Олександр (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Александр (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Александр (фільм)
Alexander
Жанр драма
Режисер Олівер Стоун
Продюсер Моріц Борман,
Санта Пестона,
Пол Рассам
Сценарист Олівер Стоун,
Крістофер Кайл,
Лаета Калогріді
У головних
ролях
Колін Фаррелл,
Анджеліна Джолі,
Вел Кілмер,
Ентоні Гопкінс,
Джаред Лето,
Розаріо Довсон,
Джонатан Ріс-Маєрс,
Крістофер Пламмер
Оператор Родріго Прієто
Композитор Вангеліс
Художник Jan Roelfsd
Кінокомпанія Warner Brothers
Дистриб'ютор Warner Brothers, Netflix і Xfinity Streampixd
Тривалість 168 хв.
Мова Англійська
Країна США США
Рік 2004
Дата виходу 21 листопада 2004
Кошторис 155 000 000
Касові збори 167 298 192
IMDb ID 0346491
CMNS: Олександр у Вікісховищі

«Александр» (англ. Alexander) — історичний фільм 2004 року американського режисера Олівера Стоуна про життя і смерть полководця Александра Македонського. Картина, знята за рекордний для Стоуна бюджет (150 млн доларів), провалилася в американському прокаті, отримавши негативні відгуки як критиків, так і глядачів. Збори «Александра» в США склали 34 млн доларів. Попри це, в решті країн фільм пройшов з відносним успіхом і заробив понад 130 млн доларів.

Слоган — «Доля благоволить хоробрим»

Сюжет[ред. | ред. код]

Історія Олександра розповідається старезним Птолемеєм, який колись був його соратником і став царем Єгипту, і концентрується перш за все на завоюванні Олександром Персії та Індії.

Події відбуваються на тлі особистого життя великого полководця. Ставши у 20 років царем Македонії, Олександр за 13 років царювання завоював велику частину відомого на той час цивілізованого світу. Режисер намагається осмислити успіх і долю Олександра, яким захоплювалися, як богом. У фільмі досить детально, хоча не з історичною точністю, показані дві битви: битва при Гавгамелах з перським царем Дарієм і на річці Гідасп з індійським царем Пором.

У Ролях[ред. | ред. код]

Цікавинки[ред. | ред. код]

  • За мотивами фільму українською компанією GSC Game World була створена комп'ютерна гра Alexander.
  • У грандіозній невдачі фільму в Америці прийнято звинувачувати, за словами самого режисера Олівера Стоуна, агресивний фундаменталізм американців у питаннях моралі[1] , які через це не змогли адекватно сприйняти досить відверто показану бісексуальність Олександра (з більшою увагою до чоловіків). Бісексуальність Олександра підтверджується багатьма античними та сучасними авторами (Птолемей, псевдо-Діоген, Мері Рено та ін.) . Так чи інакше, фільм у значній мірі концентрується на відносинах царя з його другом, хоч би які вони були насправді.
  • Вел Кілмер набрав для ролі батька Олександра, царя Філіпа II, більше 20 кілограмів ваги, а крім того, щодня цілу годину проводив у руках гримерів, які «старили» його і накладали шрам на обличчя. Гримери намагалися зробити обличчя Кілмера схожим на історичний вигляд Філіпа, відомий з його зображень і реконструкції черепа з так званого «склепу Філіпа».
  • Анджеліна Джолі грала Олімпіаду, ексцентричну матір Олександра, притому що актриса всього на рік старше Коліна Фаррелла.
  • Македонську фалангу грали солдати марокканської армії.
  • Перед виходом картини в Греції розгорівся скандал за участі грецької громадськості, яка закликала бойкотувати фільм через те, що він принижує образ Олександра, показуючи його бісексуальність.
  • Фільм номінувався у 2005 році на 5 премій «Золота малина», але не «виграв» жодної.
  • Олівер Стоун не заспокоївся на екранній версії і випустив ще дві: Alexander — Director's Cut (2004) і Alexander Revisited — The Final Cut (2007). У Alexander Revisited сцени розташовані в іншому порядку і доповнені раніше вирізаними.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stone blames 'moral fundamentalism' for US box office flop. Архів оригіналу за 9 жовтня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]