراى‎; 16041654) — кримськотатарський державний, політичний і військовий діяч. Кримський хан (16441654) з династії Ґераїв. Син Селямета I Ґерая.

Біографія[ред. | ред. код]

При Джанібеку Ґераї під час походу на українські землі та Річ Посполиту влітку та восени 1629 року в результаті битви під Бурштином у жовтні потрапив у полон,[1] де провів 7 років і потім був звільнений, після чого оселився в Османській імперії. За часів правління Бахадира Ґерая мав титул калги, а з початком правління Мехмеда IV Ґерая знов вирушив до Османської імперії.

В 1644 році османський султан призначив Ісляма Ґерая ханом замість його молодшого брата Мехмеда IV Ґерая.

Безперечним успіхом правління Ісляма III була його здатність встановити мир з бейськими родами і забезпечити їх згоду між собою.

За Ісляма III Ґерая великого значення набули представники так звана служива знать, яка отримала привілеї не через своє знатне походження, а в нагороду за службу ханові. Разом з тим проявляв безсторонність і справедливість, якщо родова аристократія скаржилася на утискання з боку служивої знаті, і суворо карав винних. Скасував обтяжливий військовий податок, введений ще Бахадиром Ґераєм, чим здобув симпатії в народі. Власним коштом будував і оновлював громадські (фонтани, лазні) і фортечні споруди у Криму.

В 1648 році уклав воєнний союз з гетьманом України Богданом Хмельницьким, спрямований проти Речі Посполитої. Проте зацікавлений у тривалій війні і взаємному виснаженні України і Речі Посполитої, Іслям III неодноразово порушував союз. Боячись зміцнення України, Іслям III Ґерай в Зборівській битві 1649, Берестецькій битві 1651, Жванецькій облозі 1653 років зраджував Богдана Хмельницького. За Ісляма III кримські загони часто нападали на Україну, брали податок.

Помер в Бахчисараї. За українськими народними переказами, Ісляма III Ґерая отруїла невільниця-українка, яка помстилася за нищення України кримським військом. Похований в дюрбе на Ханському кладовищі в Бахчисарайському палаці.

У літературі[ред. | ред. код]

Іслам Гірей

У кінематографі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Рудницький С. Українські козаки // В. Щербак (упорядник, автор передмови). Коли земля стогнала.— К.: Наукова думка, 1995.— 432 с.— С. 259. ISBN 5-319-01072-9
  2. Трейлер фільму «Гетьман». Архів оригіналу за 2 січня 2016. Процитовано 26 квітня 2015.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • (рос.) Гайворонский А. Созвездие Гераев. — Симферополь, 2003.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Іслам-Гірей III // Україна в міжнародних відносинах. Енциклопедичний словник-довідник. Випуск 5. Біографічна частина: А-М / Відп. ред. М. М. Варварцев. — К.: Ін-т історії України НАН України, 2014. — с.180