Алдошин Максим Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алдошин Максим Олександрович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 17 червня 1991(1991-06-17)
Миколаїв, Українська РСР, СРСР
Смерть 7 серпня 2014(2014-08-07) (23 роки)
Красноармійськ, Донецька область, Україна
Громадянство Україна Україна
Alma Mater Миколаївський політехнічний коледж
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ  Військова поліція
Формування Миколаївський зональний відділ ВСП
Війни / битви російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Макси́м Олекса́ндрович Алдо́шин (17 червня 1991, Миколаїв — 7 серпня 2014, Красноармійськ, Покровський район, Донецька область) — український військовик, солдат Військової служби правопорядку Збройних сил України. Учасник російсько-української війни.

Короткий життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1991 року у місті Миколаїв. Навчався з 1998 по 2001 рік у Миколаївській ЗОШ номер 20. У 2001 році вступив до Миколаївської гуманітарної гімназії 41. Після 9 класу випустився у 2006 році і склав іспити в політехнічний коледж.

Закінчив Миколаївський політехнічний коледж, 2010 року поступив до Луганського університету ім. Дідоренка. З початком бойових дій на 5 курсі пішов за контрактом до лав ЗСУ.

Водій-стрілець взводу охорони та патрульно-постової служби Миколаївського зонального відділу ВСП.

6 серпня з Донецької прокуратури надійшло повідомлення — про можливі правопорушення на блокпосту поблизу Первомайська. Для з'ясування обставин виїхали майор юстиції Михайло Кондратьєв, молодший сержант Ігор Діордіца, старший солдат Максим Трачук та водій-солдат Максим Алдошин. Біля села Опитне УАЗ, яким він керував, потрапив в засідку терористів.

Після цього Кондратьєв наказав їхати до села Піски, неподалік залізничного мосту автомобіль потрапив під шквальний обстріл терористами з лісосмуги — з обидвох боків дороги. Майор Кондратьєв зазнав смертельного поранення в голову, інші вояки — різного ступеня тяжкості. Алдошин, незважаючи на поранення, намагався від'їхати, втрачаючи при цьому кілька разів свідомість. Зміг вивести автомобіль у безпечне місце, врятувавши цим життя двох співслужбовців, що перебували в автомобілі. Молодший сержант Діордіца надавав медичну допомогу іншим воякам, будучи серйозно пораненим у шию; на трьох була лише одна ампула з ліками, уколи робили, аж доки не зламалася голка. Під обстрілом терористів рятувальники вивезли Трачука та Діордіцу. Максима, який відповз на 400 метрів від місця події, знайшли пізніше та, важко пораненого, доставили у лікарню міста Красноармійська. Алдошин помер у військовому шпиталі.

10 серпня 2014 року похований на Балабанівському кладовищі міста Миколаєва[1].

Без сина лишилась мама.

Нагороди[ред. | ред. код]

8 вересня 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час Російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • 3 жовтня 2014 року на території Миколаївського політехнічного коледжу посадили алею в пам'ять про Максима Алдошина — випускника закладу[2].
  • У Миколаєві на будинку за адресою Миколаївська, 24, де жив загиблий в АТО воїн, відкрили меморіальну дошку[3].
  • Портрет Максима Алдошина розміщений на меморіалі «Стіна пам'яті полеглих за Україну» у Києві: секція 2, ряд 8, місце 24.
  • Вшановується 7 серпня на щоденному ранковому церемоніалі вшанування захисників України, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії на Сході України[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Алдошин Максим Олександрович. Солдат. 17.06.1991 – 07.08.2014. Меморіал Героям України. Архів оригіналу за 17 травня 2021.
  2. У Миколаєві відкрили алею на честь загиблого в АТО героя. Архів оригіналу за 10 жовтня 2014. Процитовано 17 жовтня 2014.
  3. В Николаеве на доме, где жил погибший в АТО герой, открыли памятную доску [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.](рос.)
  4. В Міноборони вшанували загиблих українських захисників. Дзвін Пам'яті пролунав 25 разів…

Посилання[ред. | ред. код]