АллатРа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародний громадський рух «АллатРа»
Дата заснування 2011
Київ
Тип Громадська спілка
Голова Данилов Ігор
Адреса Україна, 03039, місто Київ, вулиця Голосіївська, Будинок 7, Корпус 3 і Україна, 01024, місто Київ, вулиця Круглоуніверситетська, будинок 14
ЄДРПОУ 39304584 і 37633996
Офіційний сайт allatra.org

Міжнародний громадський рух «АллатРа» (МГР «АллатРа») — організація, заснована в Україні, що подекуди розглядається як новітній релігійний рух та окультна[1] секта[2]. Позиціонує себе як громадська спілка, що діє поза політикою і поза релігією. У середовищі релігієзнавців розглядається як новий релігійний рух з ознаками синкретичного культу, панславізму, апокаліптизму, Нового мислення і нью-ейдж[3][4][5][6]. Відома тим, що пропагує псевдонауку і теорії змови[7].

Критикується через проросійську позицію та маніпуляції з чужими текстами[⇨]. Водночас на території Росії її діяльність заборонена «через дискредитацію збройних сил РФ»[8].

Історія[ред. | ред. код]

Формування та розвиток[ред. | ред. код]

Рух «АллатРа» було засновано в Києві донеччанами Галиною Яблочкіною і Ігорем Даниловим, лікарем. Формально рух «АллатРа» було зареєстровано в 2014 році, але початок його фактичної діяльності відносять до початку 2010-х років і пов'язують з заснуванням у 2011 році ГО «Лагода» і ТОВ «АллатРа» (засновник — Г. А. Яблочкіна), обома організаціями керував[9] Андрій Володимирович Михальчук[10][11]. Саме ці дві організації і стали фактичними співзасновниками руху «АллатРа».

Утворенню руху «АллатРа» передувало неофіційне об'єднання, що оформилося 2007 року, куди входили прихильники головного героя оповідань Галини Яблочкіної, які вона публікувала під псевдонімом Анастасія Нових[12]. Основи вчення викладено в книзі «АллатРа», виданій у 2013 році[6].

У 2013 році у руху з'явилися джерела фінансування (ймовірно зовнішні), з чим пов'язується різке посилення рекламної діяльності з просування книг А. Нових[13].

Протягом 2016—2018 років «АллатРа» набирав нових прихильників у соціальних мережах та на поодиноких зборах-конференціях активістів у різних містах України. З другої половини 2019 року цей рух став використовувати рекламні біл-борди та пресу, розширюючи діяльність по Білорусі та Росії. Активніше став діяти ютюб-канал «АллатРА-ТВ». До діяльності «АллатРа» залучаються родичі високопосадовців українських правоохоронних і розвідувальних органів. У 2019 році «АллатРа» організовано телеміст в місті Атланта, штат Джорджія (США)[14].

Наразі, організація є власником сайту антисцієнтичного руху (секти, як часто характеризується в ЗМІ) «Благотворче суспільство»[15].

Політичні переконання[ред. | ред. код]

На тлі російської збройної агресії проти України рух «АллатРа» неодноразово критикувався за проросійські погляди[16][17][18]. На думку авторів публікації на сайті «Слово і діло» одним із лідерів руху був Олег Кулініч, голова СБУ в Автономній Республіці Крим, звинувачений у державній зраді України на користь Росії[19]. Пізніше народний депутат та секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV зазначив, що не має інформації щодо зв'язків Олега Кулініча з МГР «АллатРа»[20].

Попри позиціювання як аполітичної організації, члени вважають персонажа, аналогічного Президенту РФ Володимиру Путіну спасителем, який об'єднає слов'ян[21][22], а згодом весь світ[21].

Кримінальна підозра[ред. | ред. код]

8 серпня 2023 року генпрокуратура РФ прийняла рішення про визнання небажаною діяльність МГР «АллатРа» на території їхньої країни, аргументуючи це тим, що «неурядовою організацією поширюється завідомо неправдива інформація, яка дискредитує Збройні сили Російської Федерації»[8].

