Аврелій Валерій Тулліан Сіммах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аврелій Валерій Тулліан Сіммах
Народився 3 століття
Рим, Римська імперія
Помер невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик
Посада консул
Термін 330 рік
Попередник Флавій Клавдій Костянтин Цезар
Наступник Флавій Аблабій
Батько Аврелій Гермоген Сіммах
Мати Туллія Валерія
Діти Луцій Аврелій Авіаній Сіммах

Марк Аврелій Валерій Тулліан Сіммах Фосфорій (*Marcus Aurelius Valerius Tullianus Symmachus Phosphorius, бл. 280 —після 330) — державний діяч часів пізньої Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Його батько Аврелій Гермоген Сіммах походив з варварів (невідомо — був германцем чи сарматом), який отримав право римського громадянина за імператора Діоклетіана. Згодом він відзначився у ході різних походів римської армії, залишивши статок синові — Марку Аврелію Тулліану Сіммаху, який народився близько 280 року. Зробив кар'єру за часів імператора Костянтина Великого, якого підтримав із самого початку боротьби того за владу в імперії. Спочатку обіймав посаду квестора. У 319 році призначається проконсулом Ахайї та вікарієм діоцезу Македонія.

У 330 році стає консулом (разом з Флавієм Галліканом). Втім, незважаючи на свої посади, вважався homo novus, тому не відразу увійшов до римського суспільства. Після 330 року про долю Сіммаха немає відомостей.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lizzi Testa, Rita, Senatori, popolo, papi: il governo di Roma al tempo dei Valentiniani, EDIPUGLIA, 2004, ISBN 88-7228-392-2, p. 382, 384.