Азраїл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художнє зображення янгола смерті

Ізраї́л, Азраї́л, Маляк аль-Маут (араб. عزرائيل‎) — янгол смерті в ісламі та в деяких юдейських традиціях, один з чотирьох головних янголів (разом з Джабраїлом, Мікаїлом і Ісрафілом). У Корані і хадисах названий Маляк аль-Маут[1].

За легендою Ізраїл був звичайним янголом, але проявив твердість, зумівши вирвати із землі, що чинила опір, глину для створення Адама, за що був призначений головуючим над смертю. Він описується величезним, багатоногим і багатокрилим, у нього чотири обличчя, а тіло складається з очей і язиків, відповідних числу живих людей.

Вважалося, що Ізраїл знає долі людей, але не знає терміну кончини кожного. Коли цей термін наступає, з дерева, що росте біля трону Аллаха, злітає листок з ім'ям приреченого, після чого янгол смерті протягом сорока днів повинен розлучити душу і тіло людини. У праведних він виймає душу обережно, а у невірних — різко вириває з тіла. Людина може різними способами чинити опір Ізраїлу, як це робив Муса і деякі інші міфологічні персонажі, але врешті-решт янгол завжди перемагає.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ислам. Словарь атеиста. Москва. Видавництво політичної літератури. 1988. стор. 91.(рос.);
  • Мифологический словарь/Гл. ред. Мелетинский Е. М. — М.: Советская энциклопедия, 1990 г.- 672 с.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]