Александровський Ізмаїл Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Александровський Ізмаїл Володимирович
рос. Измаил Владимирович Александровский
Народився 1850-ті
Помер 1920-ті
Діяльність театральний критик

Ізмаї́л Володи́мирович Александро́вський (рос. Измаил Владимирович Александровский; 1850-ті — 1920-ті) — російський театральний критик. Жив і працював в Україні. Псевдонім — Из. Альский.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1870-х роках Ізмаїл Александровський публікував статті та рецензії на мистецькі теми в санкт-петербурзькій газеті «Новости». Пізніше він співпрацював у київських та одеських періодичних виданнях, зокрема в «Одесском листке».

З кінця 1880-х років до 1903 року Ізмаїл Александровський був постійним театральним оглядачем газети «Киевлянин»[1]. 1903 року він вийшов із «Киевлянина» і разом із братом — педагогом-філологом Григорієм Александровським — заснував газету «Киевские отклики»[2].

Автор архітектурно-мистецького нарису «Собор св. Владимира в Киеве», що мав чотири видання (1896—1898).

Ізмаїл Александровський був членом Київського літературно-артистичного товариства. На його зборах виступав із доповідями про творчий шлях відомих майстрів сцени. Одну з них — «Актёр Т. А. Чужбинов. Критический этюд»[3] — видано 1899 року в Києві. Того ж року іншу доповідь — «Актёр Н. П. Рощин-Инсаров» — надруковано в санкт-петербурзьких «Биржевых ведомостях». Ці матеріали з додатком нарису про актора Івана Киселевського увійшли до «Иллюстрированного сборника Киевского литератрно-артистического общества», виданого 1900 року.

Александровський — автор нарису про життя та сценічну діяльність Олександра Мартинова (Київ, 1910), статті «Украинский театр» («Театральная жизнь», 1918, № 29).

У фондах Державного музею театрального, музичного та кіномистецтва України зберігається відгук Александровського про режисерську діяльність Леся Курбаса в Молодому театрі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Петровская И. Ф. Источниковедение истории русского дореволюционного драматического театра. — Ленинград: Искусство, 1971. — С. 153.
  2. Петровская И. Ф. Источниковедение истории русского дореволюционного драматического театра. — Ленинград: Искусство, 1971. — С. 166.
  3. Актер Чужбинов: (Докл. чит. в собр. Киев. лит.-артист. о-ва, посвящ. памяти Т. А. Чужбинова): Крит. этюд И. В. Александровского. — Киев: Тип. и лит. Т. Г. Майнандер, 1899. — 34 с., 1 л. фронт. (портр.); 17 см.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]