Агносфітіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Агносфітіс
Період існування: Пізній тріас, 208 млн р. т.
Ліва верхньощелепна кістка
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Dracohors
Клада: Silesauridae
Рід: Агносфітіс (Agnosphitys)
Fraser et al., 2002
Вид:
A. cromhallensis
Біноміальна назва
Agnosphitys cromhallensis
Fraser et al., 2002

Агносфітіс (лат. Agnosphitys) — рід архозаврів, що жили в пізньому тріасовому періоді (близько 228–199,6 млн років тому), на території нинішньої Європи. Відомий за таранною, плечовою, клубовою і верхньощелепною кістками. Представлений одним видом — Agnosphitys cromhallensis[1][2].

Типовий вид Agnosphitys cromhallensis був описаний Фрасером, Падіаном, Уолкденом і Девісом у 2002 році. Скам'янілості, що складаються з часткового скелету, були знайдені в місцевості Avon, Англія.

За результатами кладистичного аналізу Agnosphitys близький до родоводу динозаврів, проте точне таксономічне положення динозавра нині оскаржується науковцями. Деякі, наприклад Фрасер у 2002 році, відносить його до групи ящеротазових динозаврів, вказує на його тісну спорідненість із ранніми динозаврами. Інші вважають його динозавроморфом, близьким до початкових еволюційних форм динозаврів. У 2004 р. M. C. Langer позначає його як nomen dubium. Однак у 2010 році Ескурра дав більш чітке таксономічне положення, віднісши його до родини Guaibasauridae.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fraser N.C., Padian K., Walkden G.M., Davis A.L.M. Basal dinosauriform remains from Britain and the diagnosis of the Dinosauria // Palaeontology. — 2002. — 45 (1). — Р. 79-95
  2. Langer M.C., Ezcurra M.D., Bittencourt J.S., Novas F.E. The origin and early evolution of dinosaurs // Biological Reviews. — 2010. — 85. — Р. 55-110

Посилання[ред. | ред. код]