Азаренко Вікторія Федорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вікторія Азаренко
Громадянство Білорусь Білорусь
Місце проживання Мангеттен-Біч, Каліфорнія, США
Дата народження 31 липня 1989(1989-07-31)[1][2][3] (34 роки)
Місце народження Мінськ, Білоруська РСР, СРСР[1]
Зріст 183 см
Вага 60 кг
Початок кар'єри 2003
Робоча рука права
Бекхенд дворучний
Призові, USD

28 806 789 (7 травня 2018)[5][6]

  • 5-ий показник в історії жіночого тенісу

Одиночний розряд

Матчів в/п 506—200
Титулів 21 WTA, 1 ITF[5]
Найвища позиція 1 (30 січня 2012)
Мейджори
Австралія П (2012, 2013)
Ролан Гаррос ПФ (2013)
Вімблдон ПФ (2011, 2012)
США Ф (2012, 2013)
Інші турніри
Підсумковий турнір Ф (2011)

Парний розряд

Матчів в/п 137-53
Титулів 6 WTA, 3 ITF
Найвища позиція 7 (7 липня 2008)
Мейджори
Австралія Ф (2008, 2011)
Ролан Гаррос Ф (2009)
Вімблдон ЧФ (2008)
США 2к (2009)
Інші парні турніри
Мікст
Австралія Ф (2007)
Ролан Гаррос П (2008)
Вімблдон Ф (2018)
США П (2007)
Востаннє картку оновлено: 7 травня 2018

Вікторія Азаренко (біл. Вікторыя Азаранка; нар. 31 липня 1989, Мінськ, Білорусь) — білоруська тенісистка-професіонал, олімпійська чемпіонка й медалістка, чотириразова чемпіонка турнірів Великого шолома, колишня перша ракетка світу.

У юніорках Вікторія була чемпіонкою світу в одиночному розряді, переможницею турнірів «US Open» та «Australian Open». На дорослому рівні виграла «Australian Open» 2012 та 2013 років, US Open 2007 у міксті разом із Максом Мирним та чемпіонкою Відкритого чемпіонату Франції 2008 у міксті разом із Бобом Браяном.

Но Олімпіаді 2012 року в Лондоні виборола золоту олімпійську медаль у міксті, граючи з Максом Мирним, і бронзову медаль в одиночному розряді.

Виступаючи за Білорусь у Fed Cup, Азаренко має свіввідношення виграшів-програшів 21-5.

Не виступила відкрито проти російського вторгнення в Україну 2022 року, хоча сама стверджує, що допомагає тим, кому це необхідно. Входить до Ради гравців WTA.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народжена 31 липня 1989 року в Мінську (де-факто столиця Білоруської РСР, нині — Білоруси) у звичайній білоруській родині.

Кар'єра[ред. | ред. код]

2003—2007: юніорські успіхи й перші кроки серед професіоналів[ред. | ред. код]

У 15 років вона перебралася в Скотсдейл, Аризона, щоб навчатися грати в теніс. Цьому посприяв гравець НХЛ Микола Хабібулін, дружина якого була подругою матері дівчини. Вікторія почала грати юнацьких турнірах ITF у 2003 році.

2011—2012: чемпіонка Австралії. Перша ракетка світу[ред. | ред. код]

Упродовж сезону 2011 року Вікторія здобула три перемоги на турнірах WTA. Зокрема, перемогла в турнірі Sony Ericsson Open, здолавши в фіналі Марію Шарапову 6:1, 6:4. На чемпіонаті WTA 2011 Азаренко пробилася до фіналу, де поступилася Петрі Квітовій 5-7, 6-4, 3-6.

На початку 2012 року Азаренко здобула свою першу перемогу в турнірах Великого шолома, вигравши Відкритий чемпіонат Австралії 2012, що дозволило їй очолити світовий рейтинг. Вона поступилася званням першої ракетки світу після Відкритого чемпіонату Франції чемпіонці турніру Марії Шараповій. Незважаючи на поразку в півфіналі Вімблдону 2012 від Серени Вільямс, Вікторія повернулася на першу сходинку рейтингу, оскільки Шарапова програла раніше й втратила багато рейтингових очок.

