Австромарксизм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віктор Адлер — один з ідеологів австромарксизму

Австромаркси́зм (нім. Austromarxismus) — ідеологічна та політична течія, склалася на початку 20 ст. в австрійській соціал-демократії. Набула поширення у міжвоєнну добу (1919–1939), пішла на спад з початком Другої світової війни.

Історія виникнення[ред. | ред. код]

Австромарксизм виник у 90-х pp. 19 століття як система поглядів лідерів Соціалістичної партії Австрії (Отто Бауера, Віктора Адлера та Макса Адлера та ін.) і на початку 20 століття склався в політичну течію.[1] Ідеї австромарксизму, зокрема концепція культурно-національної автономії, мали свого часу певний вплив на українську соціал-демократію.

Ідеї[ред. | ред. код]

У світоглядному відношенні австромарксизм поєднує марксизм із неокантіанством. Австромарксисти обстоювали необхідність проведення фундаментальної ревізії марксистської теорії з огляду на:

  • диференціацію робітничого класу й істотні зрушення у класовій структурі (поява середнього класу);
  • організаційні зміни в економіці розвинутих капіталістичних країн;
  • динамізм етнонаціональних відносин.

Адаптуючи марксизм до реалій тогочасного життя, ідеологи австромарксизму. розробили низку концепцій, зокрема національно-культурної диференціації, еволюційно-національної політики (О.Бауер), організованого капіталізму (Р.Гільфердінг), класу сфери послуг (К.Реннер), синтезу приватної ініціативи, державного регулювання й антикризових заходів тощо. Ключові положення автстромаксизму ґрунтувалися на концептах соціалізованої гуманності та нації як культурної спільноти. Політична програма австромарксизму базувалася на засадах соціального реформізму і культурно-національної автономії. Теоретики австромарксизму вважали, що елементи соціалізму поступово визрівають у надрах капіталізму, зокрема внаслідок соціалізації капіталістичної промисловості. Здебільшого австромарксизм орієнтувався на конституційні засоби та форми політичної боротьби у межах парламентської демократії, хоча й не цурався ліворадикальної риторики, переважно в агітаційних цілях. Деякі концепти та установчі положення австромарксизму знайшли відображення у повоєнних програмних документах 1947, 1958, 1978 років Соціалістичної партії Австрії.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Австромарксизм // Большая советская энциклопедия : в 30 т. / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : «Советская энциклопедия», 1969—1978. (рос.).

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]