1 листопада 2023 видання Цензор, ТСН, УП, ЛІГА, РБК та Суспільне повідомили, що їх джерела у правоохороних органах повідомили про те, що СБУ[23] і Нацполіція[24] почали обшуки в учасників організації[25][26][27][28][29][30]. УНН у своїй публікації заявили, що ці дані підтвердила в.о. департаменту комунікації Національної поліції України Олена Бережна[31].

2 листопада 2023 було випущено офіційний звіт СБУ. Там йшлося про обшуки та викриття організації, факти їхньої підривної діяльності на користь Росії і підготовку підозри за ККУ ч. 1, ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ст. 436-1 (пропаганда комуністичного тоталітарного режиму), ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).[32][33][34][35][36]

Діяльність[ред. | ред. код]

Рух «АллатРа» позиціює себе перш за все як об'єднання спеціалістів-волонтерів, які прагнуть застосувати свої якості на благо суспільства[37]. «АллатРа» реалізує низку проєктів з популяризації духовного розвитку, розвитку творчості та формування дружнього психологічного клімату[38]. Як основна практика, послідовникам рекомендована ранкова і вечірня медитація[6].

«АллатРа» видає книги, де поєднується художня історія з викладом міркувань Анастасії Нових щодо моральних, світоглядних, екологічних проблем сучасного суспільства, шляхів їх подолання, та роздумів на тему таємниць світобудови. Перелік найменувань книг руху (станом на 2021 рік) включає: «АллатРа», «Споконвічна Фізика „АллатРа“», «Сенсей. Споконвічний Шамбали» в 4 книгах, «Птахи і камінь. Споконвічний Шамбали», «Езоосмос. Споконвічний Шамбали», «Перехрестя. Споконвічний Шамбали» «Духовні практики і медитації», «Передбачення майбутнього і правда про минуле і сьогодення», «Свідомість та особистість. Від завідомо мертвого до вічно Живого», «Перехрестя», «Єдине зерно»[39].

Основним джерелом ідеології руху є книга «АллатРа»[5]. Вона являє собою запис діалогу автора (Анастасії) зі співрозмовником на ім'я Рігден. Текст книги наповнений містичними і надприродними образами і одкровеннями про Бога, людину і устрій світу[13]. У чотирьох книгах серії «Сенсей» розповідається про лікаря-вертеброневролога, який нібито вилікував Анастасію від раку. В книгах його називають «Сенсей» і описують як філософа і керівника секції східних єдиноборств. Книги «Езоосмос» і «птахи і камінь» і деякі інші містять численні паранаукові теорії, інтерпретації історичних подій і пророцтва[40].

Іноді вказується нібито центр діяльності «АллатРа» знаходиться в приміщенні на території Києво-Печерської Лаври, наданому в оренду монастирем Московського Патріархату[41].

Видавницька діяльність[ред. | ред. код]

Перелік найменувань книг руху включає «АллатРа», «Исконная физика „АллатРа“», «Сэнсэй. Исконный Шамбалы» в 4 книгах, «Птицы и камень. Исконный Шамбалы», «Эзоосмос. Исконный Шамбалы», «Перекрестье. Исконный Шамбалы», «Духовные практики и медитации», «Предсказания будущего и правда о прошлом и настоящем» та інші.

Основним джерелом ідеології є книга «АллатРа»[42]. Вона є записом діалогу автора (Анастасії) зі співрозмовником на ім'я Рігден. Текст книги сповнений містичних і надприродних образів та одкровень про бога, людину й устрій світу[40].

У чотирьох книгах серії «Сенсей» розповідається про лікаря-вертеброневролога, який нібито вилікував Анастасію від раку. У книжках його іменують «Сенсей» і описують як філософа та керівника секції східних єдиноборств[40].

Книги «Эзоосмос» і «Птицы и камень» та деякі інші містять численні псевдонаукові теорії, інтерпретації історичних подій та пророцтва[40].