На літніх Олімпійських іграх 2012 Вікторія стала олімпійською чемпіонкою у міксті в парі з Максом Мирним, а в одиночному розряді виграла бронзову медаль, поступившись у півфіналі Серені Вільямс, і вигравши матч за третє місце у Марії Кириленко.

На Відкритому чемпіонаті США Вікторія добралася до фіналу, здолавши на своєму шляху торішню чемпіонку Саманту Стосур та Марію Шарапову. Однак у фіналі вона програла Серені Вільямс у трьох сетах: 2-6, 6-2, 5-7.

На чемпіонаті WTA Вікторія добралася до півфіналу, де поступилася Марії Шараповій. Однак, дві перемоги на груповому етапі дозволили їй завершити сезон 2012 року першою ракеткою світу.

2013: друге австралійське чемпіонство[ред. | ред. код]

2013 Вікторія розпочала з Brisbane International, в якому добралася до півфіналу, але перед грою із Сереною Вільямс знялася через нарив на пальці ноги. У наступному турнірі Відкритому чемпіонату Австралії, вона зуміла відстояти свій титул чемпіонки, здолавши у фіналі у складному трисетовому поєдинку представницю Китаю Лі На з рахунком 4:6,6:4,6:3. Таким чином, Вікторія зберегла звання першої ракетки світу.

Азаренко виграла наступний турнір Qatar Total Open, здолавши у фіналі Серену Вільямс, але поступилася їй першим місцем у світовому рейтингу, оскільки Вільямс покращила свій результат, а Вікторія тільки повторила досягнення.

2016: сонячний дубль, повернення в чільну п'ятірку, травми й вагітність[ред. | ред. код]

Азаренко розпочала сезон із Brisbane International. Вона дійшла до фіналу, де зустрілася з Анджелік Кербер і виграла матч, а з ним і весь турнір без втрати жодного сету. Це була її 18-та перемога в турнірах WTA і перша з Western & Southern Open 2013 року[7]. На Відкритому чемпіонаті Австралії Азаренко, сіяна 14-ю, добралася без втрати сету до чвертьфіналу, причому Алісон ван Ейтванк вона подарувала подвійний бублик. Однак, у чвертьфінальному матчі її перемогла майбутня чемпіонка сьома сіяна Анджелік Кербер, яка в попередніх шести матчах ніколи в Азаренко не вигравала. У другому сеті Азаренко була попереду, але не зуміла реалізувати 5 сетболів[8].

Потім Азаренко вперше з 2011 року взяла участь в турнірі міжнародної категорії Abierto Mexicano Telcel в Мексиці (всього 250 очок за перемогу), де знялася перед другим колом після перемоги в першому над Полоною Герцог.

Далі Азаренко виграла турнір із категорії прем'єрних обов'язкових в Індіан-Веллз, на шляху до перемоги здолавши Серену Вільямс, Кароліну Плішкову й подарувавши два бублики Магдалені Рибариковій. Азаренко стала єдиною тенісисткою, що змогла перемогти Вільямс у фіналах чотири рази. Після турніру вона піднялася до восьмого місця в рейтингу.

Через два тижні в фіналі іншого прем'єрного обов'язкового турніру в Маямі Азаренко здолала Світлану Кузнецову, і стала лише третьою тенісисткою після Штеффі Граф та Кім Клейстерс, що зуміла виграти упродовж одного року два дуже престижні турніри в Індіан-Веллз та Маямі. На шляху до перемоги Азаренко взяла реванш в Анджелік Кербер і виграла свою першу зустріч із Гарбінє Мугурусою. Як наслідок вона піднялася до 5-го місця у рейтингу.

