Історико-археологічний музей «Прадавня Аратта — Україна»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трипільський етно-історичний комплекс
50°07'40.8"N 30°46'09.3"E
Тип музей
Країна Україна
Адреса Обухівський район, село Трипілля, вул. Риболовецька, 1
Засновано 2006
Відкрито 2023
Режим роботи Щодня
Вартість Вхід: діти - 50 грн, студенти - 75 грн, дорослі - 100 грн, екскурсія на групу до 15 осіб - 500 грн, квест на групу до 15 осіб - 500 грн.
Куратор

Корнієнко Лія Олександрівна

Тел.: +380679993499
Сайт facebook.com/EIKYT
Як дістатися

Як доїхати до Трипілля: – Власним авто Тут є кілька варіантів, їхати з Києва по Столичному шосе, далі трасою Р01 до повороту наліво на Українку, або у напряму до м. Обухів по трасі H01 (Новообухівська траса), після Обухова поворот ліворуч на Трипілля. І трасою Р01, після зупинки «Плюти» поворот ліворуч дорогою через м. Українка до с. Трипілля.

– Автобусом З АС «Видубичі» у м. Києві: платформа №2: сполучення Київ-Канів (через Ржищів) — графік відправлення на станції (приблизно кожну годину). платформа №24: сполучення Київ-Витачів: 7.15, 8.30, 10.40, 14.20, 16.30, 17.40, 19.20

НАЙКРАЩЕ! Платформа №26: сполучення Київ-Українка (№313): кожні 10-15 хв. Пересадка на автостанції м. Українка: маршрутним таксі, або проїзжаючими автобусами до зупинки «Школа-інтернат» у с. Трипілля. Також можна доїхати на таксі з Українки. Станом на березень 2024 року таксі коштує 130 грн
Історико-археологічний музей «Прадавня Аратта — Україна». Карта розташування: Україна
Історико-археологічний музей «Прадавня Аратта — Україна»
Історико-археологічний музей «Прадавня Аратта — Україна» (Україна)
Мапа

Істо́рико-археологі́чний музе́й «Прада́вня Ара́тта — Украї́на» — приватний археологічний музей розташований в селі Трипіллі на березі Дніпра неподалік Дівич-гори, на місці розкопок прадавньої трипільської культури[1]. Заснували музей колекціонер Олександр Поліщук, архітектор Володимир Лазоренко, художник Анатолій Гайдамака і історик-белетрист Юрій Шилов[2], відомий завдяки своїй альтернативній версії історій, не визнаній серед наукової спільноти. Музей простояв зачинений більше 10 років, але завдяки ініціативі голови громадської організації "Асоціація розвитку спорту і туризму України" Лії Корнієнко відчинив свої двері знову вже під новою назвою "Трипільський етно-історичний комплекс" в жовтні 2023 року.

Це був єдиний приватний музей трипільської культури у світі. Учасник всесвітніх конференцій і виставок[3].

За час роботи прийняв понад 200 тис. відвідувачів[4].

Експозиція[ред. | ред. код]

  • Наш музейний простір, який займає три поверхи і майже півтисячі квадратних метрів, пропонує своїм відвідувачам унікальну можливість познайомитися з історією та культурою України від найдавніших часів до наших днів. Тут ви відчуєте історію на дотик, бо ми не закриваємо жоден вітраж! На першому поверсі музею Ви зможете відвідати:
    • українську світлицю, де відтворений дух справжньої гостинності і родинного затишку наших предків, які протягом століть берегли нашу багату історію та культуру;
    • залу ручної праці наших прабабусь, де представлені старовинні ткацькі станки, веретена, а також велика колекція старовинних вишитих сорочок, рушників, килимів,  що є невід'ємною частиною української культури, – свідчення того, що українці – народ з тонкою душевною організацією і високим почуттям прекрасного; На другому поверсі музею Ви зможете відвідати:
    • зал Едіакарського періоду, де Ви зможете побачити найдавніші окам'янілості перших живих організмів і тварин, які були знайдені на території України, – свідчення того, що наша країна є колискою життя на Землі. В грудні ми отримали світовий рекорд як найбільша колекція окам'янілостей Едіакарського періоду!
    • експозицію Трипільської культури, де представлена колекція археологічних знахідок, що свідчать про високий рівень розвитку трипільської цивілізації – однієї з найдавніших і найрозвиненіших цивілізацій Європи, – свідчення того, що українці – народ з давньою і славною історією, який завжди був на передньому краї прогресу; велику залу тимчасових експозицій сучасного мистецтва, де регулярно проходять виставки робіт українських художників, скульпторів, майстрів декоративно-прикладного мистецтва, які прославляють нашу країну та її багату культуру.

На подвір'ї музею відтворене Трипільське двоповерхове житло з дерева та глини[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історико-археологічний музей «Прадавня Аратта – Україна». ua.igotoworld.com/ua. Архів оригіналу за 8 вересня 2018. Процитовано 7 вересня 2018.
  2. а б Тетяна Турлік'ян (1.06.2017). Маршрут вихідного дня: Село Трипілля Київської області. РБК-Україна. Архів оригіналу за 8 вересня 2018. Процитовано 8 вересня 2018.
  3. Музей трипільської культури "Давня Аратта". ukrainka.org. Архів оригіналу за 8 вересня 2018. Процитовано 8 вересня 2018.
  4. Закрили приватний музей трипільської культури. Українська правда. 25.07.2012. Архів оригіналу за 8 вересня 2018. Процитовано 8 вересня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]