Питання авторства[ред. | ред. код]

Костянтин Москалюк у статті «„Аллатра“ — новейшее эзотерическое движение по старым оккультным шаблонам» зазначає, що побічно на авторство саме Данилова, який ховається за псевдонімом «Анастасия Новых», вказують особливості його мовлення, що збігаються в книгах і у відеороликах; так, замість слова «про» він часто використовує «за». Крім того, на сайті «ЛитМир» Ігор Михайлович Данилов зазначений як автор книжки «Остеохондроз для профессионального пациента» і як перекладач майже 30 книжок, у тому числі в жанрі детектива, фентезі, епічної фантастики та пригод, наприклад, «Реликвии тамплиеров» та «Седьмое таинство»; якщо це не повний тезка, то дана бібліографія відповідає тематиці інтересів «АллатРи»[3].

Згідно із інформаційною системою УКРНОІВІ, авторські права на книги «Сэнсэй. Исконный Шамбалы», «Сэнсэй — II. Исконный Шамбалы», «Сэнсэй-III. Исконный Шамбалы», «Птицы и камень. Исконный Шамбалы», «Перекрестье. Исконный Шамбалы» належать Яблочкіній Галині Олексанрдівні, окрім книг Галина також є автором картин[43].

Іншим можливим автором називається Марина Цвігун (Марія Деві Христос)[3].

Вчення[ред. | ред. код]

Вчення включає елементи близькосхідної міфології, зороастризму, гностицизму, теософії, Агні-йоги. Як бодхісатва і пророки шануються Будда Ґаутама, Ісус Христос, Мухаммед і православний святий Агапіт Печерський[6].

Вчення має дуалістичний характер. Бог-Абсолют АллатРа має божественний жіночий початок Аллат і чоловічий батьківський Ра[6].

Згідно цього вчення, матеріальні тіла мають диявольське походження. В людях присутній духовний початок, у більшості він спить, а домінує тваринний розум. У духовному початку всі люди єдині. Саме матеріальний розум роз'єднує людство на народи, держави і релігії[5]. Підкреслюється, що об'єднання світу на єдиній духовній основі почнеться з об'єднання слов'янських народів, і глава Росії зіграє важливу роль в майбутній битві добра і зла[5][6]. Як зазначає І. М. Попов, в текстах книг за авторством Анастасії Нових чітко простежується вплив ідей Білого братства Юсмалос[6].

Організаційна структура[ред. | ред. код]

Рух представлено в Україні, Росії, в ряді країн Європи (переважно зі слов'янським населенням) і США[6].

Рух має ієрархію слабкої вираженості. Основною організацією є зареєстрована в Україні Громадська Спілка «Міжнародний громадський рух „АллатРа“» (МОД «АллатРа») — мережа з фізичних та юридичних осіб (членство фізичних осіб формально відсутнє, членство приватних підприємців, комерційних та некомерційних організацій підтверджується на основі Глобальної партнерської угоди. Сенс партнерської угоди декларується як громадська ініціатива і фундамент для практичної реалізації моделі духовно-творчого суспільства. Послідовники стверджують, що через цю Угоду в трудовій сфері життєдіяльності соціуму встановиться якісно новий формат взаємин між людьми, який будується на загальнолюдських духовно-моральних 7 основах АллатРа[5].

Питаннями розвитку, особливо міжнародного, уповноважений займатися Координаційний центр під керівництвом Христини Ковалевської[5].

У Росії рух існує переважно у вигляді інтернет-спільнот і груп читачів книг А. Нових. Крім того, в 2013 році для торгівлі ними було зареєстровано ТОВ «АллатРа Русь» (в електронному вигляді всі книги поширюються безплатно)[5][6].

Критика[ред. | ред. код]

Інтернет-портал «Православная жизнь» Української православної церкви Московського Патріархату відгукнувся 2015 року, що «Рух „АллатРа“ — чудовий наочний приклад того, як можна, використовуючи культ літературного героя, створити реальний релігійний деструктивний культ», і що цей рух «переінакшує історичні події, викладені в „Повісті врем'яних літ“ та в Києво-Печерському патерику, створює свої „житія“ святих, вказуючи вигадані, ганебні факти»[44].

