Абай (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 43°14′32″ пн. ш. 76°56′58″ сх. д. / 43.24222° пн. ш. 76.94944° сх. д. / 43.24222; 76.94944

Абай
Загальні дані
Тип пілонна трисклепінна
Глибина закладення 78 м
Проєктна назва Жетису
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 104 м
Ширина 15,2 м
Дата відкриття 1 грудня 2011
Архітектор(и) А. Басен, Уристемов, Нурпеисова
Виходи до Проспект Абая, Вулиця Тулебаева
Час відкриття 6:30
Час закриття 23:30
Мапа
Перша лінія (Алмати)
ТЧ-1 «Райимбек батир»
Райимбек батир
Жибек Жоли
Алмали
Абай
Байконур
Театр імені М. Ауезова
Алатау
Сайран
Москва
Сари-Арка
Бауїржан Момишули
Калкаман
Західний автвокзал

«Абай» (каз. Абай) — проміжна станція першої лінії Алматинського метрополітену. Розташована між станціями «Алмали» і «Байконур».

Станція розташована під рогом проспекту Абай і вулиці Фурманова . Відкрита 1 грудня 2011 у складі черги«Райимбек батир» - «Алатау».

Технічна характеристика[ред. | ред. код]

Конструкція станції — пілонна трисклепінна (глибина закладення — 50 м). Відстань між коліями 18.1 м. Складається з трьох залів — центрального і двох бічних, що утворюють загальну острівну платформу шириною 15.2 м і довжиною 104 м. Похилий хід чотиристрічковий, висотою підйому 46,0 м, довжиною 92,0 м.

Вестибюлі[ред. | ред. код]

Станція розташована під рогом проспекту Абай і вулиці Фурманова.

Обслуговує Палац республіки, готель «Казахстан», кінотеатр «Арман», театр драми імені Лермонтова, навчальні заклади, Національну бібліотеку.

Входи в підземний вестибюль розташовані вздовж проспекту Абай на перетині з вулицею Тулебаєва. До вестибюля підходить пішохідний перехід, розташований поперек проспекту Абай.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Архітектурно-художнє рішення станції створює сучасний автентичний інтер'єр без використання традиційних архітектурних елементів. Стіни і колони оздоблені мармуром бежевого і коричневого кольорів. Підлога викладена гранітом сіро-бежевого і коричневого кольорів. Карниз виконано з нержавіючої сталі.

У торці центрального залу розташовано художнє панно, виконане в техніці рельєфу в бронзі і флорентійської мозаїки. Для гармонії з рештою архітектурою композиція виконана в сучасному стилі. Бронзовий рельєф, що зображає Абая Кунанбаєва, виділяється на кам'яному тлі, на якому написані його вірші і слова повчання, підносячись над сучасним містом.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]