Ґрунтова частина сезону ознаменувалася для Азаренко травмами на Mutua Madrid Open вона легко пройшла перші два кола, але перед матчем третього знялася через травму спини. У Римі вона програла в першому колі, а потім припинила боротьбу у матчі з Карін Кнапп в першому колі French Open через травму коліна.[9] Ця ж травма змусила її знятися з Вімблдону.[10]

У липні Азаренко повідомила через соціальні мережі про свою вагітність і, як наслідок, пропустила решту сезону.[11] 20 грудня 2016 року Азаренко народила хлопчика Лео[12][13][14], потім вона розлучилася з батьком хлопчика й почалася судова тяганина щодо опіки над дитиною[15].

2017—2018: повернення, боротьба за опіку над дитиною[ред. | ред. код]

Після народження дитини Азаренко повернулася в Тур на Mallorca Open — турнір на трав'яних кортах, що входить до серії підготовки до Вімблдону. Вікторія виграла першу гру, але поступилася в другому колі Ані Конюх.

На Вімблдоні Азаренко розпочала з вольової перемоги над юним американським талантом СіСі Белліс, а другому колі здолала у двох сетах Олену Весніну, в третьому перемогла в напруженій боротьбі англійку Гетер Вотсон, але в четвертому програла Сімоні Халеп. Вона також взяла участь в змаганнях у змішаному парному розряді, де її партнером був Ненад Зімоньїч, але вони програли в першому колі минулорічним чемпіонам Генрі Контінену та Гетер Вотсон того ж дня, коли Азаренко перемогла Вотсон в одиночній грі.

У серпні 2017-го розпочалася тяганини за опіку над восьмимісячним сином, через яку Азаренко була змушена пропустити Відкритий чемпіонат США та фінал Кубка Федерації, суддя постановив, що дитину не можна вивозити з Каліфорнії до завершення розгляду справи, тож Азаренко не змогла поїхати навіть у Нью-Йорк[15].

Організатори Відкритого чемпіонату Австралії 2018 року надали Азаренко вайлдкард, але вона не змога взяти участі в турнірі через судову тяганину.[16] 16 січня 2018 року було оголошено, що Азаренко виграла справу[17], і вона відновить виступи на турнірі в Індіан-Веллзі. Вона програла в третьому колі Слоун Стівенс. На Miami Open Азаренко знову зустрілася зі Стівенс, цього разу в півфіналі, і знову програла 6-3, 2-6, 1-6. То, що вона досягла півфіналу, дозволило їй повернутися до першої сотні рейтингу. На Мастерс Мадрид вона програла в другому колі Кароліні Плішковій, а на Відкритому чемпіонаті Італії її перемогла в першому колі Наомі Осака 6-0, 6-3. На French Open Азаренко програла в першому колі Катержині Сіняковій 5-7, 5-7.[18][19][20][21]

Трав'яну частину сезону Азаренко розпочала з Mallorca Open, де програла в другому колі Луціє Шафаровій.[22] На Вімбдонді вона програла в другому колі Кароліні Плішковій[23], проте доволі успішно виступила в міксті, граючи з британцем Джеймі Маррі. Білорусько-британська пара добралася до фіналу, де поступилася австрійсько-американській парі Александер Пея / Ніколь Меліхар.

2022[ред. | ред. код]

На гардовому турнірі WTA 250 у Вашингтоні в першому колі здолала українку Даяну Ястремську[24]. У матчі другого кола Відкритої першости США 2022 обіграла українку Марту Костюк 6:2, 6:3[25].

Азаренко та російське вторгення в Україну[ред. | ред. код]

Даяна Ястремська[24] та Марта Костюк після поєдинків із Вікторією не потиснули їй руки, обмежившись тільки дотиком ракеток. Марта пояснила це тим, що Азаренко публічно не засудила російське вторгнення в Україну 2022 року (за допомоги Білоруси) та дії свого уряду, хоча входить до Ради гравців WTA[26][27]. Натомість білоруска, зокрема, сказала, що бажає, аби в Костюк був той, хто вів би її трохи краще в цей складний час, що українка не є членкою Ради гравців WTA і не знає того, що там робить Вікторія[28]. Російськомовний сайт «Чемпіонат» повідомляє, що Азаренко на пресконференції, розповідаючи про свою реакцію на вчинок Марти, сказала, що не була здивована, з нею ніколи не спілкувалася, а в березні 2022, після початку російської агресії, вийшла на зв'язок з тими українськими гравцями, з якими контактувала раніше. Також що відчуває, що в неї дуже чіткий посил про те, що намагається допомогти, і саме це вже не раз робила, хоча люди, можливо, не бачать усього, що вона робить[29].