1 квітня 2016 року українське видання «Дзеркало тижня» на шпальтах своєї паперової версії опублікувало статтю, в якій Ольга Левашвілі припустила, що до діяльності «АллатРа» має стосунок Марія Цвігун, або Марія Деві Христос, засновниця культу початку 1990-х років «Біле братство». Її співрозмовники називають «АллатРа» екстремістською інтернет-сектою. У матеріалі також згадується підтримка Марії Цвігун з боку керівника «ДНР» Олександра Захарченка[45]. В матеріалі від 2 липня видання також писало, що у книжці «Перехрестя. Споконвічний Шамбали» біографія персонажа Номо збігається з біографічними даними Володимира Путіна, і в позитивному образі (як засновник ордена, що приведе цивілізацію до процвітання) подається Гліб Бокій — чекіст, один з організаторів ГУЛАГу; «АллатРа» з рекламною метою порівнює Ігоря Данилова з Агапітом Печерським. Вказувалося, що це не перший випадок, коли для просування релігійних і політичних ідей використовується художня книга, як було, наприклад з «Дзвінкими кедрами Росії»[17].

Науковий журналіст, популяризатор науки Олег Фея оцінював у 2016 році діяльність руху як лженаукову. Для міжнародного культурного порталу «Експеримент» він відгукнувся, що спроби «АллатРи» просувати власні погляди на влаштування світу мають всі ознаки лженауки: «Це і посягання на фундаментальні знання, і також відсутність експериментів і анонімність»[46].

За результатами релігієзнавчої експертизи, виконаної в 2019 році Інститутом судової експертизи міста Алмати (Казахстан), принаймні в книзі «АллатРа» відсутня релігійна складова (віра в надприродні сили, релігійний культ тощо) і вчення руху є синтезом історико-філософських, етнографічних, міфологічних поглядів Стародавнього світу, філософії символізму та синергетики, психології, езотерики, психосенсорики, давньоіндійських практик осягнення світу й медитації, ідей реінкарнації душі та авторських інтерпретацій таких понять, як «особистість», «тваринне й духовне начало». В книзі немає прямих закликів до насильства чи ворожнечі, образу ворога чи надання негативних характеристик якій-небудь релігії чи її представникам[47].

На думку українського біофізика[48] Семена Єсилевського, «АллатРа» не є релігійним рухом, адже не має чіткої центральної ідеї, але є культом. «Цікавим є те, що такі культи в принципі не можуть об'єднувати людей ідеєю, тому що в них немає ніякої виразної ідеї. Послідовники об'єднуються або на основі довіри до авторитету гуру, або на основі якоїсь гранично розпливчатої спільної мети типу „миру в усьому світі“ (як в аллатрі) або „настання нової ери людства“ (як в нью ейдж)»[49].

У 2016 році 24 Канал випустив розслідування, де повідомлялося про те, що логотип руху намагаються «забити в пам'ять», для того, щоби його діяльність сприймалася як нормальна, а значить прийнятна. Також були показані випадки спроб маніпулювання дітьми:

  • В Борисполі міська влада в урядових приміщеннях роздавала літературу вчителям, а у школах — дітям;
  • В школі Умані Черкаської області також був випадок розповсюдження літератури дітям;
  • В місті Долина Івано-Франківської області була зафіксована наявність плакатів «АллатРи», а також роздачі розмальовок;
  • В селі Проліски за 20 км від Києва в актовій залі місцевої школи дітей годину вчили ідеології «АллатРи» замість шкільних предметів. Директор Київської асоціації психотерапії зазначив, що під час лекції використовувалися психологічні маніпуляції. Директор школи пояснила це як «нетрадиційну форму навчання»[50].

В позитивному ключі про рух «АллатРа» відгукувався вінницький «33 канал» у 2020 році, а саме про волонтерське інтернет-телебачення «АллатРа ТБ» як таке, що «спрямоване на позитивний розвиток суспільства і популяризацію культурно-моральних цінностей»[51].

