Мельбурнська єпархія святих апостолів Петра й Павла УГКЦ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельбурнська єпархія свв. апп. Петра й Павла
Основна інформація
Країна Австралія
Площа 8 919 530 км2
Епархіяльне управління Мельбурн
Заснована 24 червня 1982
Кількість парохій 10[1]
Кількість
священнослужителів
19 священиків та 4 диякони
Катедральний храм Собор свв. апп. Петра і Павла
Сан правлячого архієрея єпископ
Адреса 35 Canning St, North Melbourne VIC 3051
Сайт https://catholicukes.org.au/uk/
Єпископ
Правлячий архієрей Микола Бичок
з 15 січня 2020

Мельбурнська Єпархія Свв. Апп. Петра і Павла[2] (лат. Eparchia Sanctorum Petri et Pauli Melburnensis Ucranorum, англ. Ukrainian Catholic Eparchy of Saints Peter and Paul of Melbourne) — єпархія Української греко-католицької церкви з осідком у м. Мельбурн (Австралія). Єпархія була заснована 24 червня 1982 року. Територія єпархії охоплює всю Австралію, Нову Зеландію і Океанію. Таким чином, загальна площа Мельбурнської єпархії складає 8 919 530 км2, а чисельність населення — близько 41 000 000 осіб. Беручи до уваги географічне розташування, територія Мельбурнської єпархії розташована на материку Австралія та островах Океанії, а отже із усіх сторін омивається водами Тихого та Індійського океанів, Коралового та Тасманського морів.

Історія[ред. | ред. код]

Слідом за Українською греко-католицькою церквою в Україні, Польщі та Центральній Азії, Мельбурнська єпархія святих апостолів Петра і Павла вирішила провести календарну реформу. Згідно з декретом владики Миколи Бичка від 22 березня 2023 року, з 1 вересня 2023 року УГКЦ в Австралії та Океанії повністю переходить на григоріанський календар, включно з рухомими святами, на відміну від УГКЦ в Євразії.[3]

24 березня 2023 року єпископ Микола заявив, що основний намір календарної реформа УГКЦ в Австралії й Океанії — бути в єдності з Католицькою церквою загалом, і з УГКЦ зокрема. Єпископ Микола наголосив, що зміняться лише дати, натомість традиції святкування українців Австралії залишаться незмінними:[4][5]

Цей крок тяжкий, можливо, болісний для деяких парафіян. Але ми, як єпархія, що входить до складу УГКЦ, були зобов’язані також зробити цей крок, щоб жити в єдності. Щиро зізнаюся, що для мене це рішення [про календарну реформу в Україні] було шоком. Як єпископ, я не очікував, що воно буде прийняте так швидко. Дуже часто в це люди закладали певною мірою політичний, а не духовний зміст. Бо для багатьох зараз стоїть питання максимально відірватися від Росії, від Московії. І це вони вважають основним напрямом і в церковному житті, щоб не мати спільного Різдва з Росією. З одного боку, це добре. З іншого — зміна календаря має значно глибше духовне коріння. Це не лише Різдво і Пасха, а більші зміни.

Парафії[ред. | ред. код]

Парафії:[ред. | ред. код]

  • Мельбурн (штат Вікторія) — катедральний храм;
  • Ардір (штат Вікторія);
  • Джилонг (штат Вікторія);
  • Лідкомб, Сідней (штат Новий Південний Уельс);
  • Ньюкасл (штат Новий Південний Уельс);
  • Канберра (Австралійська столична територія);
  • Вейвіл (штат Південна Австралія);
  • Вудвіл (штат Південна Австралія);
  • Брисбен (штат Квінсленд);
  • Перт (штат Західна Австралія).

Місії:[ред. | ред. код]

  • Водонга (штат Вікторія);
  • Нобл-Парк (штат Вікторія);
  • Вуллонгонг (штат Новий Південний Уельс);
  • Квінбіен (штат Новий Південний Уельс);
  • Нортгем (штат Західна Австралія);
  • Дарвін (штат Північна Територія)
  • Гобарт (штат Тасманія);
  • Окленд (Нова Зеландія);
  • Крайстчерч (Нова Зеландія);
  • Веллінгтон (Нова Зеландія).

Духовенство[ред. | ред. код]

Згідно із статистичними даними за 2022 рік, Мельбурнська єпархія святих апостолів Петра і Павла налічує 7046 вірних, які об’єднані навколо 10 парафіяльних осередків та 10 місій. Загалом душпастирське служіння для цих вірних здійснюють 19 священиків та 4 диякони. Окрім цього, в єпархії присутні богопосвячені особи: 11 сестер-монахинь.

Правлячий Архиєрей[ред. | ред. код]

Правлячим архиєреєм Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра і Павла від 12 липня 2021 року є преосвященний владика Микола Бичок.[6][7]

Катедральний храм[ред. | ред. код]

Катедральним храмом Мельбурнської єпархії є собор Святих Апостолів Петра і Павла у м. Мельбурн (Австралія)[8].

