Аксель Нордландер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аксель Нордландер
Axel Nordlander
Загальна інформація
Громадянство  Швеція
Народження 21 вересня 1879(1879-09-21)
Гагге, Швеція
Смерть 30 квітня 1962(1962-04-30)
Гельсінборг, Швеція
Поховання Helsingborgs krematoriumd[1]
Батько Harald Nordlanderd
Спорт
Країна Швеція Швеція
Вид спорту Кінний спорт
Дисципліна Триборство
Участь і здобутки
CMNS: Аксель Нордландер у Вікісховищі
Нагороди
Спортивні медалі
Представник Швеція Швеція
Кінний спорт
Літні Олімпійські ігри
Золото 1912 Стокгольм Командне триборство
Золото 1912 Стокгольм Індивід. триборство

А́ксель Но́рдландер (швед. Axel Nordlander нар. 21 вересня 1879, с. Гагге, Швеція — † 30 квітня 1962, м. Гельсінборг, Швеція) — шведський вершник, що спеціалізувався на змаганнях з триборства. Дворазовий переможець літніх Олімпійських Ігор 1912 року у Стокгольмі — у індивідуальному та командному триборстві.

Біографія[ред. | ред. код]

Аксель Нордландер народився у невеличкому шведському поселенні Гагге. Хлопця назвали на честь діда, який був відомим промисловцем, мав декілька лісопильних заводів та займався банківською справою. Аксель-молодший, втім, обрав іншу сферу діяльності, присвятивши себе військовій справі. Дослужився до звання ротмістра гусарського полку.

Влітку 1912 року Нордландер взяв участь у літніх Олімпійських іграх, що відбувалися у Стокгольмі та були для нього «домашніми». Аксель на коні Lady Artist брав участь у двох змагальних дисциплінах — індивідуальному та командному кінному триборстві. Перші три етапи, які включали в себе подолання дистанції довжиною 55 кілометрів, крос та стипль-чез, шведський вершник подолав бездоганно, здобувши максимальну кількість залікових очок. У конкурі Аксель показав лише 12-й результат, посідаючи перед останнім змагальним етапом 9-те місце у загальному заліку. Втім, після виїздки верхні позиції турнірної таблиці кардинально змінилися — завдяки 2-му результату у цій дисципліні Нордландер зміг піднятися на першу сходинку, випередивши німецького та французького спортсменів. У командному заліку шведським вершникам також не було рівних, тож до «золота» у особистих змаганнях Аксель зміг додати ще одне — за перемогу у складі збірної Швеції. Ця Олімпіада була єдиною у кар'єрі шведського чемпіона.

Помер Аксель Нордландер 30 квітня 1962 року у Гельсінборзі.

Спортивні результати[2][ред. | ред. код]

Рік Змагання Місто Кінь МО МК
1912 Літні Олімпійські ігри 1912 Стокгольм Lady Artist 1 1

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.svenskagravar.se/index.php/visa_gravsatt/?ID=250006075
  2. Вказані лише результати провідних світових кінних змагань серед дорослих.

Посилання[ред. | ред. код]