Згідно з матеріалами журналістів телепрограми «Гроші» 2021 року, «АллатРа» пропагувала «русский мир» до початку війни на Донбасі та об'єднання слов'ян, а після нього — об'єднання світу завдяки Володимиру Путіну[52].[⇨]

Увагу громадськості до «АллатРа» 2021 року також привернув сатиричний дайджест новин Майкла Щура, де було висміяно трюки та відеомонтаж у відео «АллатРа», де прихильники руху нібито рухають пляшку силою думки чи мають «інопланетні» очі[53].

Суспільно аналітичне видання «Говори!» в березні 2021 року відзначило, що «АллатРа» нав'язує своє вчення у школах, зокрема київських, під виглядом «Уроків доброти» та відео для дітей. «В ідеальному „благотворчому суспільстві“ учні не повинні отримувати наукові знання — їх заміняють пустопорожні гасла і примітивні мультики про „Аллатрушку“» — вказувалося в статті[54].

Аналітична платформа «Вокс Україна» в травні 2021 поділяла думку про рух «АллатРа» як рупор російської пропаганди: «В основі вчення Аллатри магічно-релігійна шизотерика про все хороше проти всього поганого і царя-Номо, який при глибшому дослідженні виявляється Володимиром Путіним (спроба використати давній російських архетип про повернення хорошого монарха, який принесе справедливість)»[18].

