Автономний бюджет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Автоно́мний бюдже́т — самостійні кошториси доходів і видатків, відносно незалежні від загальнодержавного бюджету. Автономний бюджет мають державні і змішані підприємства та установи, а також спеціальні урядові фонди. Державні підприємства та установи, які не мають права юридичної особи, в офіційних документах називають свої кошториси приєднаними бюджетами, оскільки складаються як доповнення до бюджету уряду і затверджуються законодавчим органом одночасно з кошторисами відповідних державних відомств.

Автономні бюджети урядових фондів в Україні[ред. | ред. код]

В Україні автономні бюджети мають державні цільові фонди, утворені поза Державним бюджетом і місцевими бюджетами та призначені для реалізації конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення, соціальне страхування, соціальне забезпечення у випадку безробіття, охорону здоров'я та медичну допомогу.

Автономність бюджетів місцевого самоврядування в Україні[ред. | ред. код]

У Європейської хартії місцевого самоврядування[1] перелічені права громадян, для забезпечення яких місцеві бюджети мають мати відповідні можливості, що дозволяють органам місцевого самоврядування залучити необхідні фінансові ресурси.

Політичний аспект автономності місцевих бюджетів випливає з статті 143[2] Конституції України, яка говорить, що кожен орган місцевого самоврядування повинен мати свій бюджет. Економічний аспект автономності ґрунтується на необхідності забезпечення наповнення місцевих бюджетів[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]