Аборигени

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аборигени Австралії

Абориге́ни (лат. aborigines; від ab origine — «від початку») — автохтони — корінні мешканці певної місцевості або країни, тубільці, які живуть у ній здавна, на відміну від прибулих поселенців[1].

Загальна назва будь-якої тубільної місцевої популяції, етносу чи нації, яка володіла конкретною територією раніше за прийшлі панівні популяції, етноси чи нації, і має соціальну систему відмінну від аналогічних систем сусідніх чи прийшлих-панівних популяцій, етносів і націй. Корінне, споконвічне населення певної території. Синонімами, але не повними, слова «аборигени» є — «автохтони», «тубільці», «корінний народ»[2].

У вузькому значенні — суспільства, що перебувають на стадії розпаду первісності (або більш низькому рівні, ніж панівні спільноти), але залучені до загальної економічної та політичної системи сучасних державних утворень. Мова йде про такі етнічні спільноти, які відстали в цивілізаційному розвитку і ведуть традиційний спосіб життя, збереження якого потребує захисту території їхнього проживання від припливу іншого населення та сучасної індустрії.[2].

Вживання[ред. | ред. код]

Термін «аборигени» має наступну дефініційну парадигму:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Капелюшний В. П. Аборигени // Велика українська енциклопедія : [у 30 т.] / проф. А. М. Киридон (відп. ред.) та ін. — К. : ДНУ «Енциклопедичне видавництво», 2018— . — ISBN 978-617-7238-39-2.
  2. а б Шидловський П. Абориген // Історія в термінах і поняттях. Довідник / Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Історічний факультет. — Шидловський П. С., Синиця Є. В., Гладких М. І., Самойленко Л. Г. та ін. / За заг. ред. д-ра іст. наук, проф. Т. В. Орлової. — Київ, 2014. — С. 3—5. — ISBN 978-966-2911-60-2.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]