Ії Наомаса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ії Наомаса
井伊 直政

 
Період Сенґоку
Народився 4 березня 1561(15610304)
Помер 24 березня 1602
Похований Едо
Дитяче ім'я Торамацу
Сьоґунат сьоґунат Едо
Хан Уено-хан; Такасакі-хан (1590—1600);
Саваяма-хан; Хіконе-хан (1600—1602)
Сюзерен Токуґава
Рід рід Ії
Батько Ії Наотіса
Матір донька Окуяма Тікамото
Спадкоємець Ії Наокацу
Головна дружина донька Мацудайра Канойо
Сини Ії Наокацу
Ії Наотака
Доньки Масако

Ії Наомаса (яп. 井伊 直政, いい なおまさ; 4 березня 1561 — 24 березня 1602) — японський військовик, даймьо період Сенґоку та початку сьоґунату Едо. Разом з Хонда Тадакацу, Сакікабара Ясумаса і Сакаї Тадацугу входив до числа так званих «Чотирьох Небесних Королів Токуґава Іеясу». Прізвисько — «Червонний демон».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Ії з провінції Тотомі, що були васалами роду Імаґава. Наомаса народився в селі Хода району Інасіо провінції Тотомі. Його перше ім'я було Торамацу. Був єдиним сином Ії Наотіка. Мати Наомаса була дочкою Окуяма Тікамото. У 1562 році Наотіка було звинувачено у зраді Імаґава Удзідзане, який захопив родинний замок родини — Іїдані, а Наотіка загинув. Наомаса вдалося уникнути долі батька — його вчасно сховали слуги. Вподальшому виховувався вітчимом Мацушіта Кійошикай.

Після того, як у 1569 році Токуґава Іеясу завоював Тотомі, Наомаса став його васалом. Наомаса звитяжив у битві при Танака 1578 року. Після цього повернувся собі замок батька Іїдані у 1582 році. У 1584 році у битві при Нагакуте керував 3 тис. вояками, які завдали значної шкоди військам Ікеда. Після перетворення Канто в базу Іеясу, у 1590 році Наомаса отримав замок Мінова в провінції Кодзуке і дохід в 12 тис. коку рису (Такасакі-хан).

Він був відомий як очільник підрозділу «акаоні», тобто «червоних дияволів». За порадою Іеясу, Наомаса одягнув всіх своїх самураїв і асігару в червоні лаковані обладунки. Цю ідею Іеясу запозичив у Ямаґата Масакаґе. Подібний уніформізм формування (що було рідкістю для тодішньої Японії), а також червоний колір обладунків давав особливий психологічний тиск на супротивника.

На початку кампанії Секіґахара 1600 року Ії Наомаса брав участь в атаці на замок Гіфу. У битві при Секігахара він командував 3600 бійцями. У цій битві він діяв як охорона сина Іеясу — Тадайосі. Наприкінці битви він був поранений снайпером, коли переслідував сили клану Сімадзу, що відходили.

Після перемоги Токуґава Наомаса отримав володіння Хіконе в провінції Омі з доходом в 180 тис. коку. Він помер в 1602 році від поранення, отриманого в битві при Секігахара.

Джерела[ред. | ред. код]