Аллентонський бегемот

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аллентонський бегемот
Скульптура в Аллентоне

Аллентонський бегемот (англ. Allenton hippopotamus) — скелет бегемота Hippopotamus amphibius, знайдений в англійському поселенні Аллентон, передмісті Дербі, в 1895 році[1]. Поруч з місцем виявлення скелета встановлена ​​скульптура, сам триметровий (у довжину) скелет зберігається в Музеї і художньої галереї Дербі[2].

Аллентон (Allenton) — село за 5 кілометрів від Дербі. У березні 1895 року при проведенні земляних робіт для спорудження стіни у Crown Inn почувся поганий запах, а слідом були виявлені дивні великі кістки[3]. Було вирішено вкласти кошти в подальші дослідження і поділитися цією знахідкою з громадськістю. Розкопки тривали на площі 4,5 м². Дно розкопок покрилося водою, що проступила на глибині 1,8 м, через що довелося задіяти насоси. За роботою спостерігали Бемроуз (H.H. Bemrose) і Дірлі (R.M. Deeley), який пізніше написав звіт про розкопки[3]. Кістки були передані в Музей Дербі, на той момент вже 16 років як відкритий[4].

Всього було знайдено 127 кісток, більшість з них належала гіпопотаму, але деякі - носорогу і слону. Арнольд Бемроуз (Arnold Bemrose) припустив, що дані кістки є доказом існування колись великого мосту між Британією і Європою, таке припущення виглядало найочевиднішим поясненням знаходження таких кісток[1]. Зараз вважається, що кістки доводять, що 120 000 років тому, в міжльодовиковий період, клімат був тепліший, і середня річна температура в тих місцях перевищувала 18 градусів за Цельсієм, а взимку не було яскраво виражених періодів заморозків[5]. Всі ці кістки були знайдені на так званій Allenton Terrace — покладі річкового гравію, який місцями перевищує сучасний рівень річки Дервент на 6 метрів.

Лазерне сканування кісток Аллентонського гіпопотама

У липні 1973 року робітники знайшли в тих місцях і інші кістки, частина з яких теж виставлена ​​в Музеї і художньої галереї Дербі — ведмедя, оленя, бика, гіпопотама, носорога і слона. Більшість знахідок - це 1-2 кістки, найбільшою з них виявився великий зуб гіпопотама[6].

У 2006 року для фіксації в скульптурі історії регіону в Аллентон був запрошений Майкл Дан Арчер (Michael Dan Archer). Він використовував лазерне сканування кісток в музеї Дербі для подальшого їх відтворення. Скульптура являє собою три секції розірваного круга достатнього розміру, щоб сидіти на них; на полірованій їх поверхні розміщені чавунні копії кісток бегемота[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Arnold Bemrose, H.H. (1910). Derbyshire. Cambridge University Press. с. 53. с. 172. Процитовано 23 грудня 2010. 
    In 1896, the author and Mr R.M. Deeley obtained the greater portion of the skeleton of a hippopotamus, together with part of the breast-bone of an elephant and of the femur of a rhinoceros, in the Derwent gravel at Allenton, immediately to the south of Derby. These bones are now in the Museum at Derby
  2. а б Archer, Michael Dan. Derby Sculpture. archersculpture.co.uk. Архів оригіналу за 4 червня 2011. Процитовано 5 січня 2011. 
  3. а б Arnold Bemrose, H.H.; R.M.Deeley (August 1896). Discovery of Mammalian Remains in the Old River-gravels of the Derwent near Derby. J. of the Geological Society.  {{cite journal}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  4. Derby Museum Treasures [Архівовано 7 травня 2011 у Wayback Machine.], accessed 7 February 2011
  5. van Kolfschoten, Th. (2000). The Eemian mammal fauna of central Europe. Netherlands Journal of Geosciences. 79 (2/3): 269–281. Архів оригіналу за 24 липня 2011. Процитовано 2 лютого 2011. «...the hippopotamus, Hippopotamus amphibius, and the water buffalo, Bubalus murrensis, present in the Eemian fauna, indicate a climate with relatively high summer temperatures (mean July temperature > 18 °C) and the absence of periods of severe or long-lasting winter frost» 
  6. Grange, William (2003). When Hippos... Swam in the Derwent. Derby Museum and Art Gallery.