При тому ж деякі російські видання називають рух «АллатРа» антиросійським і приписують йому фінансування від української РНБО та західних спецслужб[55], або наголошують на його утворенні в Україні[56][57]. У російському виданні «Прецедент» у вересні 2021 року було опубліковано інтерв'ю жителя Новосибірська, де той розповідав як участь його дружини та тещі в русі «АллатРа» призвела до розлучення[58].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Башкирии активизировалась украинская оккультная секта. www.bashinform.ru (рос.). Башінформ. Процитовано 4 травня 2023.
  2. "АллатРа": новое платье короля (рос.). Дзеркало тижня. Процитовано 4 травня 2023.
  3. а б в Москалюк, К. О. (2016). «Аллатра» - новітній езотеричний рух за старими окультними шаблонами  : [укр.] // Труди Київської Духовної Академії. Т. 16. с. 225—231.
  4. Грива, О. А. (2019). О незаконной миссионерской деятельности новых религиозных движений (на примере МОД «АллатРа») // Религия. Общество. Человек : сб. матер. науч. чтений 17—18 октября 2019 г. — Симферополь : ИТ «Ариал» . с. 36—47.
  5. а б в г д е ж Нырков, М. Ю. (2018). Новое религиозное движение «АллатРа»: общее описание и типология // Научное сообщество студентов XXI столетия. Общественные науки : сб. ст. по мат. LXVIII междунар. студ. науч.-практ. конф. Т. 8(67). Новосибирск: СибАК.
  6. а б в г д е ж и к Веры России / Russia's faith: Справочник религий / Contents. ВЕРЫ России Russia'S FAITHS. Процитовано 2 листопада 2023.
  7. How high-profile scientists felt tricked by group denying climate change. BBC News (англ.). 25 квітня 2022. Процитовано 4 травня 2023.
  8. а б Новости - Генеральная прокуратура Российской Федерации. epp.genproc.gov.ru. Процитовано 9 серпня 2023.
  9. Согласно базе данных Министерства юстиции Украины по ОО «Лагода» и ООО «АллатРа». Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 15 травня 2021.
  10. Левашвили О. (1—8 апр. 2016). «АллатРа»: новое платье короля. Зеркало недели. Украина. Вып. № 12. Архів оригіналу за 15 травня 2021.
  11. Вежновец Р. Гомельчан вербует общественная организация с Украины: адепты собрали 180 тысяч долларов на раскрутку и верят в пришельцев // Правда Гомель, 20.09.2019 [Архівовано 15 травня 2021 у Wayback Machine.]
  12. Окультна російська організація "АллатРа" влаштувала у Вінниці телеміст з Москвою. Релігійна правда (укр.). 7 листопада 2019. Процитовано 13 червня 2021.
  13. а б Грива, 2019.
  14. Щодо деструктивної діяльності в Україні МГА "АллатРа" та його зв'язку з країною-агресором. uacas.org. Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  15. Угода про конфіденційність. creativesociety.com (укр.). Процитовано 3 травня 2023. the owner of which is the Public Union "ALLATRA INTERNATIONAL PUBLIC MOVEMENT" (hereinafter - the Owner), located at the address: 7 Holosiivska st, 3 bld, Kyiv, Ukraine.
  16. СМИ: в Украине действует секта Аллатра, зомбирующая людей русским миром. OBOZREVATEL NEWS (рос.). 26 лютого 2016. Процитовано 25 лютого 2023.
  17. а б Поні бігає по колу? Біле братство — Вогняна Біблія — АллатРА. Дзеркало тижня. Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  18. а б Дружба конспірології і релігії: витоки та наслідки. voxukraine.org (укр.). Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  19. Затримання Кулініча: як найбільший із агентів рф в Україні готував «русскій мір». Слово і Діло (укр.). Процитовано 25 лютого 2023.
  20. «У СБУ є представники». Нардеп Костенко прокоментував інформацію про те, що Баканов і Кулініч входили до секти Аллатра. nv.ua (укр.). Процитовано 9 серпня 2023.
  21. а б ЗМІ знайшли слід Путіна у секті "Аллатра" (відео). www.unian.ua (укр.). УНІАН. Процитовано 4 травня 2023.
  22. Верещук дала интервью секте "Аллатра", которая считает Путина "спасителем славян". #Буквы (рос.). 17 серпня 2020. Процитовано 4 травня 2023.
  23. СБУ викрила на антиукраїнській діяльності лідерів псевдорелігійної секти АллатРа (uk-UA) , процитовано 2 листопада 2023
  24. Поліцейські ліквідували діяльність псевдорелігійної секти, яка просувала прокремлівські ідеї (uk-UA) , процитовано 2 листопада 2023
  25. Бережний, Сергій; Смірнов, Юрій (1 листопада 2023). Правоохранители занялись пророссийской сектой АллатРа, обыски идут по всей Украине. ЛІГА.net (рос.). Процитовано 1 листопада 2023.
  26. Богданьок, Олена (1 листопада 2023). СБУ та Націполіція проводять масові обшуки по всій Україні у сектантів з "Аллатри". Суспільне Новини (укр.). Процитовано 1 листопада 2023.
  27. Правоохоронці проводять обшуки у приміщеннях секти "АллатРа" по всій Україні, – Цензор.Нет (фото). Лівий берег (укр.). 1 листопада 2023. Процитовано 1 листопада 2023.