Статистика[ред. | ред. код]

Фінали юніорських турнірів Великого шолома[ред. | ред. код]

Одиночний розряд: 2 титули[ред. | ред. код]

Результат Рік Турнір Поверхня Супротивниця Рахунок
Перемога 2005 Australian Open Хард Угорщина Агнеш Савай 6–2, 6–2
Перемога 2005 US Open Хард США Алекса Ґлетч 6–3, 6–4

Парний розряд: 4 титули[ред. | ред. код]

Результат Рік Турнір Поверхня Партнерка Супротивниці Рахунок
Перемога 2004 Wimbledon Трава Білорусь Ольга Говорцова Нова Зеландія Марина Еракович
Румунія Моніка Нікулеску
6–4, 3–6, 6–4
Перемога 2005 Australian Open Хард Нова Зеландія Марина Еракович Чехія Нікола Франкова
Угорщина Агнеш Савай
6–0, 6–2
Перемога 2005 French Open Ґрунт Угорщина Агнеш Савай Румунія Ралука-Йоана Олару
Казахстан Аміна Рахім
4–6, 6–4, 6–0
Перемога 2005 Wimbledon (2) Трава Угорщина Агнеш Савай Нова Зеландія Марина Еракович
Румунія Моніка Нікулеску
6–7(5–7), 6–2, 6–0

Фінали турнірів Великого шолома[ред. | ред. код]

Одиночний розряд: 4 (2 титули)[ред. | ред. код]

Результат Рік Турнір Поверхня Супротивниця Рахунок
Перемога 2012 Australian Open Хард Росія Марія Шарапова 6–3, 6–0
Поразка 2012 US Open Хард США Серена Вільямс 2–6, 6–2, 5–7
Перемога 2013 Australian Open (2) Хард КНР Лі На 4–6, 6–4, 6–3
Поразка 2013 US Open (2) Хард США Серена Вільямс 5–7, 7–6(8–6), 1–6

Парний розряд: 3 фінали[ред. | ред. код]

Результат Рік Турнір Поверхня Партнерка Супротивниці Рахунок
Поразка 2008 Australian Open Хард Ізраїль Шахар Пеєр Україна Альона Бондаренко
Україна Катерина Бондаренко
6–2, 1–6, 4–6
Поразка 2009 French Open Ґрунт Росія Олена Весніна Іспанія Анабель Медіна Ґарріґес
Іспанія Вірхінія Руано Паскуаль
1–6, 1–6
Поразка 2011 Australian Open (2) Хард Росія Марія Кириленко Аргентина Хісела Дулко
Італія Флавія Пеннетта
6–2, 5–7, 1–6

Мікст: 4 (2 титули)[ред. | ред. код]

Результат Рік Турнір Поверхня Партнер Супротивники Рахунок
Поразка 2007 Australian Open Хард Білорусь Макс Мирний Росія Олена Лиховцева
Канада Деніел Нестор
4–6, 4–6
Перемога 2007 US Open Хард Білорусь Макс Мирний США Меган Шонессі
Індія Леандер Паес
6–4, 7–6(8–6)
Перемога 2008 French Open Ґрунт США Боб Браян Словенія Катарина Среботнік
Сербія Ненад Зімоньїч
6–2, 7–6(7–4)
Поразка 2018 Вімблдон Трава Велика Британія Джеймі Маррей США Ніколь Мепіхар
Австрія Александер Пея
6–7(1–7), 3–6

