Абель Коженьовський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абель Коженьовський
Abel Korzeniowski
Зображення
Зображення
Коженьовський на фестивалі Музики Кіно у Кракові, 2013
Основна інформація
Дата народження 18 липня 1972(1972-07-18) (51 рік)
Місце народження Краків, Польща Польща
Роки активності 1997 — тепер. час
Громадянство Республіка Польща
Професія композитор, піаніст
Освіта Музична академія в Кракові
Інструменти фортепіано
Жанри неокласична музика
abelkorzeniowski.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Абель Коженьовський, пол. Abel Korzeniowski (*18 липня 1972, Краків)- польський композитор театру та кіно.

Біографія[ред. | ред. код]

Абель Коженьовський народився у Кракові. Закінчив престижну Краківську Академію Музики, осягаючи майстерність гри на віолончелі та практикуючись в музичній композиції. За його навчанням пильно стежив відомий композитор Кшиштоф Пендерецький. Після закінчення навчання, в 1999–2000 роках, він працював асистентом кафедри композиції, диригування та музичної теорії в цьому ж навчальному закладі. Його твори виконувалися на найбільших фестивалях у Польщі, Німеччині, Словаччини, Молдови, України та Білорусі. У Польщі Абель писав оркестрову симфонічну музику, а також супровід до театральних постановок і фільмів. Найцікавішою і найтрудомісткішою його роботою була музика до показу картини Фрітца Ланга «Метрополіс». Він отримав «Золотих левів» на двадцять п'ятому Щорічному Польському Кінофестивалі за музику до фільму «Велика тварина» («Big Animal») Кесльовського.

У 2006 Абель переїхав з Кракова в Лос Анджелес , Каліфорнія, де почав роботу з Джорджем Клуні, Пітером Бергом і Стівеном Содебергом над випуском фільму " Pu- 239 ". Фільм був поставлений Скоттом Бернсом (Скотт З. Бернс), за мотивами оповідання Кена Калфуса . Наразі композитор продовжує жити і працювати в Лос-Анжелесі. Його унікальний, вишуканий і складний стиль комбінує класичну оркестрову музику з елементами сучасної електроніки і навколишнього середовища. Популярність широкого загалу здобув передовсім своїми саундтреками до фільмів.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dorota Szwarcman, Czas Warszawskich Jesieni. O muzyce polskiej 1945–2007. Stentor, Warszawa, 2007. ISBN 978-83-89315-81-6, s. 123