  28. В секте "АллатРа" проводят массовые обыски по всей Украине. ТСН (рос.). 1 листопада 2023. Процитовано 1 листопада 2023.
  29. У проросійській секті “Аллатри” йдуть обшуки по всій Україні – джерела. Українська правда (укр.). Процитовано 1 листопада 2023.
  30. По всій Україні йдуть масові обшуки: до чого тут секта "Аллатра". РБК-Украина (укр.). Процитовано 1 листопада 2023.
  31. У проросійській секті "АллатРа" проводяться обшуки. УНН (укр.). Процитовано 1 листопада 2023.
  32. СБУ викрила на антиукраїнській діяльності лідерів псевдорелігійної секти АллатРа (відео). СБУ (укр.). Процитовано 3 листопада 2023.
  33. СБУ заявляє про нейтралізацію «антиукраїнської діяльності лідерів псевдорелігійної секти». Радіо Свобода (укр.). 2 листопада 2023. Процитовано 3 листопада 2023.
  34. АллатРа. Що відомо про загадкову секту, яку розгромили українські правоохоронці. BBC News Україна (укр.). 2 листопада 2023. Процитовано 3 листопада 2023.
  35. В Україні заблокували 20 осередків секти «АллатРа», яка діяла на користь Росії. Укрінформ (укр.). 2 листопада 2023. Процитовано 3 листопада 2023.
  36. По всій Україні йдуть масові обшуки: до чого тут секта "Аллатра". РБК-Украина (укр.). Процитовано 6 листопада 2023.
  37. Цілі та задачі міжнародного громадського руху АЛЛАТРА. allatra.org (укр.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  38. Проєкти МГР АЛЛАТРА. allatra.org (укр.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  39. Книги Анастасии Новых - Исконные Знания о мире обществе и человеке. АллатРа. books.allatra.org (англ.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  40. а б в г Грива, О. А. (2019). О незаконной миссионерской деятельности новых религиозных движений (на примере МОД «АллатРа») // Религия. Общество. Человек : сб. матер. науч. чтений 17—18 октября 2019 г. Т. 8(67). Симферополь: ИТ «Ариал». с. 36—47.
  41. Синод УПЦ КП обвинил лавру УПЦ (МП) в поддержке оккультной «Аллатры» » Релігія в Україні. Вера и религия. Философия и религия в Украине. www.religion.in.ua. Архів оригіналу за 24 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  42. Нырков, 2018.
  43. Кременовська, Ірина (28 березня 2023). Знайомтеся, Анастасія Нових (Галина Яблочкіна) • ГОВОРИ!. ГОВОРИ! (укр.). Процитовано 26 вересня 2023.
  44. Технология обмана в действии: оккультное движение «АллатРа». Православная Жизнь (рос.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  45. АллатРа: нове вбрання короля. Ольга Левашвілі. «Дзеркало тижня» 1 квітня 2016 року. Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  46. Что такое Аллатра и что такое лженаука. md-eksperiment.org. Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  47. Мусина, Динара (27.03.2019). Заключение специалиста №14 (PDF). Институт судебных экспертиз г. Алматы. Процитовано 06.10.2021.
  48. Єсилевський Семен Олександрович. www.nas.gov.ua (uk-UA) . Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  49. Свободный синтез мракобесия — приговор науке и религиям?. site.ua (укр.). Процитовано 6 жовтня 2021.
  50. Організація, яка намагається впливати на свідомість українців. 24 Канал (укр.). Процитовано 4 травня 2023.
  51. tanja (25 червня 2020). АЛЛАТРА ТБ — знак якості!. 33 канал – актуальні новини країни та світу (укр.). Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  52. ЗМІ знайшли слід Путіна у секті "Аллатра" (відео). www.unian.ua (укр.). УНІАН. Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  53. Gazeta.ua (2 березня 2021). Игорь Данилов - это мессия. А анунаки спасают Землю от алексианцив. Рассказываем, что такое "АллатРа". Gazeta.ua (рос.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  54. Кременовська, Ірина (24 березня 2021). «Педагогіка АллатРа» в українських школах. ГОВОРИ! (укр.). Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 6 липня 2021.
  55. «Целепортация» и другие — как процветают деструктивные антироссийские культы. EADaily (рос.). Процитовано 25 лютого 2023.
  56. Миссионерский отдел предупреждает: реклама оккультной секты на дорогах – Новости – Новосибирская митрополия. nskmi.ru (рос.). Процитовано 25 лютого 2023.
  57. Присутствие украинской оккультной секты «АллатРа» в регионе тревожит свердловчан. eburg.mk.ru (рос.). Процитовано 25 лютого 2023.
  58. «Моя семья разрушена»: новосибирец рассказал, как потерял жену и дочку из-за движения «АллатРа». precedent.tv (рос.). Процитовано 25 лютого 2023.

Література[ред. | ред. код]

Наукова[ред. | ред. код]

  • Москалюк К. О. «Аллатра» — новітній езотеричний рух за старими окультними шаблонами: [укр.] // Труди Київської Духовної Академії. — 2016. — № 16. — С. 225—231.

Першоджерела[ред. | ред. код]