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Player Profile // WTA website
  2. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  3. Енциклопедія Брокгауз / Hrsg.: Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus, Wissen Media Verlag
  4. Babesdirectory — 2020.
  5. а б Career Prize Money Leaders (PDF). WTA. 29 серпня 2016. Архів оригіналу за 12 June 2016. Процитовано 4 вересня 2016.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |df= (довідка)
  6. Victoria Azarenka Career Statistics. wtatennis.com. Архів оригіналу за 9 травня 2017. Процитовано 27 червня 2017. 
  7. Victoria Azarenka wins Brisbane International with victory over Angelique Kerber. ABC News. Australian Broadcasting Corporation. 9 січня 2016. Архів оригіналу за 10 січня 2016. Процитовано 10 січня 2016. 
  8. Greg Garber; Matt Wilansky (26 січня 2016). Angelique Kerber upsets Victoria Azarenka in Aussie quarters. espn.go.com. ESPN. Архів оригіналу за 28 січня 2016. Процитовано 27 січня 2016. 
  9. KNAPP OUTLASTS INJURED AZARENKA. wtatennis.com. 24 травня 2016. Архів оригіналу за 13 червня 2016. Процитовано 5 червня 2016. 
  10. Wimbledon 2016: Victoria Azarenka out of Wimbledon. BBC Sport. 23 червня 2016. Архів оригіналу за 26 червня 2016. Процитовано 23 червня 2016. 
  11. I have some news for you all. Twitter. 15 липня 2016. Архів оригіналу за 6 липня 2017. Процитовано 15 липня 2016. 
  12. Today I had my hardest fight and my very best victory! Our son was born healthy and happy! So thankful and blessed! Thank you 🙏🏻❤. Twitter. 20 грудня 2016. Архів оригіналу за 30 грудня 2016. Процитовано 20 грудня 2016. 
  13. Tandon, Kamakshi (20 грудня 2016). AZARENKA GIVES BIRTH TO FIRST CHILD, HOPES TO PLAY 'PRETTY SOON'. tennis.com. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 21 грудня 2016. 
  14. Leo getting familiar with mommy work place will be spending quite a bit of time here. Twitter. 30 грудня 2016. Архів оригіналу за 30 грудня 2016. Процитовано 31 грудня 2016. 
  15. а б Azarenko-U.S. Open and custody battle. Архів оригіналу за 27 липня 2018. Процитовано 27 липня 2018. 
  16. Azarenka withdraws from Australian Open. 8 January 2018. Архів оригіналу за 8 січня 2018. Процитовано 8 January 2018. 
  17. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 січня 2018. Процитовано 28 липня 2018. 
  18. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 червня 2018. Процитовано 28 липня 2018. 
  19. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 червня 2018. Процитовано 28 липня 2018. 
  20. 'You can't do that!' Mooney takes 'remarkable' diving catch. BBC Sport. 7 травня 2018. Архів оригіналу за 21 жовтня 2018. Процитовано 30 березня 2022.  (англ.)
  21. Not just Serena Williams, but several top WTA stars returning to Indian Wells after time off. 6 March 2018. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 8 March 2018. 
  22. Safarova seamless over Azarenka in Mallorca. 21 June 2018. Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 4 July 2018. 
  23. Pliskova breaks new ground at Wimbledon over Azarenka. 4 July 2018. Архів оригіналу за 4 липня 2018. Процитовано 4 July 2018. 
  24. а б ВІДЕО. Ковід-стайл. Ястремська оригінально завершила матч із Азаренко. — 2022. — 3 серпня.
  25. Теніс: Марта Костюк залишила US Open, не потиснувши руку білорусці Азаренко // Радіо Свобода. — 2022. — 2 вересня.
  26. Костюк не потиснула руку Азаренко після матчу на US Open-2022. Українка пояснила свій вчинок // xsport.ua. — 2022. — 2 вересня.
  27. Марта Костюк: «Поважаю Азаренко як спортсменку, але це не стосується того, яка вона людина».
  28. Азаренко: «Бажаю, щоб у Костюк був той, хто вів би її трохи краще в цей складний час» // Факти.
  29. copypaste Азаренко про те, що Костюк не потиснула їй руку після матчу: я не була здивована // championat.com. — 2022. — 1 вересня. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]