Катедральний храм Мельбурнської єпархії у м. Мельбурн

Відпустові місця та чудотворні ікони[ред. | ред. код]

25 вересня 2014 року впродовж свого пастирського візиту в Австралію та Нову Зеландію Блаженніший Святослав Шевчук, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, проголосив храм Святого Володимира Великого у м. Канберра (Австралія)[9] паломницьким місцем для українців греко-католиків, що живуть в Австралії. Окрім цього, Блаженніший Святослав передав до храму Святого князя Володимира мощі священномученика Володимира Прийми, у 2013 році в Страдчі було проголошено покровителем мирян УГКЦ.

З історії єпархії[ред. | ред. код]

Єпархія розпочала свою історію 10 травня 1958 року як Апостольський екзархат для українців візантійського обряду в Австралії, Новій Зеландії та Океанії. Першим Апостольським екзархом став Преосвященний владика Іван Прашко.

Екзархат був піднесений 24 червня 1982 року до рівня єпархії з осідком у м. Мельбурн (Австралія) та єпархом Мельбурнським Преосвященним владикою Іваном Прашком. Оскільки в Мельбурні на той час вже існувало архиєпископство Римо-Католицької Церкви, і канонічно не прийнято існування двох єпископів з ідентичною назвою, тодішній екзархат отримав назву «Мельбурнська єпархія святих апостолів Петра і Павла». Владика Іван Прашко здійснював своє архиєрейське служіння до 16 грудня 1992 року, подавши зречення із уряду, досягнувши віку емеритури. Його наступником у цей же день став Преосвященний владика Петро Стасюк, який і здійснює це служіння до сьогодні.

Варто також пригадати, що у 1986 році із пастирським візитом в Австралії перебував Блаженніший Мирослав-Іван Любачівський, тодішній Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви.

Список Єпархів[ред. | ред. код]

Апостольським екзархом та/або обраним Українським Єпархом Святих Петра і Павла Мельбурнських було призначено наступних осіб :

Порядок Ім'я Титул Дата інтронізації Завершення служіння Термін служіння Причина завершення служіння
1 Іван Прашко Апостольський екзарх Австралії; 10 травня 1958 року 24 червня 1982 року 24 роки 45 днів Призначення на Єпарха Мельбурнського
Єпарх Мельбурнський, титулярний єпископ Зигріса 24 червня 1982 року 16 грудня 1992 року 10 років 175 днів Пенсія
2 Петро Стасюк ЧНІ Єпарх Мельбурнський 16 грудня 1992 року 15 січня 2020 року 27 років 30 днів Пенсія
3 Микола Бичок ЧНІ Єпарх Мельбурнський 15 січня 2020 року

Символіка та значення герба єпархії[ред. | ред. код]

Щит напіврозтятий і напівскошений обабіч; у правому синьому полі – золота 7-променева зірка над трьома срібними хвилястими балками; у лівому срібному – червоний хрест із такими ж облямівками; у нижньому зеленому – скошені навхрест золоті ключ, борідкою вгору праворуч, і меч, руків’ям додолу.

Семипроменева Зірка Співдружності і хвилясті смуги вказують на Австралію, Нову Зеландію та Океанію; червоний облямований хрест у срібному полі є фігурами герба Мельбурна, а ключ і меч є атрибутами Свв. Петра і Павла, що символізують назву катедрального храму єпархії. Відповідно до усталеної системи, щит увінчано золотою митрою з червоним підкладом і розміщено на покладених навхрест золотих процесійному хресті та єпископському жезлі, внизу – панагія. Єпископська митра, жезл, процесійний хрест і панагія вказують, що це герб церковної територіальної одиниці – єпархії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою an2010 не вказано текст
  2. Ukrainian Catholic Church in Australia, New Zealand and Oceania. www.facebook.com (укр.). Процитовано 2 листопада 2022.
  3. УГКЦ в Австралії та Океанії переходить на григоріанський календар. Українська Греко-Католицька Церква (укр.). Процитовано 22 березня 2023.
  4. Історичне рішення. Українська Греко-Католицька Церква в Австралії переходить на новий календар. SBS Language (укр.). Процитовано 27 березня 2023.
  5. Владика Микола Бичок прокоментував перехід УГКЦ в Австралії на новий стиль. Українська Греко-Католицька Церква (укр.). Процитовано 27 березня 2023.
  6. Микола (Бичок). Вікіпедія (укр.). 3 вересня 2022. Процитовано 2 листопада 2022.
  7. Mykola Bychok. www.facebook.com (укр.). Процитовано 2 листопада 2022.
  8. Собор святих Петра і Павла (Мельбурн). Вікіпедія (укр.). 1 серпня 2022. Процитовано 3 листопада 2022.
  9. https://volodymyrparish.ucoz.org/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]