Аґнімітра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Агнімітра)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аґнімітра
Народився 2 століття до н. е.
Помер 141 до н. е.
Патна, Індія
Діяльність суверен
Титул магараджа
Посада Sunga emperord
Термін 151—141 роки до н.е.
Попередник Пуш'ямітра
Наступник Васуджиєштха
Конфесія брахманізм
Рід Шунґа
Батько Пуш'ямітра
Мати Devamalad
У шлюбі з 3 дружини
Діти 2 сини

Аґнімітра (*[अग्निमित्र, д/н—141 до н. е.) — 2-й магараджа з династії Шунґа, який правив у 151–141 роках до н. е., талановитий військовик.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Шунґа. Син володаря Пуш'ямітра, який після сходження на трон призначив сина гоптрі (намісником) Відіші. На цій посаді з успіхом втрутився в боротьбу за владу у прикордонному царстві Відарбгі (сучасний Берар). Згодом брав участь у війнах із яванами (греками), які на чолі із Деметрієм I, а потім Менандром I вдиралися до Маґадги.

Після смерті батько у 151 році до н. е. успадкував владу. У своїй політиці слідував практиці попередника. Водночас не вів активної зовнішньої політики, намагався захистити існуючі володіння. Помер у 141 році до н. е. Йому спадкував син Васуджиєштха

Став героєм драми Калідаси «Малавіка і Аґнімітра», у якій відображені події підкорення Відарбгі. Малавіка — донька володаря Відарбгі й дружина Аґнімітри.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Lahiri, Bela (1974). Indigenous States of Northern India (Circa 200 B.C. to 320 A.D.) Calcutta: University of Calcutta, pp.47-50