Автономно-землеробський союз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Автономно-землеробський союз
Країна Чехословаччина Чехословаччина
Голова партії Андрій Бродій
Дата заснування 1920
Штаб-квартира Ужгород
Ідеологія москвофільство

Автономно-землеробський союз або ж АЗС — москвофільська партія у Чехословаччині, колишня партія «Підкарпатський землеробський союз», яка діяла на теренах Закарпатської України з червня 1920 року.

Історія[ред. | ред. код]

Створений 1923 з ініціативи Івана Куртяка, Андрія Бродія, Юлія Фельдешія і М. Демка. Соціальна база: заможні селяни, інтелігенти, духовенство. Перебував у опозиції до уряду Чехословаччини, вимагаючи автономії Закарпаття, перегляду Сен-Жерменського мирного договору 1919 щодо включення Закарпаття до складу Чехословаччини. Наприкінці 1930-х років нараховував від 5 до 7 тисяч членів.

Лідери союзу виступали за включення Закарпаття до Угорщини. На союз істотний вплив мали проугорські налаштовані греко-католицькі священики, зокрема єпископ Олександр Стойка, канонік Олександр Ільницький та Степан Фенцик.

АЗС фінансувався з Будапешта. Лідер союзу А. Бродій очолив 11 жовтня 1938 перший автономний уряд Карпатської України, який проіснував до 26 жовт. А. Бродія було заарештовано чехословацькою контррозвідкою за проугорську діяльність. АЗС як і всі інші політичні партії Закарпаття, 25 жовтня 1938 було розпущено чехословацьким урядом.

Після окупації Закарпаття Угорщиною керівники Автономно-землеробського союзу М. Демко, А. Бродій, П. Дем'янович, Степан Фенцик були без виборів призначені членами угорського парламенту.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Болдижар М. М. Закарпаття між двома світовими війнами. Ужгород, 1993
  • Вегеш М. М. Карпатська Україна 1938—1939 років у загальноєвропейському історичному контексті, т. 2. Ужгород, 1997.

Посилання[ред. | ред. код]