Аврелій Гермогеніан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аврелій Гермогеніан
Народився 3 століття
Помер 4 століття
Діяльність правник
Посада префект преторія, проконсул і префект міста

Аврелій Гермогеніан (д/н — 310) — визначний правник та державний діяч Римської імперії часів правління Діоклетіана.

Життєпис[ред. | ред. код]

Належав до стану вершників. Втім немає згадок щодо місця народження та родини Гермогеніана. Він починав службу при імператорському дворі як начальник служби, яка займалася організацією листуванням двору (magister libellorum) з 293 до 295 року. Після цього Аврелія було призначено на посаду префекта преторія у 295 році. Під час виконання своїх обов'язків він активно займається правництвом. Саме в цей час випускає свій відомий кодекс. У 300 році за невідомими причинами Гермогеніана позбавляють посади префекта преторія й призначають проконсулом Азії. На цій посаді він був до 309 року, коли стає міським префектом Риму. На цій посаді 28 жовтня 310 року Гермогеніан помирає за невідомих обставин.

Правництво[ред. | ред. код]

Гермогеніан займався доповненням кодексу Грегоріана, додавши до нього закони Римської імперії з 291 до 295 року. У його кодексу закони були розташовані лише за главами. З часом римські судді стали враховувати Кодекс Гермогеніана як офіційний. Він став основою подальшим кодексів Феодосія II та Юстиніана I (Кодекс Юстиніана).

Наприкінці життя Аврелій Гермогеніана також випустив книгу «Резюме права» або «Основи права» (з 6 книг), яка стала конспектом класичної правової думки. Це самостійна переробка витягів з попередніх йому правників, викладених в коротких положеннях без вказівки джерела. Твір споріднений з «Sententiae» Павла

Джерела[ред. | ред. код]

  • Salway, Benet (2006), «Equestrian prefects and the award of senatorial honours from the Severans to Constantine», in Kolb, Anne, Herrschaftsstrukturen und Herrschaftspraxis: Konzepte, Prinzipien und Strategien der Administration im römischen Kaiserreich: Akten der Tagung an der Universität Zürich, 18.-20. 10. 2004, Berlin: Akademie Verlag, pp. 115—135, ISBN 9783050041490, at p. 130.