Автолік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Авто́лік (грец. Αυτόλυκος) — син Гермеса та Хіони, Одіссеїв дід з боку матері. В епосі, де не згадується про походження Автоліка від Гермеса, це був надзвичайно хитрий та спритний злодій і розбійник. Викрав отари Сісіфа, за що останній збезчестив його дочку Антіклею, яка невдовзі одружилася з Лаертом. Ця версія пов'язує трьох найбільших міфічних хитрунів: Одіссей виявляється сином Сісіфа й онуком Автоліка. Навчив Геракла мистецтва боротьби.

Автолік був своєрідним двійником Гермеса в якості покровителя злодіїв. Від батька він отримав вміння перевтілюватися і набувати будь-який образ, робити предмети невидимими або змінювати їх до невпізнання (так, він міг змінювати масть коней). За все це його називали «найхитрішим з еллінів». Видатний борець і кулачний боєць.

Батько дозволив Автоліку марноклястися його ім'ям. Той клявся так спритно, що потім міг не виконувати свої клятви, не порушуючи їх формально.

Автолік був одружений з Неерою (дочкою Переяслава), яка народила йому дочку Антіклею і (за однією з версій) Полімеду, матір Ясона.

Жив на Парнасі з синами, там його відвідував Одіссей.

Література[ред. | ред. код]

  • Словник античної міфології. — К.: Наукова думка, 1985. — 236 сторінок.