Авімелех

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Авімелех (івр. אבימלך‎; лат. Abimelech) — філістимлянський правитель міста Герар, сучасник Авраама (26:1). Згідно із рядом коментаторів, термін «Авімелех» не є ім'ям, а швидше збірною назвою правителя, як наприклад, фараон[1].

В Торі Авімелех фігурує в трьох епізодах описаних у книзі Буття в главах 20, 21 та 26.

Біблійний сюжет[ред. | ред. код]

Після знищення Богом Содома та Гоморри Авраам переселився з діброви Мамре (Хеврону нагір'я) в Герар (імовірно, східний Негев), де царював Авімелех. Побоюючись за свою життя Авраам оголосив, що Сара є його сестрою. Вражений красою Сари (якої на той час було близько 90 років) Авімелех взяв її в свій гарем, але не встиг до неї доторкнутися. Бог з'явився вночі Авімелеха та наказав йому повернути Сарру Аврааму під загрозою загибелі всього його будинку. Авімелех негайно повернув Сарру Аврааму.

Датування подій[ред. | ред. код]

Згідно з біблійною хронологією, Сарра була взята в будинок Авімелеха в 2047 році від створення світу (ок. 1713 року д.н.е).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Василій Великий в бесіді на 33-й псалом пише: «Але чому надписание іменує Авімелеха, а історія передає ім'я Ахішем, царя Гефесского ? На се маємо таке пояснення, що дійшов до нас за переказами, що Авімелех було спільне ім'я царів володарів, але що кожний з них мав та власне найменування. Подібне можна бачити в Римському державі, де царі взагалі називаються кесарями та августами, але утримують та власні свої імена. Таке ж у єгиптян ім'я фараон.»

Посилання[ред. | ред. код]