Александрова Валентина Петрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Александрова Валентина Петрівна
Народилася 9 березня 1923(1923-03-09)
Харків, Українська СРР, СРСР
Померла 17 липня 2007(2007-07-17) (84 роки)
Київ, Україна
Країна  СРСР
 Україна
Діяльність економістка
Alma mater ХНЕУ ім. С. Кузнеця
Галузь Економіка (наука)
Заклад Інститут економіки та прогнозування НАН України
Вчене звання професор[d]
Науковий ступінь доктор економічних наук[d]
Війна німецько-радянська війна
Нагороди
орден Вітчизняної війни II ступеня

Александрова Валентина Петрівна (9 березня 1923, Харків — 17 липня 2007, Київ) — українська економістка, доктор економічних наук, професор, відомий вчений в галузі економічних проблем науково-технологічного розвитку країни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Юність Валентини Петрівни припала на важкі воєнні роки. Поруч з чоловіками вона пішла добровольцем на фронт і більше трьох років воювала у зенітно-артилерійському полку на Воронезькому, Південно-Західному, Першому Українському фронтах[1].

Після війни закінчила Харківський інженерно-економічний інститут (1947). В 1951 захистила кандидатську дисертацію на тему «Собівартість сталі на металургійних комбінатах УРСР і шляхи її зниження», а у 1968 — докторську дисертацію.

55 років її роботи на ниві економічної науки були присвячені вдосконаленню методів програмування та прогнозування науково-технічного розвитку країни. Працювала в Інституті економіки НАН України, а згодом в Державній установі «Інститут економіки та прогнозування НАН України» у відділі технологічного прогнозування та інноваційної політики, отримувала стипендію Президента України.

Наукові досягнення[ред. | ред. код]

Перу В. П. Александрової належать понад 200 наукових праць, серед яких індивідуальні і колективні монографії, у яких висвітлено шляхи підвищення ефективності інноваційної сфери діяльності. Валентиною Петрівною створено власну наукову школу (моделювання інноваційного розвитку). Понад 50 кандидатів та докторів економічних наук, підготовлені нею, працюють у наукових та державних установах, вищих навчальних закладах України та за її межами[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Розподіл коштів на стадіях науково-технічного циклу в Україні / В. П. Александрова // Економіка і прогнозування. — 2006. — № 2. — С. 77-88.
  • Пріоритети технологічного розвитку економіки України перехідного періоду / В. П. Александрова // Економіка і прогнозування. — 2003. — № 1. — С. 70-86.
  • Перспективи фінансування економіки знань / В. П. Александрова // Економіка і прогнозування. — 2004. — № 1. — С. 71-86
  • Прогнозування впливу інноваційних факторів на розвиток економіки України / В. П. Александрова, М. І. Скрипниченко, Л. І. Федулова // Економіка і прогнозування. — 2007 — № 2 — С. 9-26.
  • Державні цільові програми та упорядкування програмного процесу в бюджетній сфері / В. М. Геєць, О. І. Амоша, Т. І. Приходько, В. П. Александрова, В. В. Близнюк ; Ін-т економіки та прогнозування НАН України. — К.: Наукова думка 2008. — 384 с.
  • Джерела фінансового забезпечення інноваційної діяльності / В. П. Александрова // Проблеми науки — 2004. — № 1. — С. 22-29.
  • Інноваційний потенціал та його роль в економічному розвитку країни / В. П. Александрова // Наука та наукознавство — 2004. — № 2. — С. 39-45.
  • Розвиток трансферу науково-технічних досягнень в Україні / В. П. Александрова, Т. І. Щедріна // Економіка і прогнозування — 2001. — № 1. — С. 100-108.
  • Ефективність передових методів праці в промисловості Української РСР / В. П. Александрова, І. І. Рижков. — К.: Товариство для поширення політичних і наукових знань Української РСР, 1958. — 40 с.
  • Пути комплексного совершенствования планирования, финансирования и экономического стимулирования НТП на основе системы нормативов длительного действия / В. П. Александрова, Т. П. Загорская, Р. М. Коломиец. — К.: АН УССР, 1980. — 58 с.
  • Управление технико-экономическим развитием промышленного предприятия / В. П. Александрова, Т. П. Загорская, П. Ф. Котяев. — К.: Техніка, 1987. — 140 с.